Peatage rong, ma tahan maha astuda

Mõnel öösel tunnen ma täpselt nii. Vaesel lapsel tulevad hambad ja ta lihtsalt nutab nii südantlõhestavalt, et eile öösel valasin ise ka pisara.

Ma ühtpidi saan aru, et see hambavalu on nagu gaasivalud paarikuusel beebil ja teha pole midagi, tuleb üle elada. Teisalt on mul tunne, et ma ei suuda enam. Tahaks magada. Ma ei taha iga tunni tagant ärgata, kuulata beebi nuttu.

Ma ausalt ei jõua enam. Ma ei jõua öösiti ärgata! Ma ei jõua iga öö teda transportida. Ma ei jõua! Ma tahan viis päeva jutti magada! Juua tuhat liitrit veini. Ma tahan puhkust! Kas ma olen halb ema? Ma juba kujutan ette kuidas mu ämm kodus parastab. Edu!

Ma ausalt ei saa aru neist emadest, kes on viis aastat kodus, ei puhka hetkegi ja ütlevad, et neil polegi puhkust vaja! Mis teil viga on? Miks mina selline ei ole?

Ma tunnen ennast öösiti nii halvasti kui ma mõtlen, et oo, palun, beebi, maga! Samas hommikuti tunnen ma süümepiinu kui ma silmad hiljem kui 8.30 lahti teen. Ometi olen ma ju lapsehooldusPUHKUSEL ja võiksin magada kaua tahan, aga kes siis eilsed nõud ära peseb, pesu pesema paneb, kuuseokkad kokku korjab, mänguasjad ritta seab, hommikusöögi teeb, poes käib, puhta pesu ära sordib, beebit sadaviiskümmendkorda keelab – juhtmed ei ole mängimiseks, kuusk ei ole söömiseks, ehted pole pallid…

Ja siis taban ma end mõttelt, et ma lihtsalt loen päevi, et tuleks uus aasta ja saaks reisile… Ja siis mõtlen ma kommentaaridele siin blogis, et mismõttes ma tahan reisile minna? Kuidas ma suudan olla lapsest eemal, kuidas ma suudan puhata, kuidas ja miks just nii kaugele, äkki ma ikkagi nutan patja kolmandal õhtul..

Jah, äkki nutangi, aga järelikult on seda vaja!

minu beebi :)
Samal teemal

36 Comments

 1. See on nii normaalne tunne! Niiniinii normaalne, et enam normaalsem olla ei saagi. Mul tänane öö selline. miski ei rahusta lõplikult last (7kuune). Jääb ära magama ja 30 min ja taas jaurab, endal silmad tagurpidi unest. Ja ma ei jaksa enaaaam kussutada ja üleval olla. lutt ei sobi, kussutamine ei sobi, lihtsalt jauramine ei sobi.
  ..Oeh, uni on suur

  Mul siis :D

 2. Mul hetkel kodus kaks last, üks 6 ja teine 10 kuune ning kui suuremal hakkas aasta tagasi esimene piimahammas liikuma, mõtlesin nendele unetutele öödele ning hambavaludele, sellele, kuidas nii mul kui lapsel öö ja päev totaalselt vahetuses olid ning pidevale väsimusele ning tüdimusele. Sellel hetkel ei osanud ma nii mõelda, et tuleks endal aeg maha võtta, aga nüüd luban ka mina aega endale, millal kogun end ning peale selliseid hetki on taas jõudu ja energiat. Sulle aga jõudu-jaksu ning varsti saad puhata!

 3. Kõige hullem siin maailmas on väsinud ema . Muidugi mine ja puhka. Mis krt nõukaaegne jutt see on, et ema peab 24 h naeratama ja ei tohi isegi mõelda muust kui kodust. Su laps(ed) tänavad sind hiljem, et sa enda jaoks ka elada oskasid. Muidu oled kunagi vinguv eit, kes igal minutil lastele ette heidab- ala ma toitsin ja katsin ja loobusin sinu pärast aga sina??? Minu elu jäi sinu pärast elamata…. Ela !

 4. Mu lapsel hakkasid 2-kuuselt PURIHAMBAD tulema. Just olin rõõmus, et gaasivalud lõppesid. Praegu 6 hammast väljas, beebi 3,5-kuune. Perearst algul ei uskunud, aga siis nägi ise ka, et ei aja jama…

  Ma ei tea, kas ma olen halb ema või ei, aga ma andsin laste ibuprofeeni ja beebi magab kõik ööd ilusasti tänu valuvaigistile? Päeval ei maga peaaegu üldse, ei taha anda ka valuvaigistit. Alguses tundus, et aitas ka Kamistad geel, aga minu meelest see väga nüüd ei toimi.

 5. Anna lapsele enne magama jäämist mõnda siirupit, mis palaviku jaoks mõeldud. See valuvaigistava toimega, meil aitas hästi :)

 6. Miks sa teed emadusest võistluse? Kõik need küsimused: kas ma olen halb ema/rongaema? või siis sajatused, et teised emad on kanaemad ja nende lapsed viripillid ja jonnipunnid (eelnevates postitustest siis). Sa võiksid lihtsalt endaga rahul olla, sa ju tead, et teed enda lapse jaoks parima ja teil kõik klapib.
  Mul on endal 8-kuune laps ja ei ma ei plaani olla 5a kodune, kuid last ei saada esimesel võimalusel sõime ära ka, vaid plaanin asju tasakaalus hoida. Teen tööd juba praegu kodus, et ei tekiks suurt puudust, kui emapalk kord lõpeb. Reisil ei ole tõesti käinud lapseta ja ausalt ei soovi ka veel. Ma näen, et ta on nii väike veel ja minust sõltuv ja saab ka rinda veel. Kuid plaanis on suvel minna 3-nädalasele reisil ja koos lapsehoidjaga. See on minu valik, et mul süda rahul oleks. Samas olen ma käinud trennis alates sellest kui laps sai 1-kuuseks. Käin tihti kohvikus, poes, teatris, kinos ja õhtusöökidel (koos paari pokaali veiniga) sõpradega.
  Kritiseerida võib neid, kes sihilikult lapsele liiga teevad oma käitumisega. Oli ka hiljuti uudis, kuidas purupurjus ema lükkas vankrit. Sellist inimest kritiseeriks mina, aga see, et mõni ema tahab rohkem vabadust, ei tähenda, et ta on rongaema. See, et mõni ema soovib oma lapsega rohkem koos olla, ei tee teda kanaemaks. Miks sildistada? Seda videot oled näinud?.mu arust super point: https://www.youtube.com/watch?v=XYliyCxV2AE
  Minu lapsel hakkasid hambad pigem varakult tulema ja tuli ka mõne nädala jooksul 5 hammast. Üks öö passis ta tunde öösel üleval. Oli ka tunne, et tahaks juuksed peast kakkuda, aga selle asemel lugesin laps kaisus raamatut. Ega see vist ei lohuta väga ka, et paljudel on nii ja veel vähem lohutab see, kui öeldakse, et see aeg tuleb üle elada :D

 7. Sul on siiani isegi hästi läinud kui paari halva öö pärast juba sellised mõted! Ja milleks taas sellist vabandavat kirjutist :D see oli ju siililegi selge, et te lähete sinna reisile ilma lapseta! Oleksidki võinud nii kirjutada kohe, mitte uurida mida su lugejad arvavad ja niiöelda veidi hämada ;) kuidas sa siis lapsega kodus olemist endale ette kujutasid? Ja miks see ämm peaks parastama? Usun, et ühelgi emal pole hea lugeda kui halvasti teisel emal läheb! Pigem tuntakse olukordi ja ennast ära :)

   1. Miks nii nõmedalt öelda? Ma ei tunne, et ma vähem naine oleks sellepärast, et mitmeks nädalaks lapseta reisile minna ei taha.

    Ma arvan, et kõige tähtsam on, et iga ema oma lapsele parimat sooviks ja äärmiselt nõme on sildistada emasid ronga- ja kanaemadeks.

    Ma leian aega, et oma mehega väljas käia, sõpradega suhelda, kohvikutes ja vahel ka ilusalongis käia. Aga mitmeks nädalaks last hoidjatega ei jäta. Mis seal siis ikka, ju ma pole piisavalt naine ja mees piisavalt mees mul :D

 8. Ma pole enam ammu nii asjalikku postitust lugenud! :)
  Need emad, kes nii ütlevad, et nad puhkust ei vaja- valetavad.
  A valetatakse tavaliselt tuttavatele, kel lapsi pole, kuna sisimas emad kadedad, et neil pole vabadust eriti, jne. Et jätta muljet teistele, et kõik ok.
  Mõistad ehk, mida mõtlen.
  Sa ikka täiega meeldid mulle, su suhtumine ja üleüldse selline mõnus oled!

 9. nii armas. lapsel on nii valus ja paha olla, et ta ei saa magada ja nutab, ja sa mõtled, et saaks juba taisse.

 10. Ma soovitaks ka kas Kamistad’i või Calgel igemegeeli panna hammastele või siis tõesti anda valuvaigistit. Omal ju ka kehv magada kui valutab ja siis on laps rõõmus ja puhanud kui saab korralikult magada :)

  1. Päeval panengi geeli, ei taha neid küünlaid ka ainult toppida. Õhtul jääb ka veel magama, öösel nii valus, et nutan ise.. Siis panen ka küünla.

   1. Ta on teil juba piisavalt suur laps ,et suukaudseid rohte süüa,ei pea nende küünaldega jandama enam. :)

 11. Kas Kamistad baby või Calgel ei aita? Minu põnnile sobib, nüüd sain Benust mingi uue loodusliku asja testeri ka, kui Kamistadi käisin ostmas

 12. Loomulikult vajavad emad ka puhkust ja loomulikult on lapse jaoks väsinud ema kõige halvem asi üldse. Kuid olen seda meelt, et seda väsimust saab esimesel paaril aastal ka muud moodi leevendada. Justnimelt leevendada. See eeldab kompromissi tegemist, mitte järeleandmatut väitmist, et puhkus on ainult 2-nädalane reis või nädal jutti joomist. Elu lapsega juba on kord selline. Ole õnnelik, et sul neid veel rohkem pole.

 13. mina valuvaigistavaid küünlaid ega siirupeid pole kunagi hammba tuleku puhul kasutanud…. pigem nn kohaliku tuimestust ma nüüd taevani ei kiida calgel i kuna se sisaldab pisut alkoholi aga se toimib ja laps saab rahulikult ning kiiresti uinuda! Puhkust on meile kõigile vaja ja igaüks teab kuidas ta end laeb, et olla värske ja puhanud. Rõõmsad värsked ja puhanud vanemad on kõige tähtsamad lapse jaoks!

 14. See on iga ema jaoks raske, kui tema laps valu pärast nutab. Mul on varasematest postitustest meeles (loodan, et mitte valesti), et kuni hammaste tulekuni magas ta sul väga ilusti. See tähendab, et tegemist on ju ajutise valuga, kuni hambad on väljas.

  See tundub sulle praegu nii kohutavalt raske, aga täna õnne, et sa pole pidanud last sünnist saati kogu aeg kussutama nagu see paljudel teistel on (ja siis veel hammaste tuleku nutt lisaks). Loogiline, et teiste kogemused ei tee sinu olukorda lihtsamaks, aga hambad tulemata ei saa jääda ja üks ebamugavamaid valusid on see ka täiskasvanuna (nt tarkusehamba kasvamine või katkine hammas).

  Aga, see läheb mööda ega ole midagi erakordset. Sul lihtsalt varasem kogemus puudub ja elu tundub mustemast mustem. Ja mis siis sellest, kui sa okkad natuke hiljem koristad? Mets sellest toas kasvama ei hakka :)

  1. eks ta ole jah.. võin okkaid ka öösel nokkida.. lihtsalt endal on niiiiiii valus, et tal on valus

 15. Su sõbranna, kes su last on nõus hoidma reisi ajal, on nüüd ilmselt eriti elevil. Saaks selle nutva lapse sõbrannale juba sokutatud…

 16. meie anname öösel külma lutti sügavkylmast võetud sinna lutti otsale paneme veel herneterakese suuruse kamistad geeli ka veel.. ennem magama minekut anname panadol valuvaigistit.. eestis täitsa olemas mõeldud nii väikestele alates 2 kuustele .. ja jonn on nagu naksti lõppenud..

 17. Sa ei saa aru, kuidas mõni ema ei vaja puhkust, aga lapsed on ju erinevad. Ei ole kumbki mu lastest hammaste tuleku ajal nutnud või kuidagigii välja näidanud, et see neid häiriks või neil valus oleks. Ja üldse on nad normaalsed magajad ka. Nii et ma ausõna ei saa aru, MILLEST ma peaksin puhkama nii hullult :D.
  KUI nad oleksid ka sellised, kes öösel magada ei lase, siis sõidaks ka ilmselt Taisse. Ja ilmselt aastaks :D

 18. Selle pärast mul ei olegi kodus kuuske, et ma ei jaksa niigi ka ilma kuuseta pidevalt koristada, keelata, kontrollida ja valvata :)
  Potikuusk on laua peal ja muud vidinad, milleni ei küüni lapsed/loomad/mees… ok, mees võib.

 19. Proovi anda suu kaudu v küünal Panadoli. See aitab veidi. Saad ise magada ja Hedon ka. Meil sama lugu- päevad läbi joriseb hammaste tuleku aeg aga kui õhtul magama panen siis panen küünla…..see aitab u 4-5tunniks. Edasi joriseme hommikuni :)

 20. Emad või naised üleüldiselt, kes ütlevad, et iseendale aega vajav ema on rongaema või lihtsalt vähem ema… Minge te kah pekki! Mina jäin rasedaks siis, kui mu sõbrannade-tuttavate seas oli kätte jõudnud täielik titebuum. Kõik käisid kõhud ees ringi. Tüdruk mul on täna kolmene ja ma võin vanduda, et ma olen kordi parem ema, kui see ülejäänud suur seltskond emasid, kellega me ühel ajal lapsed saime. Teate miks? Sest ma käin väljas. Ma hoolitsen enda eest. Ma käin klubides ja tantsin ennast peale kokteilide joomist pildituks, lööge mind või risti! Ja just sellepärast läheb ka minu abielu aastatega aina paremaks – ma ei sõltu mitte kellestki, ei enda mehest ega enda lapsest ega internetikommentaatorite arvamustest. Milleks ennast läbi põletada? Kas ma tõesti peaksin elama 24/7 nii, et mul on rokane põll ees, juuksed sorakil ja migreenihoog kuklas, sest mul on nüüd laps? Mul on laps tõepoolest aga tal on ka isa. Ja kui isa käepärast võtta ei ole, siis on tal näiteks veel ka vanavanemad. Muidugi ma armastan enda last üle kõige siin maailmas, ta on ju minu enda pisikene pundar! Aga selleks, et ma suudaksin välja kannatada ka tema ees seisva puberteediea ilma hulluks minemiseta… Pean ma ka tema lapsepõlves iseendale midagi lubama. Ma ei taha, et minust saaks vingus ja torisev ja kibestunud mutt, keda mu laps häbenema peab või veel hullem!!!! KARTMA! …et millal emal jälle hea tuju on

Comments are closed.