2024 eesmärgid: kuu palk 6000€, 100k säästukontol

Tulin siia tegelikult kirjutama meie rahalistest eesmärkidest 2024 ja sain just aru, et pealkirjas säästuaasta kõlab nii halvasti. Nagu raha ei oleks. Aga meil on. Mulle meeldib öelda piisavalt. Seal kus on, tuleb juurde. Lühidalt võiks 2024 eesmärgi kokku võtta: meil on seda, mida mõtleme – piisavalt raha, palju ägedaid reise, säästukontol 100k, töökoht palgaga 6000€ kuus ja oma maja.

Kui nüüd aastavahetusel Rakveres olime, siis tegime live’i ja ma rääkisin seal kuidas ma väiksena unistasin krediitkaardist, kus ei peaks üldse palju raha olema, aga et kui ma seda kasutan, siis see raha tuleb sinna kohe tagasi. Noh, sellist kaarti mul tänaseni ei ole, aga mu mõttemaailm on muutunud nii palju, et ma saan aru, et kõik mis läheb välja, tuleb kolmekordselt tagasi. Sinu elus juhtub see, mida sa mõtled ja kui ma endale kogu aeg korrutaks, et ma pean säästma, sest raha ei ole, siis mul raha ei olekski. Kui ma suhtun rahasse, et mul on teda piisavalt, siis teda ka on piisavalt. Ja ärge saage valesti aru, ma ei ole päris eilne, et see raha kuskilt niisama sinna kontole kukub.. Lihtsalt elu mängib minuga koos ja söödab mu teele ette ägedaid koostööpakkumisi ja kliente, kes meilt teenust tellivad ja ma saan täna küll öelda, et ma olen edukas, sest ma.. koordineerin assistente, mitte ei raba ise verd ninast välja. Kes mida edukaks peab, aga 2023 aastal oli mul mitu assistenti, kelle abi üle olen ma väga tänulik, sest tänu neile sain ma vastu võtta rohkelt ägedaid väljakutseid ja kliente, kellele head meelt valmistada.

Ma rääkisin terve detsembri, kuidas jaanuaris ma puhkan, kuidas jaanuaris keegi kööstöid ei telli ja alati on vaikne. Mitte sel aastal. Aitäh, 2024, et oled juba nii edukalt alanud, et ma pean lausa sisuplaani kuu jaoks pidama. Ma olen ausalt, väga tänulik sellise aasta alguse eest. Aga tulin siia säästmisest kirjutama..

2024 – riidevaba aasta

Seda otsustasin ma juba USAs olles, et sai nii korralikult shopatud, et meil olid veel aprilli Amsterdami ostud kasutamata. Seega tundus mulle lollus mitte panna endale eesmärgiks 2024 teha riiete ostu vabaks. Ilmselgelt tuleb ette mingeid üksikuid asju, mida on vaja, aga.. saate aru, selliseid suuri šopingutuure ma ei luba meil teha. Sest lihtsalt ei ole vaja! Olenemata sellest, et meil on mitu reisi ees, kus šopata saaks.

2024 – reisime sinna, kus pole varem käinud

Noh, mul olid enne esimest jaanuari broneeritud juba nii Egiptus, Türgi kui Berliin .. Meelis arvas, et võiks teha ka “veidi vähem reise” aasta koos riiete vaba aastaga. “Mõtle, meil oleks kohe see 5000 juba kõrvale panna,” ütles ta kui Google’i reklaamide raha laekus. Oleks. Aga milleks? Mida me korjame seda mammonat kokku, elame parem. Ma olen nõus, me võiks reisida rohkem kahekesi kui perega, aga lõppkokkuvõttes teeb rahaliselt sama välja ja kõigil närvid oluliselt tervemad – nii lastel kui lapsehoidjatel. Veidi kallim ja mugavam variant on lapsehoidja kaasa võtta.

Kui Meelis esimese jaanuari hommikul Aqva spas ujumas käis, siis sadas õues laia lund, päike paistis, tema lebas kuumas vees ja mõtles, mmm.. nagu kuskil välismaal, kui mõnus. Tasus tal seda mulle vaid mainida kui mulle meenus FBs nähtud postitus, et Bali piletid maksavad ülivähe. Noh, õhtuks olid meil lennupiletid igal juhul broneeritud. Kõik Bali soovitused on teretulnud. Kus ööbida, mis piirkonnas elada, kuhu sööma minna, milliseid vaatamisväärtusi kindlasti külastada? Lähme perega ja lapsehoidjaga!

2024 – aasta lõpuks sada tuhat

Mina ei suuda koguda kui mul eesmärki ei ole. Maja osas olen ma ikka veel kahe vahel, kas meil on seda vaja. Ma tahaks ühelt poolt maja ainult selleks, et laupäeva hommikul kell kaheksa ärkavaid naabreid poleks, kes mind üles ajavad ja just nendesamade naabrite pärast ei taha ma ka ridakast ära kolida, sest lastel on nii tore kui sõbrad ja mängukaaslased on kohe ukse taga. Ja mida rohkem ma mõtlen, et kui me seda majaostu edasi lükkame, siis meil on lõpuks mingi viis aastat, et Hedon sealt välja koliks ja siis juba Hedelin ja siis istume oma maja täie tavaari ja suure ruumiga seal kahekesi. Jah, alati võib müüa/üürida, aga teisalt ma mõtlen, kas sellel on pointi. Teha seda lihtsalt tegemise pärast? Ma võin kohe igakuised kulud madalamad hoida ja rohkem säästa, et selleks ajaks kui lapsed hakkavad pesast välja lendama saaksime me hakata lõpuks pensionipõlve nautima. Hahahah, seda me ilmselt ei tee. Me ei suudaks elus niisama passida ja mitte midagi teha.

Kui ma ei eksi, oli mu eelmise aasta eesmärgiks 50k säästukontodel kokku. Kui paar tuhat välja arvata, siis saab siia check panna küll. Kuidas see võimalik on? Sa pead lihtsalt oma rahaasjadel silma peal hoidma ja rohkem teenima ehk leidma lisateenimisevõimalusi. Lisaks on oluline, et sa väärtustad end, oma kogemusi ja oma aega ja ütled vajadusel ei. Tee vähem, aga kallimalt ja neile, kes seda hinnata oskavad. Ja kuigi mind on aastaid siunatud selle eest, et ma ei saa aru, et ettevõtte raha pole minu oma, siis kelle oma ta on? See on minu ettevõte, seega see raha kuulub mulle. Jah, ma tean, maksud on vaja tasuda, et see sealt kätte saada, aga selle vastu pole mul midagi. Ma olen nii tänulik elule, et ma olen muutunud, veel viis aastat tagasi olin ma totaalselt “mina ei taha riigile maksta”. Täna pole mul mitte mingit probleemi sellega. Noh, näiteks kui ma tahaks täna osta endale uue auto eraisikuna, siis saaksin ma maksta endale palka, dividende, juhatuse liikme tasu ja hunniku makse riigile, siis saaksin ettevõttesse kogunenud raha kätte. Hetkel ma aga midagi osta ei taha, las ta seisab siis ettevõtte kontol.

Üks asi on teenida, teine asi on koguda..

Mina aitas tegelikult kevadel see, kui tõmbasin endale selle Bilance äpi, kuhu saad oma pangakontod ühendada. Olenemata mitu pangakontot sul on, kus pankades need asuvad – saad need kõik sinna ühendada ja äpp teeb sinu eest kõik ära. Sorteerib ise kulud kategooriatesse. Soovitan muidugi üle vaadata, mul näiteks oli naabrinaisele kantud raha läinud tervise alla, aga üldiselt väga palju jälgimist ja käsitööd see äpp ei vaja. Tunneb suht hästi ära, millal sa oled tankimas, toidupoes või klubis käinud. Ja kui sa oled korra pannud, et naabrinaine on meelelahutus, või kui tanklas käid vaid kohvi ostmas ja selle nii määrad, siis liigub järgmine kord sealne makse automaatselt sinna samasse kategooriasse.

Saad ette kogu pildi oma kuludest kategooriate kaupa ja kuu lõikes, palju kuhu kulunud on, palju säästnud oled jne. Kui ma augustis avastasin, et mul jäi juulis toidupoodidesse 1200€, siis ma mõtlesin, et aitab, on aeg end jälle kätte võtta. Äpp võimaldab sul panna igale kategooriale eelarve ja saad seda reaalajas jälgida, palju sul veel kuskile raha jäänud on.

Näiteks panin mina endale eesmärgiks toidupoe arved 500€ peale saada. Augustis see ei õnnestunud (noh, suvi ju!), aga septembris olin juba graafikus!

Ma ütlen ausalt, kui rahaasjad on nii mustvalgelt kogu aeg silme all ja näed kuidas vaikselt kuskile koguneb ja mis su säästumäär on, siis motivatsioon kasvab täiega. Mu isiklik säästumäär ei ole teab mis suur, sest viisin selle ettevõtete alla. Ma ise investeerin ainult nii palju kui keegi peab mulle raha kandma, siis lasen kanda kasvukontole ja kaardimaksetelt lähevad ka täissummad nö maha ja investeerimise alla.

Ühesõnaga, kogu mu selle jutu point oli see, et mulle meeldib oma rahasju kontrolli all hoida ja kui sina ka seda teha tahad, siis Bilance äpiga saad seda ülilihtsalt teha. Kuigi olen nende kasutaja juba ammu, siis mingil hetkel tuli nendega Instas jutuks, et võiksime koostööd teha ja nüüd mul ongi jagada teile kood marimell, et saaksite kaks kuud seda tasuta proovida ja kui meeldib, siis hiljem jätkata, see 3,99€ on odavam kui nii mõnigi gossipi lugemise pakett või laenutatud film Go3’s.

3 thoughts on “2024 eesmärgid: kuu palk 6000€, 100k säästukontol

  1. Tere
    Tore lugemine, sattusin esimest korda siia blogisse. Kas see Bilance on eesti keeles või mille poolest ta just teie lemmik on, sest neid tasulisi äppe on mitmeid. Kõigil omad +/- .
    Olen 5a excelit pidanud, pean mainime, et muutunud tüütuks, kuna üldjuhul me ju teame kuhu raha kulub ( igakuised püsikulud, arved, toit jm). Päris tihti ununeb kirja panna , kui sa mingi ost tehtud ja hiljem ei meenu või peab eraldi pangakontolt vaatama.
    Aga kõik ju algab ikkagi säästmisest, sest kui seda ei tee ,pole ju midagi säästuarvele ka panna ja lisaks omada vajaliku oskust, et seda kasvatada. Kas kõigil seda oskust on, kahtlen.
    Mis valdkond see on kus kuupalka on võimalik saada 6000 :)?

Comments are closed.