Meelis kirjutab: kas Jõuluvana sureb välja? #CancelCulture

Veel üks mustandist leitud postitus. Head lugemist!

Olles nüüd juba 11 talve Jõuluvana etendanud ja tuhandetele lastele kinke jaganud tuleb paraku tõdeda, et tegelikult meil Jõuluvana enam varsti vaja ei lähe. Miks te küsite? Kas tehisintellekt võtab üle? AI’d ei pea kartma, aga Jõuluvana ameti suretavad minu arvates välja inimesed ise. Kui täpsem olla, siis lapsevanemad.

See Jõuluvana, kes ma sain olla aastal 2018, ei saa ma mitte mingil juhul olla täna. See on täiesti välistatud, sest ühiskond muutub ja loomulikult muutuvad ka inimesed. Ennekõike muutub inimeste tundlikkuse tase.

Ühtpidi on vanemad traditsioonides kinni ja räägivad lastele Jõuluvanast ja kingituste saamisest, aga samas ei suvatse nad luuletusi või laule õppida ei ise ega lastega koos, siis tekibki ebakõla. Jõuluvana on ju ka traditsioonidele lojaalne ja eeldab luuletusi või laule. Vanemad aga ise kinnitavad lastele, et mine ja ole kohal ning kõik tuleb sulle nii kergelt – sa ei pea midagi tegema. Ja kui keegi midagi vastupidist väidab, siis ära muretse küll ma ta ära canceldan.

Täna ei võta ma lapsi sülle, kui me pilti teeme, siis minu käed ei puuduta neid. Miks? Sest umbes 2019 aastal leidis aset mitu intsidenti, kus ma Jõuluvanana ütlesin, et tulge tehke pilti ja hakkasin justkui last endale sülle tõstma, mispeale sekkus vanem, kes üle saali end selgeks tegi, et see ei ole okei, et laps on võõra inimese süles. Tema mure oli see, et kes on see mees seal Jõuluvana kostüümi sees. Ilmselt mingi pervert. Oleks seda siis ühel korral juhtunud.. Eip.

Ja mida aeg edasi, seda rohkem ma olen seda täheldanud, sestap ka otsus lapsi enam mitte sülle võtta ja neist pigem distantsi hoida. Äkki jääb pildile hetk, kus mu käsi on mõne 4aastase poisi õla peal või kohendan tüdruku seeliku pildi jaoks sirgeks – ei, sellist asja enam ei ole. Ma ei võta ise ka seda riski, et midagi sellist teha, sest nagu öeldakse – ükski heategu ei jää karistuseta.

Ma olen siinkohal väga tänulik meie püsiklientidele, kes on meid aastaid tellinud, ma olen mõne pere juures käinud juba seitse aastat ja kuigi lapsed on juba suureks saanud ja teavad, et see on pigem etendus, siis keegi ei näita seda välja ja mind oodatakse ikka nagu aastaid tagasi. Ma saangi igal aastal pakkuda vaid paar uut aega uutele klientidele, sest vanad bronnivad mind juba 24ndal ära saates uuesti.

Milline on siis Jõuluvana tulevik? Kastid kuuse all ning prinditud kiri? 

Telli Jõuluvana Tallinnas

One thought on “Meelis kirjutab: kas Jõuluvana sureb välja? #CancelCulture

  1. Ei ole mõnes vallas üldse nõus suunaga, kuhu maailm liigub. Meelise Jõuluvanandus on täpselt üks selline. Iga uus põlvkond lapsevanemaid sisaldab endas sellised indiviide, kes on täiesti arulagedad, kahjuks nende konsentratsioon on kasvavas tendentsis.

Comments are closed.