Porgand – mida head sellest teha?

Käisin ämmaka vastuvõtul ja sain pragada – Tipi & Täpi mängimine tuleb lõpetada ehk kommisöömisega on kõik ja “täna sööme kommi, homme sööme kommi…” tuleb asendada näiteks porgandiga. PORGANDIGA!

Mida head saab teha porgandist, et see oleks ka hea. Okei, ma võin neid toorelt närida, aga kaua ma närin, mingi hetk viskab kopa ette ju. Kummikommidest ei saa mul iial siiber!

Aga okei, kui peab, siis peab. Mis mul meenub porgandiga, porgandisöökidest?

Porgandimahl – no vat ei meeldi mulle! Äärmisel juhul apelsinimahlaga segamini. Palun mulle üks mahlapress siis! Kuidas ma seda porgandimahla muidu saan?

Porgand toorelt – no jänest mängida on tore. Õhtu või kaks. Kolmas ja neljas õhtu ma neid ilmselt enam ei taha.

Vahepeal oli mu lemmiksalat „korea porgandi salat“, mida saab teha kahte moodi ehk kiiremalt ja lihtsamalt või keerulisemalt ja maitsekamalt :)

Kiire variant – riivi või laastuta porgand, maitsesta küüslaugu, tšilli, värske hakitud koriandri, suhkru, äädika ja soolaga, lisa natuke õli. Valmis!

Hungry-Ghost-Carrot-Salad

Maitsekam variant – riivi või laastuta porgand, maitsesta samamoodi küüslaugu, tšilli, värske koriandriga, lisa suhkrut, soola, äädikat ja natuke õli. Lisaks haki sibul peeneks ja prae õlis kuldseks, sega porgandiga. Valmis!

Aga no kaua sa sedagi sööd?

Keedetud porgand ja porgandipirukad mulle eriti ei meeldi. Milliseid häid snäkse või porgandist tehtud salateid te teate või ise sööte või soovitate?

Ämmakas ütles, et kui mul magusaisu, siis võin porgandit õunaga segada – no väkkk!

13 thoughts on “Porgand – mida head sellest teha?

 1. Porgandist saab hea wokroa teha :) laastutad porgandi , viskad kuumale pannile ning lisad oma maitse järgi asju juurde sinna :) tørts vett ka ja muah -keele viib alla ;)

 2. tee porgandikooki. :) see ka magus ju. maitseb nagu piparkook, kui kaneeli ka juurde lisad! :)

 3. No eks toore porgadi närimist saab ka huvitavamaks teha kui erinevaid dipikastmeid proovida (pigem ikka ise teha kui segusid osta). Ja porgandist saab teha ka porgandikooki. Mul on väga hea porgandikoogi retsept väga vähese jahuga. Kui soovi on võin üles otsida ja jagada.

 4. Üks mu lemmiksalat on:
  Riivitud peet, porgand ja pirn.

  Veel olen porgandit toppinud kartulipudru sisse (või siis kaalika-porgandipüree), porgandit dipikastmega või kui kokata viitsid siis Karjala pirukad porganditäidisega (seal ei jää see porgand nii veider kui tavalistes porgandipirukates).

 5. Kui ma oma esimest last ootasin, siis ma 4 kuud põhimõtteliselt riivitud porgandi salatist, juustuvõileibadest ja puuviljadest elasingi – muud lihtsalt ei tahtnud. Ok, shokolaadi ka vahetevahel :)

  Aga porgandi-ananassi salat; hautatud porgand (näiteks koos kaalikaga); porgandi-kaalikasalat; porgandi-küüslagu-porru salat, porgandi-apelsinisalat. koorega ja ilma; sidrunimahalaga ja ilma jne

  Aga eks see on erinev – mina olen just suur porgandi austaja ja võin seda süüa kartuli asemel igas asendis :)

 6. No porgandist on kõige maitsvam asi porgandikook :D ütledki ämmakale, et kogu aeg porgandit söönud :) natuke jahu, muna, hunnik riivitud porgandit, kardemoni, kaneeli jms ja voilaa superb ning peale toorjuustuglasuuuuuuur!

 7. Juurviljapüree – porgand, kaalikas ja mõned kartulid. Juurikate vahekorra valid ise, aga mina panen tavaliselt lademetes kaalikat ja kartulit. Jammi!

  1. ma ei ole kirjutanud, aga mul on kaalikaga totaalne lapsepõlvetrauma ja ma ei sööks seda küpsetatud kujul ka ilmselt siis kui maailmalõpp uksele koputaks, sõda oleks või keegi mind relvaga ähvardaks. toorelt veel, aga mingi keedu/ahjukaalikas – sorry, ma enne suren nälga, ausalt! jäle asi! siit saab hea blogiteema :)

 8. Porgandikook toorjuustuga – kui ise ei viitsi teha, siis Selverist saab väga head. Toormahla soovitan ka, nt väga tervislik kooslus: õun, porgand, peet. Pai smuutide hulgas peaks porgandi-ploomi smuuti olema ;)

 9. Mul on vanaemalt saadud üks üli hea retsept.
  Keedad porgandid, koorid ära.
  Lõikad sellised umbes 1 cm jupid ja paned kastrulisse.
  Lisad kuhjaga head võid ja soola, pipart.
  Lased võil ära sulada, pidevalt segades ja siis jätad umbes 5 min madalal kuumusel kaane alla.
  Minu jaoks on need maailmaparimad võiporgandid. Sobivad väga hästi lihatoidu lisandiks.

 10. Mina sõin peaaegu terve raseduse aja Väikse Tomi arbuusi-laimi jäätist ja rasedus kaalu tuli juurde 15 kg.

Comments are closed.