Millal teie kuuse tuppa toote?

Vanasti ma mäletan, et kuusk toodi ikka jõululaupäevaks ja visati kolmekuninga päeval välja, kui ma olin umbes 16-17, siis meil oli kodus igal aastal kolm või isegi neli kuuske ja me panime need üles juba esimesel advendil. Ja mina enda toa kuuse viskasin välja alles enda sünnipäeval (23.02). Nii ilus oli see sillerdav tuledemeri mu toanurgas.

VANA HEA: kingimeri meie kuuse all, aastal 2004

Lisan selle pildi juurde lisainfona, et see oli ilmselt üks viimaseid selliseid suuri jõulupidusid “vanaema-vanaisa juures”. Kirjutasin sellest eelmisel aastal oma Õhtulehe blogis lähemalt, et peretraditsioonid on hääbumas ja pigem veedan nüüd jõule sõprade kui sugulastega. Ja mis peamine – mul on nüüd oma pere – Meelise ja pisikese kõhubeebi näol.

Juba ühtekokku seitsmendad jõulud olen ma Meelisega koos ja kui ma õigesti mäletan, siis esimesel aastal oli meil aroominulg (mis hakkas lõhnama alles välja visates), viimased kuus aastat on olnud tavaline nulg. Okei, Austraalias polnud meil midagi peale palmide, aga ühesõnaga…

Igaljuhul tuli meie nulg sel korral natukene hiljem – teisel advendil ja otse tuppa – sellist mõnusat teenust pakub joulukuused.ee. Juba viimased kuus aastat pole möödunud ilma ShiShi ladu külastamata – kust me imelisi kuuseehteid kokku ostame. Ja kuigi Taivo Piller soovitab panna kuusele vähemalt 80 erinevat sorti ehet, siis sel aastal piirdusime me ilmselgelt umbes pooltega neist ja värvitooniks valisime valge-hõbe-lapsemeelne.

Varasemalt on meil olnud hästi kirjud puud, kõvasti punast, kuldset, musta, hõbedat, kõike. Sel aastal on selline armas, beebilik :)

NULG 2013 - ma pole päris kindel, aga arvan, et see on eelmise aasta nulg
NULG 2013

Kuigi ShiShi ehted on kallid ja igal aastal jätan ma sinna lattu kümneid eurosid, on iga ehe neist seda väärt.

2S8A1566

Need on imelised.

2S8A1586

Ja kui sedasi jupi kaupa koguda, siis on see rahakotisõbralikum, kui korraga viissada euri välja käia ehete peale. Aga umbes nii palju on mul viimaste aastatega sinna lattu raha jäänud küll, kui mitte rohkem.

2S8A1588

Hullumeelne, ma tean. Aga vaadake ise neid imelisi ehteid – ma parem ostan 10 kallist ja unikaalset ehet, kui 25 plastmassmuna, mis kõigil on.

2S8A1626

IMG_3625.JPG
SHISHI: valged kitsesarved on selle aastane noos, nagu ka jääpurikad. Kitsekesed ja rong pärinevad paari aasta tagusest kollektsioonist. Ingel on üldse mu ema vanast ehtekarbist.
IMG_3624.JPG
Üleval reas on portselanist täheke ja kristallidega pallike ja täiesti lihtlabane penoplastist lumehelves. All see suur muna on mu vanaema ehtekarbist ja ilmselt väga-väga vana :) Mul on neid kolm ja ma hoian neid kui silmaterasid! Kusjuures see sama muna on näha ka kõige esimesel pildil :)
IMG_3623.JPG
Nulg ei pudene ja lõhna nagu kuusk, aga peab ennast palju paremini üleval. Meie nulukeselt leiab ka linnukesi ja liblikaid :)
IMG_3626.JPG
Nulu okkad on paksud ja pehmed, mitte kiitsakad ja teravad nagu kuusel. All reas on äärmised ehted mu ema ehtekarbist ja keskmine sarveke selle aastane leid ShiShist.
IMG_3627.JPG
See megasuur pall-täheke on aastaid meie jõulupuud ühel või teisel viisil ehtinud. Ta on juba üsna päevinäinud, aga veel kannatab :) pärit samuti ShiShist.

Sandra oli siin, kui me nagu kaks väikest last ehteid lahti pakkisime ja kuuske ehtisime ja ta oli: wtf, teil viga on… Minul on selline kuuseehtimise traditsioon lapsepõlvest, Meelisel on see tulnud hiljem, minuga koos. Nagu ma aru olen saanud, siis lapsepõlves toodi neil lihtsalt tuppa kuusk, pandi paar muna külge ja valmis. Noh, nagu igas teises peres. Meie peres pidi alati kõik olema suurejooneline, glamuurne ja särav.

PS. ma ostsin ekstra ühe karbi ehteid ka marimelli jõulupakki!

Millised on teie jõulutraditsioonid? Kas toote kuuse? Või nulu? Millal? Kas ehtimine on kohustus või mõnus ettevõtmine koos lastega? Milliseid sööke jõuluõhtul teete? Kuidas jõuluõhtut veedate? Kas teil käib jõuluvana? Jätke julgelt kommentaaridesse oma muljeid seoses jõuludega!

11 thoughts on “Millal teie kuuse tuppa toote?

 1. Oma isiklikku jõulutraditsiooni mul veel pole, kuid kindlasti on see tekkimas. Vanematega meil jõule ses mõttes suurejooneliselt ei tähistatud, et oleks kuusk tuppa toodud. Ca 50cm pisike kunstkökats pandi nurka (sellel olid juba tuled küljes), tubadesse natuke tulukesi ja oligi kõva jõul.
  Kuuske ma ise veel tuppa ei too, pole kindel, kus ma jõulud veedan, seega ma ei näe mõtet kuusel, kui ta peaks siin üksi olema ja keegi teda täies ilus ei imetle. Kunagi kui jõulud OMA kodus pean, siis kindlasti tuleb kuusk ja selle ehtimisest saab traditsioon.
  Jõulusöökidest on ikka traditsioonilised verivorstid-hapukapsad. Olen niivõrd traditsioonides kinni, et ilmselt ei kujutaks nt sushi söömist ette :D Ja jõulusöömaaja kõrvale pole kunagi jõuluvana käinud. Ainult koolis oli jõuluvana, kodus mitte kunagi, sest ka kingitusi ei tehtud.

 2. Esimesel advendil tõime kuuse kapist välja ( kunstkuusk):) Kunst, kuna ma ei salli okkaid mööda elamist.
  Varsti teen lauale päris kuuseokstest seade mis toob veidi kuuselõhna.

  1. Sellepärast me nulu toomegi, et okkaid on kordades vähem – aint üles pannes ja maha võttes (kuigi noh, neid võib siis ka aasta hiljem mõne kuskilt praost leida), aga üldjuhul ei pudene nagu kuusk

 3. Mina olen täielik jõulu-hoolik! Ma paneks kuuse juba septembris püsti :-D Olen samamoodi shishi asjade andunud fänn! Unistasin aastaid nende ideaalsest kuusest ja neist imelistest ehetest. Ja mis seal salata – unistustel on kombeks aegajalt täituda! Sain lõpuks nii kuuse kui ehted. Muidugi ehete osas oli sama lugu, et iga aasta sai natukene ostetud. Varem käisime aastaid metsast ideaalset kuuske otsimas, et kõik mu imelised ehted ära mahuks, ja pea alati lõppes see retk mõne kaubanduskeskuse kuusemüügipunkti kuusega. Nüüd sätin kuuse detsembris välja. Ja mis seal salata, kokku korjan veebruaris :-D
  Meie traditsioonid on klassikalised. Terve pere tuleb meile, siis on Jõululõuna, kirik, jõuluvana.

 4. Mina olen ka hull kuuseehtimise fänn ja ülekõige tahan ma endale ikka päris kuuske tuppa. Seda just sellepärast, et ma naudin seda kuuse lõhna ja see tekitab minus eriti jõulude tunde. Küll aga pean ma sel aastal ilmselt leppima kunstkuusega, sest meie perre lisandus väike kutsikas, kes päris kuuse juba esimesel päeval ära sööks/pikali ajaks jnejne. Niiet seekord saavad minu jõulud olema täis mandariini ja piparkookide lõhna.

  Jõulud veedan alati koos perega, kelle hulka kuuluvad nii vanaema-vanaisa, tädi oma perega, minu ema ja õde ning mu elukaaslane. Eriti meeldib mulle kinkide avamine aga just sellepoolest, et mulle meeldib vaadata kuidas teised oma kingitusi avavad ning siis nende nägusid ja emotsioone jälgida, kui nad on saanud kingiks midagi, mida nad isegi oodata ei oleks osanud :)

 5. Soovitan sul kindlasti osta ShiShi ehteid peale jõule, nii jaanuaris. Siis on need väga hea hinnaga saada ja hoiad suure hulga raha kokku. Näiteks Hortesest.

  1. Ma arvan, et sealt laost saab veel soodsamalt ;) aastaringselt :D aga tšekin siis dekreedirahade ületulles Hortesesse ka!

 6. Pole veel otsusele jõudnud, kas tuua kuusk või mitte. Ei meeldi ka see pudisemine ja samas mõnusat puulõhna saan iga nädal puutööd tehes tunda. Just nokitsesin männipuust küünlajalgu jõuluvana kingikotti ja see lõhn oli imeline. Nulg on küll välimuselt kuusest ilusam ja kohevam, aga lõhna tahaks ikka ka… Ahh, ma ei tea ise ka. :D Hapukapsad on hapendatud ja ka aurutatud ja põhim. esimesed laarid juba söödud ka. Piparkoogitaigna tegemine tuleb see näd.vah. ette võtta. Jõulufänn olen küll üsna suur, kaunistused on akendel ja seintel ja laudadel… Ostsin jõuluturult ja kõik on puhas käsitöö. Mingid asjad on varasematest aastatest. Teil on väga äge kuusk! Sorry, nulg. ;)

  1. äkki sa viitsid mulle meili panna selle piparkoogitaigna retsepti, mida ma olen sinult juba korra küsinud :D

Comments are closed.