Meie uus kaaslane – Medisana 60050

Juba suvel googeldasin ma õhuniisutajaid, sest ilm oli vihmane ja panime sisse radiaatorid. Hedon hakkas öösiti köhima. Ilmselt oli õhk toas siis nii kuiv, et meid see ei seganud, aga Hedonil oli halb hingata. Kuna ta hingab suuresti läbi suu, siis hakkas ilmselt kurk kõdistama ja see ajas köhima ja ei lasknud magada.

Kui tal nüüd paari päeva eest palaviku üles lõi ja sellele järgnes köha, kohe selline, et ta köhiks end oksendama, siis otsustasin, et tuleb see õhuniisutaja meile majja ikkagi soetada. Mis muu saaks aidata? See pole esimene kord kui tal sellised köhahood on. Järelikult ikkagi õhust.

Hakkasin kohe öösel googeldama, uni oli ju ära läinud ja nii ma surfasin siin ja sealpool. Lugesin pool ööd erinevaid kasutusjuhendeid ja olen nüüd õhuniisutusekspert tänu saja faili lugemisele :D

Näiteks ei tasu aknaid lahti teha, see ei aita, õhk ei muutu sellest niiskemaks. Ma avasin ka aknaid öösel, ei mingit kasu. Lõpuks aitas ainult see, kui panin vannitoas duši kuuma vett jooksma, hoidsin ukse kinni ja kui vannituba oli auru täis, tegin ukse lahti, kust see korterisse valgus. Siis läks natuke paremaks.

Milleks üldse õhuniisutaja?

Õhk on üks elu aluseid. Me hingame igapäevaselt 20 000 korda ja tarbime seeläbi ca 12 000 liitrit õhku. Õhu kvaliteedil on otsene mõju nii meie enesetundele kui ka töövõimele. Kütteperioodil muutub siseruumides sissehingatava õhu kõrge kvaliteedi ja piisava niiskuse tagamine taas aktuaalseks teemaks.

Eriti talvekuudel suureneb kuivas atmosfääris vastuvõtlikkus haigustele ja hingamisteede infektsioonidele, põhjustades väsimust ja jõuetust. Siseruumide õhuniiskus langeb siis sageli alla 30%. Tervislik õhk peaks sisaldama 40 – 60 % niiskust. Õhuniisuti eesmärgiks ongi ruumis sellise taseme hoidmine.

Miks on õhuniisutiga parem kui ilma?

  • Nina, silmad ja nahk ei tundu enam kuivad.
  • Haigestumise oht on väiksem. Gripi viirus püsib nakkusohtlikuna optimaalse niiskustasmega ruumides lühemat aega.
  • Magate koos perega paremini. Liiga kuiv õhk ei ole inimesele kasulik. Uni on rahulikum kui ruumi niiskus on õigel tasemel.
  • Kontsentreerumise võime on parem. Tunnete end vähem tujutu ja väsinuna ning teie kontsentreerumise võime paraneb.
  • Tolmu lendlemine väheneb. Tolmu suhtes tundlikud inimesed saavad paremini hingata, kuna niiske õhk vähendab tolmuosakeste lendlemist.

Milline õhuniisutaja valida?

Ultraheli õhuniisutid – need on praktiliselt hääletud ja neid on võimalik toota väiksemõõtmelistena. Vesi pihustatakse ultraheli võngete abil ülipeenikesteks piiskadeks ja paisatakse ruumi.

Keetvad õhunisutid – vesi aurustub keetmisel, ning ruumi paisatakse kuum veeaur. Lisaks õhuniiskusele tuleb ruumi ka soojust ja nende unikaalseks omaduseks on loomuliku õhu liikumise soodustamine – kuum õhk liigub ruumis üles, jahtunud õhk alla kuna õhuniiskus ei jaotu enamasti ruumis ühtlaselt, vaid liigub koos õhumassidega, siis aitab keetev õhuniisuti kaasa niiskuse ühtlasemale jaotumisele.

Ventileerimivad õhuniisutid – märjale pinnale (milleks on kas filtrid mis on otsapidi vees, või plastikkettad mis pöörlevad läbi vee) puhub ventilaator ja suunab niiskuse ruumi. Teevad veidi häält, kuna kasutavad suurel kiirusel pöörlevat ventilaatorit. Ventileeriva õhuniisutid vajavad väga vähest hooldamist. Samas on nad tavaliselt suuremad.

Mida veel ostes jälgida?

Mina olen see vana hea, kes välimust vaatab. Siis hinda. Olulisem on aga vaadata õhuniisuti jõudlust ja selle sobivust ruumi ehk siis kui suurele ruumile see on mõeldud. Parim indikaator jõudluse vaatamiseks on näitaja kui mitu grammi masin vett tunnis läbi töötleb – niisutusvõimsus g/h. Oluline on ka veepaagi surus.

Meie õhuniisutaja – Medisana 60050 

Kuna meil on vaja niisutada nö magamisosakonda toas, siis valisin meie oma välja ruumisuuruse järgi 15 ruutmeetrit. Teiseks on sellel suht suur veepaak 1300ml. Ja tööaeg 20-30 tundi. Lisaks on see ultrahelil töötav, seega vaikne. Peaks saama kenasti magatud. Ilmselt hakkan seda juba natuke enne magamamineku aega tööle panema.

Lõpuks jäidki mu valikusse Medisana õhuniisutid ja see konkreetne mudel on Experdis ligi 30€ odavam kui mujal veebipoodides.

5 thoughts on “Meie uus kaaslane – Medisana 60050

  1. Meil oli korteris ventileeriv õhuniisutaja. Ei soovita selliseid eriti, kuna sinna ventika peale tekkivat tolmu on nii raske puhastada ja ventilaator lihtsalt paiskab seda õhku. Ma kahjuks ei mäleta mis tootja oma. Odav ta igatahes ei olnud.

  2. Kui Hedon hingab suu kaudu ( ka terve olles) ja nt norskab, siis peaksite adenoidid üle kontrollima. Juhul kui adenoidid ahendavad ninaneelu, siis haigestub ta kiiremini/tihedamalt,praegu nende lõikamine toimub kiirelt ja ohutult :)

  3. Suuhingamine ei ole OK. Loe selle kohta netist. Peate pöörduma kõrva-nina-kurgu arsti poole.

    1. Rahunege maha. Ta hingab nina kaudu ka, aga kui nina kinni, siis suu kaudu… Ma ei näe hetkel, et midagi problemaatilist oleks.

Comments are closed.