marimelli proovisõit: Kia Sportage

Usinamad FB ja Instagrami jälgijad on kindlasti teadlikud tõsiasjast, et sellel aastal aitas Jõuluvanal kinke laiali jagada ja sihtkohast sihtkohta jõuda Kia Sportage. Osad teist on olnud pettunud, et miks ma ei ole juba varasemalt oma autootsimise protsessist pajatanud, nagu üks teine blogija seda igal sekundil tegi. Aga mina ei ole nagu iga teine blogija. Mina olen mina ja mina teen nii nagu minule meeldib. Igast sammust ei pea ka pasundama.

Kuigi auto on minu käes juba peaaegu kuu aega, siis postituseni jõuan ma alles nüüd. Seda esiteks selle pärast, et jube kiire on olnud. Ja ma ei taha kiiruga kirjutada mingit postitust, kus enamikest asjadest midagi pealiskaudselt kirjas on. Ma tahan, et asi oleks korralik, sest iial ei tea, kes seda loeb ja võib-olla ongi see blogipostitus kellegi jaoks uue auto ostmise puhul otsuseks. Teisalt ei saa ju ainult nädalase sõitmisega autost ka täit ülevaadet ja kasutajakogemust. Mida rohkem sõitmist, seda rohkem ka elulist kogemust.

Aga alustagem…

Esiteks on tegemist minu elu esimese diiselautoga. Alguses oli keeruline aru saada, et see diisel on, sest auto oli nii vaikne. Ja ma olen ju harjunud, et kõik diislid plärisevad nagu vanad traktorid. Kuna aga Kia oli nii vaikne, siis ma eeldasin, et tegemist on bensiinimootoriga. Alles siis kui ma tankima hakkasin märkasin, et ohoo, hoopis diisel. Oleks võinud ju muidugi pabereid vaadata, aga… nagu te teate, siis ma ei ole suuremat sorti karburaatorihuviline. Pigem tangin, panen aknapesu vedelikku ja sõidan.

Kuna suurema osa oma sõitudest teen ma siiski linnas, läkski kauem aega, et tekiks võimalus pikemalt maanteel sõita. Ja mis ma oskan öelda. Mugav. Väga-väga mugav. Loomulikult on autol olemas püsikiiruse hoidja ja reavahehoidja ning lisaks ka pikivahehoidja. Seega kui on ilus pikk sõit ees, siis polegi muud, kui lülitad sisse kõik püsikad, rea- ning pikivahehoidjad ja naudid kulgemist. Ei mingit gaas peale, gaas maha muret. Lihtsalt sõida ja vaata ilma ning loodust. Reaalselt mul oli roolis nii mugav, et mul hakkas igav ning nii ma siis hakkasingi kõikidele helistama. Seda teen ma muideks siiani. Kõik töö ja erajutud vestlen ära autos. Vanasti oli tükk tegemist, et leida aega helistamiseks.

Kuna tegemist on automaatkäigukastiga, siis see on kõigest alles algus. Nimelt on Kia Sportage’l veel väga palju automaatseid asju. Esiteks automaatne hädapidurdussüsteem. Varem polnud ma sellega kokku puutunud, aga samas ma sellist erilist vajadust ka selle järgi ei tunne. Ju ma olen siis piisavalt tähelepanelik sõitja ja selle vajadusest veel täna aru ei ole saanud.

Mida ma aga maanteel proovisin oli reahoidja. Kuigi see ei ole ka minu jaoks midagi uut, siis igal masinal on need erinevad ja proovisin, et kuidas Kia selle tehnoloogiaga hakkama on saanud. Väga kenasti. Aga ei tasu unustada, et igavesti ei saa seda režiimi kasutada, sest ühel hetkel auto lihtsalt lülitab selle välja ja sa pead ise roolist haarama. Ei mingit laiskust. Kui sõidad, siis korralikult.

Mis oli minu jaoks aga kõige kõige mugavam ja automaatne asi… kaugtulede assisent, mis on tuntud ka nime all automaatsed kaugtuled. Ehk siis sõidad maanteel ja sa ei pea tõmblema selle kangiga, et tuled maha, tuled peale, tuled maha ja siis jälle peale. No ei viitsi võimelda. Aga nüüd. Paned selle režiimi tööle ja lihtsalt sõidad. Lisaks sellele, et Kia tunnetab ära vastutuleva auto, siis ka asulates lülitub lähitulede peale. #megamugav

Veel üks võibolla hädavajalik abiline on tankla tuvastaja. Kui kütus hakkab otsa saama, siis annab sulle auto sellest loomulikult märku, kuid koheselt soovib ta kuvada ka lähimad tanklad. Ideaalne just siis kui oled võõras linnas ja ei tea kus mingi tankla asub. Taaskord äärmiselt mugav.

Asi mis minu jaoks ei leidnud kordagi kasutust oli kaart. Ehk siis GPS või kuidas iganes keegi seda nimetab. Aga see ongi pigem ilmselt siis vajalik kui tanklaid hakkad taga ajama. Tavapäeval ja tava situatsioonis ei kasutanud ma seda kordagi. Ikkagi telefoniga nii harjunud. Mis puudutab telefoni, siis Apple Carplay app’iga saad telefoni projekteerida auto ekraanile ning kõik mis on sinu telefonis, on ka autos. Ja kuna ma nagunii olen Google Maps’i fänn, siis vajadus autosse integreeritud kaardi järgi mul puudus.

Ja enam ei pea sa muretsema ka eraldi telefonilaadija pärast, sest autos on see „dokk“ olemas. See muidugi toimib ainult uuemate telefonidega, mis toetavad juhtmevaba laadimist. Loomulikult saab ka juhtmega, sest USB auke on seal mitmeid. Laadimata ei jää midagi. Isegi tagumistel, sest neil on eraldi augud.

Taga istujad ei pea ka üldse eriti esimesi segama, sest lisaks laadimisvõimalustele on neil ka isiklik nupp, et istmesoojendus sisse-välja lülitada. Kui hea see veel on, eksole. Sa isegi ei tea, et sul seda vaja oleks, enne kui sa seda kogenud ei ole.

Mis lugejaid huvitas…

Küsisin blogilugejatelt ka pisut, et millistele küsimustele nemad seoses Kia Sportage sõitmisega vastuseid sooviks. Pisut üllatav oli tegelikult lugeda, mis inimesi tegelikult huvitab. Mina arvasin, et selleks on hind, aga seda ei maininud keegi. Tunti huvi kasutajamugavuse, turvatoolide mahutavuse ning üldise ruumikuse kohta. Lemmikküsimus oli aga hoopis see, et kas ma auto manuaali lugesin. Ma isegi ei ole sellise asja peale mõelnud. Kas seda peab lugema? Võiks vist jah. Aga igatahes ma ei ole seda lugenud. Mitte kunagi ja mitte ühegi auto puhul. Äkki peaks? Miks?

Mis puudutab mahutavust siis see on Kia Sportage’l suur. Pagass on suur (ka kõrguselt) ning kui istmed eest alla lükata, siis saab sinna lausa külmkapi panna. Mitte päris kahemeetrist aga sellise 150cm vabalt. Ma päris mõõdulindiga mõõtmas ei käinud aga silmajärgi mahtus. Kas pool elamist mahuks sisse? Vot oleneb, kui suur on sinu elamine. Just vaatasin, et kui me peaks kolima, siis ilmselt tuleks kaks korda autoga käia ja ongi tehtud. Ja meil ei ole vähe asju!

IMG_8222

Sõidumugavusest ei hakka siin pikalt pajatama, sest eespool ma seda juba kirjeldasin. Mugav, väga mugav. Laste jaoks on muidugi eriti vahva panoraamkatus. Ja see ei ole selline pisikene aken katuses vaid ikka nagu pikk ja lai. Eriti ilus on siis kui lund sajab.

Mis puudutab lapsi, siis tunti huvi, kui mitu turvatooli kõrvuti mahub. Jah, see auto ei ole lai, mis tähendab, et kolme turvatooli on ilmselt keeruline mahutada. Kuigi päris kindel ka ei ole, sest mul lihtsalt ei olnud kolme turvatooli võtta mida kõrvuti panna. Silmajärgi ütleks, et mahuks, aga samas pead ei anna. Ilmselt saab seda varianti proovida esinduses või siis oskavad nemad sellel teemal pikemalt peatuda. Turvavöö on ikkagi piisavalt pikk, et see ümber turvatooli mahuks. Tuleb välja, et osadel autodel on sellega seoses probleeme. Mis on minu jaoks muidugi üllatav. Minu autol on olemas ka IsoFix kinnitused.

Kui aus olla, siis tegelikult võin ma jäädagi sellest autost kirjutama, sest vidinaid ja asju, millest kirjutada jaguks mitme postituse jagu. Aga mis on kõige olulisem? See, et sa ise lähed ja sõidad ja proovid ja tunnetad. Oma silm on kuningas nagu öeldakse. Mina olin ka pisut skeptiline, aga seda selle hetkeni, kuni ma ise rooli sain ja sõitma hakkasin. Ei tasu neid proovisõite karta, sest ega muidu ei tea ju mis meeldib ja mis mitte. Proovisõidule saad registreerida siin.
Seega miks mitte võtta uus aasta vastu uue autoga. Head uut autot!

Kõikide Kia Sportage varustuste ja muude spetsifikatsioonidega saad tutvuda siin.

5 thoughts on “marimelli proovisõit: Kia Sportage

 1. Sorento on (oli) parem, kahju, et nüüd ainult linnamaastur jäi sellest järgi. Mu mees loobus Sorentost peale seda muutust.

 2. Ma ei taha kõlada kui fossiil, aga paljude uute vigurite juures mõtlen, et milleks see kõik. Samuti ei arva ma, et õige autosõit on siis kui selg on rooli keeramisest higine või auto on põhimõtteliselt vändaga, aga nende lisade juurde tuleb teinekord ikkagi küsimus ” miks küll” või ” millal saavad tootjatel uuenduslikud ideed otsa”, milleta inimesed nagu imeväel edaspidi hakkama ei saa. Ja tegelikult ongi ükskõik mitu tuld või vilet igaüks oma autole külge laseb keerata, nii kaua kui see seadudlik on. Ja ma ei tea miks, aga mina ikka mõtlen seda, et kui on olukord, kus ma pead sõitma audi 80-ga, millel on manuaal käigukast ja ma lihtsalt ei oska sellega sõita ja kellegi elu sõltub sellest…siis ei tahaks olla see, kes oskab pikivahet, ridahoidvat autot juhtida. Ühesõnaga…teile head kia nautimist, kuhu ei kuulu suured remondiarved. Ikkagi 2019 tulemas ;)

  1. Maantee sõitude puhul see tulede abimees väga hea, lisaks lülitab ise tuled sisse ja välja.
   Sagedaste pikkade sõitude puhul sõidurea hoidja hea, hakkab kisama kohe kui kuskil joone peal. Ehk et ei lase magama jääda. Eessõitjaga vähe hoidja ja hädapidur aitavad samuti ära hoida õnnetusi.
   Uutel on kaart spido ja taho vahel. Mis jällegi hea, et ei pea eitea kuhu vaatama ja võõras linnas asjalik abimees.
   Handsfree jällegi asjalik, et saad sõites rääkida ja ei pea tegelema telefoniga.
   Need veojõukontrollid jms juba vana asi.
   Eks nad kõik tehtud ikka selle pärast, et kõigil oleks turvalusem ja inimene seda alati pole või ta ei mõtle selle peale.
   Ja ammu enam pole paljud suutelised vanemate autodega sõitma

 3. Üpriski segane postitus selles osas, et kas see auto on nüüd päriselt teie enda oma st. et kas teil on nüüd päris uus enda auto või tegu lihtsalt esinduse autoga, millega teie tegite proovisõite ja see on teil ajutiselt sõita. Lugesin just ühe teise blogi kommentaari, et ostsite uue auto aga endiselt elate odavas üürikas.
  Kumb väide õige on – ostsite või ei ostnud. Otsustasin teilt otse küsida et vältida spekulatsiooni.

Comments are closed.