44/99 ehk kas ma olen rott kui ma lapsele uusi asju ei osta?

Mulle meeldivad alati ühesugused numbrid :) Täna on neid suisa kaks.

44 päeva olen ma olnud suitsuvaba!

99 päeva tähtajani – see pani mind mõtlema, et 99 päeva on ikka jõhkralt lühike aeg. Nii palju on vaja veel teha.

Ma võiks praegu vabalt 99 asja kirja panna, mis kõik on vaja ära teha, enne kui ma beebsiga koju jõuan. Alustuseks peaks seinad ära värvima ja riiuli kokku panema ja ta asju suuruste järgi veidi sorteerima ja mõningaid asju veel soetama ja ruumi tegema ja enda asju sorteerima – mis mulle veel selga mahub ja mis mitte, mis jääb kevadet ootama ja talveasjad tuleks kohvrist lahti kappi pakkida ja babyshoweriga peaks tegelema ja vankrit on vaja ja…

No ja siis veel üks teema teema – ma arvasin alguses, et ostan beebile UUED ASJAD, et ta haiglast koju tuua eksole, aga ma leidsin ühelt kirbukalt reaalselt pisikese sinise kombeka, mis lihtsalt ongi nii väike ja nunnu, et lähebki talle selga vaid haiglast koju tuues ma kardan. Ja kui ma olen mõne inimesega arutanud seda, et kas ma tõesti peaksin ostma uue kombeka selleks, et ta haiglast koju tuua autoga, siis… jah, on inimesi, kes leiavad, et ma olen mingi haige rott kuubis ja MISMÕTTES sa ei osta lapsele haiglast kojutuleku riideid UUSI?

Ma saan aru, et ma ostan talle mingi body (see on mul tegelt olemas H&Mi oma, hõlmik, orgaanilisest puuvillast ja blabla) ja sipukad ja tutikad sokid ja mütsi jne ja panen need võibolla hiljem isegi mälestustekarpi, aga no mehed (temast saab ühel päeval ju mees) hui huvituvad 20aastaselt mingist oma titemandi karbist. Nojah, kui ta just gei pole :)

Kuidas teie tegite? Mina ei ole siiani näinud pointi osta kõiki uusi asju, eriti neid pisikesi, mida ta vaid korra-kaks kanda jõuab (kui sedagi) ja need talle juba väiksed on. Mõni laps enne teda on samamoodi kandnud neid korra-kaks, kui sedagi ja pealegi ei osta ma ju mingeid räbalaid kokku, vaid ikka neid, mis head välja näevad. St, on vähe kantud. Jah, mul tõesti on kapitäis asju, aga vähemalt mul on ja ma ei pea iga päev äkki pesu pesema, kui mul piisavalt asju on :)

Ja kui tagasi tulla nimekirja juurde, mis kõik vaja veel teha on, siis näete, sain juba 11 asja ja neid on veel… Kõvasti! Sest kui ma hakkan seda korterit veits ümber tõstma, et beebs paremini mahuks, tuleb veel ümberkorraldusi teha ja tegelt peaks selle kõigega algust tegema, sest muidu istungi ma varsti keset remonti oma haiglakotiga.

Aga, mis teie arvate – haiglast koju tuleku riided – viimne kui üks asi peab olema uus?

24 thoughts on “44/99 ehk kas ma olen rott kui ma lapsele uusi asju ei osta?

  1. Ei kandnud ka minu laps mingit tutikat kombet (küll olid alumised riided uued)…ei tundnud end mingi rotina ning absoluutselt ei huvitanud ka teiste arvamus minust :D Kombe oli väga korralik ja armas ning mind ei häirinud, et teine beebi on seda samuti kandnud. Mälestuseks ma seda kombet talle nagunii ei jäta, see on juba kolmanda lapseni rännanud, kelle ema samuti ei karda last kasutatud asjas haiglast koju tuua :D

  2. mul olid kasutatud asjad, aga korralikud. ei juhtunud midagi halba, süümekaid ka ei tunne!

  3. Minu poisil ei olnud kaa uues asjad kui koju tõin. nii väikestel on kõik asjad korralikud ja nüüd kui peaks teist last saama siis ma ei ostaks pooli asju ja riideid pole kaa niipalju vaja,
    aga need teise ringi riided millega haiglast koju tõin on mälestuste karbis ja ma arvan et ei ole aru saadagi et polnud uues ostes. :)

  4. Mina ostsin oma lapsele tutikad riided kojutulekuks ja ei pannud neid selga. Sellisel lihtsal põhjusel, et ta nabaväät eritas vedelikku ja ma ei raatsinud neid riideid ära määrida. Kombe oli sõbrannalt saadud ja kuigi polnud uus siis väga armas sellegi poolest. Ma arvan, et eks see sinu enda otsus on, mis teha soovid. Mina kasutasin neid tutikaid riideid hiljem külas käies :) Kodus lasin tal korralike kasutatud riietega olla.

  5. Ma osta ka oma beebsile kojutoomis asjad tutikad, aga kindlasti mitte kombe! :) see mul juba kellegikäest saadud :) samuti on mul tähtaeg jaanuaris aga beebsi sugu ei tea! :) lähme varsti Dr.Šoisi juurde! Ja ma mõtlen et mul on ka reaaaaalselt palju asju veel teha enne kui mu pisi ilmavalgust näeb. Iseasi kas jõuangi kõike seda teha :D

  6. :) kullakene alles eile súnnitusteemaga olid sa nii rahulik ja mis on täna kojutoomis riided tekitavad paanika??? Mitte midagi ei pea, kõik on Teie oma enda otsustada kui sinu leitud kasutatud kombekas on sinu meelest sobilik siis nii see ka on. Kusjuures mõni kaltsukast leitud asi on mitukümmend korda ilusam kui HM uus ( mina isiklikult pole sellest odavketi hm asjadest üldse vaimustuses, kuna riided venivad ruttu välja) aga ega ma nüüd ei ütle, et ma sealt ise ei ostaks ostan loomulikult. Aga kokkuvõtteks tehke otsus ise ma ütlen ausalt, seda et see kombekas on kasutatud ei pruugi keegi peale sinu enda teada saadagi :d
    Ole tubli ja ära mõtle üle.

  7. Minu lastel on olnud body uus, sipukad samad mis minu vennal ja kombekat pole mais ja juunis vaja olnud.

  8. Suuremate laste puhul võivad tõesti nn teise ringi riided olla katkised, kulunud, plekilised. Vastsündinute puhul reeglina mitte-hea kui beebi on riide korra selga saanud. Nad kasvavad ju nii ruttu, et neid kõige väiksemaid riideid ei jõua nad sageli üldse kanda. Võib saada ka täiesti kandmata või uusi hilpe soodsalt kirbukatelt. Mu beebi ilusaimad ja originaalseimad riided olid just kirbukatelt (mul ema ostis kokku neid). Ma arvan, et taaskasutus on lahe ja kui riie on puhas, terve ja nunnu, siis milles küsimus. Ootaks siis postitust, kus näitad pilte ägedamatest beebikostüümidest, mis oled hankinud. Kuidas suhtud laste riietamisse loomadeks? Nt igasugu kõrvadega tiigrikombed jne. Minu jaoks oli see veider ja ei riietanud last loomaks (päkapikuks aga küll :D), samas teiste puhul ei häirinud. Kas teil muidu magamiskott on olemas?

    1. Mul on neid titeasju nii palju, et isegi vist kaks magamiskotti on kuskil keldris kokkupakituna ootamas, mis ma juba kelleltki sain suht raseduse alguses ja ma eest ära pakkisin :)

  9. Minul oli kojutoomiskomplekt – müts,pluus, sipukad – uued, aga neidki ei ostnud ise, sain kingituseks vanematelt. :P Ja kombeka sain sugulaselt, mida peale kojutoomist reaalselt 1 kord sai veel selga panna. Kombekas nägi välja tutikas, mis sest et selles oli 3 last koju toodud, aga igaüks neist kandis seda 1-2 korda ja keegi neist paari päeva vanusena eriti veel ei lägastanud :P Ostsin ikka uusi asju ka, sest tundus, et kõike on vaja, aga tegelikult tuli välja palju sugulasi ja sõbrannasid, kes mulle kottide viisi oma titeasju hakkasid tooma. Eks nemadki olid ju vaimustuses igast ilusast pluusist ja bodyst, mis kahjuks ainult üksikud korrad selga mahtusid :) Ja Sul on ju võimalus valida kasutatud riide ja kasutatud riide vahel ;)

  10. Muidugi on ilus mõelda, et uus laps ja uued riided, aga sul oli tõesti hea point, et mees ei vaata 20 a pärast oma bodysid ega päranda neid oma lastele. Tee omale võrdlus, pane kirja uue eseme hind ja hind, mille sina maksid kasutatu eest. Kui viitsid, tee seda aasta kestel, saad hea artikli! Kui viitsid veel korduvkasutatavate mähkmetega mässata, tuleb ka sealt märgatav kokkuhoid (mis tegelt ei üllata kedagi). Lisaks ökoloogilise jalajälje teema.
    Muidugi võiksid kirja panna ka miinused ehk siis kulud, mis kaasnevad kasutatud asjade ostmisel / saamisel. Need vist ennekõike on hingehaavad ja rott-olemise-tunne….
    Aga no vastsündinul on suva ja sina, täiskasvanu, saad sellest üle :)

  11. Minul olid haiglast koju toomiseks uued riided(vanaema ostis), ise poleks uusi ostnud. Ta kasvab nii kiiresti, et ma ei näe mõtet osta uusi assju ja ei ole vaja neid hulgi ka. Piisab kui on nt 3-4 body ühes suuruses, riideid saab ju pesta. Poes on küll laste riided nii ilusad ja tahaks kõik need koju vedada. Tegelikuses piisab ainult paarist bodyst(vähemalt meil piisab). Ilusat ootust ;)

  12. Ei ole sa midagi sellepärast rott. Kui mina poleks saanud poest 16 euriga oma lapsele uut kombet haiglast välja toomiseks oleks ka kasutatud ostnud. Sest no kamoon, et tuua laps haiglast koju ja selleks osta ala 60 eurine kombe on raha maha viskamine.

  13. Miks üldse synnitada laps,kui ei jõua isegi talle uusi asju osta. Ma ei osta endale ja pole ka ostnud asju kaltsukatest.miks- kuna ma käin tööl selleks ,et saada lubada endale uusi ja korralike asju. Ja seda ka enda lapsele. Kui mul ja mu mehel raha poleks ei oleks me yldse last planeerinudki. Ikka kõik asjad uued

    1. Ma ostan endale ka kirbukatelt riideid – nagu ma mainisin, ma ei osta ju mingeid räbalaid, vaid asju, mis näevad head välja ja mille puhul ei saa aru, et need on 200x kantud.
      Ma näiteks ei leia, et ma peaksin ostma endale 200€ mantli, kui ma leian samasuguse 8€ga kaltsukast, mille on endale sinusugune rikkur ostnud, sellest pärast kolme kandmiskorda tüdinenud ja selle ära andnud ja see on omadega jõudnud kaltsarisse, kus keegi firmadest midagi ei tea ja on selle hinnanud kaheksa euro peale… Miks ma ei peaks sellist mantlit ostma?
      Ja tuleb tunnistada, et nooremana olin ma ise üsna samameelt, et kui raha pole, pole mõtet last saada. Mul oleks raha, et osta ka poest asju, ma lihtsalt ei näe pointi, kui ma võin saada samu asju viis korda odavamalt. Ma ei ole näljas, aga seda, et ma püstirikkaks saan, jään ma ilmselt surmani ootama. Kunagi pole piisavalt raha :)

    2. Tore, kui ostad koik asjad poest 200% juurdehindlusega ja nuumad neid poode. Minu ema ytleb ikka, et v6idab see kellel on surres rohkem asju ;)

  14. Esimesele lapsele ostsin uue kompleti, et haiglast koju tuua aga ta sündis nii pisikesena, et polnud võimalik kanda. See sama komplekt jäi alles ning sobis teisele suurepäraselt :)
    Aga igatahes pooldan kasutatud asjade ostmist. Siiski jalatsid ja ihupesu ostan alati uuena.

  15. Neid uusi riideid jõuad hiljem küllalt osta,siis kui laps juba suurem. Beebid ei kanna kunagi oma asju ribadeks,seega on ka kantud riided väga ilusad ja korralikud. Minu lapsel olid ka sõbranna antud riided ja ise ostsin väga minimaalselt juurde. Laps nägi väga nunnu ja korralik välja. Nüüd kui poiss juba suurem ja paras rahmeldis,siis vaja osta uusi asju,sest ega naljalt korralikke kasutatud asju nii suurele enam ei leia. Ja taaskasutus on ju ainult hea!

  16. Mul on kõik riided tuttavatelt saadud. Haiglast koju tulles olid ka tal nn teisel ringil olevad riided seljas (suvel sündis). Esimese asja, mis ostsin lapsele on kombekas talveks, sest saadud kombekas jääb kindlasti väikseks.

  17. Haiglast koju toomiseks ei ostnud ühtegi uut riideeset. Tegelikult nr 56 body vms oli küll uus, kuid laps oli nii pisike, et panin selga hoopis sõbrannalt saadud nr 50 asjad. Süümekaid ei tundnud absoluutselt!

  18. Mis asjad on üldse koju toomise riided? Mille poolest peaks need erinema tavalistest riietest, millega laps lihtsalt käib?
    Minu kahel lapsel pole olnud mingit erilist kostüümi millega ma nad koju tõin. Ausalt öeldes oli palju muid asju mille peale mõelda ja mida ennem osta.

    Tegelikult pole neile üldse vaja palju ASJU….

    Mina pooldan igati taaskasutus ideid. Siiani on enamik laste riideid saadud tuttavate käest või ostetud kasutatuna(va mingi osa riideid Inglismaalt mis maksavad uuena mõistlikku hinda mitte mingid ulmesummad mis meil siin Eestis laste riietel on).
    Siiani oleme ilusti hakkama saanud kasutatud riietega aga nüüd, kus poeg juba kannab suurust 98 on ilusaid, puhtaid ja korralikke kasutatud riideid raske leida ja olen olnud sunnitud ostma uusi.

    Ehk et kuniks on võimalik taaskasutada ja sellega ka raha säästa märkimisväärselt(mitte et oleks kooner vaid ei näe ka põhjust laiamiseks), siis soovitan võtta asja rahulikult ja usu, seda raha hakkab minema hiljem küll ja veel igale poole(laste sünnipäevad, lasteaed, meelelahutus,trennid jpm).

  19. See kui tood lapse haiglast koju kasutatud kombekaga ei tee sinust halba ema. :) Samamoodi nagu ei tee kõikide uute asjade ostmine kedagi kohe automaatselt heaks emaks. Lapsele on oluline et oleks soe ja pehme ja mõnus ja et oleks läheduses EMA! Kasutatud asjade ostmine ei ole vaeste ja rottide eripära. Väga palju on see meie ühiskonna teadlikkuse näitaja ja taaskasutuse pooldamine ökojälje vähendamiseks. Lisaks kasutatud riided pehmemad ja neist on välja uhutud mürgised tootmisjäägid, mis on küljes uutel hilpudel. Loomulikult saab naiselik edevus sageli võitu ja “kogemata” lipsavad poes ostukorvi mõned ülinunnud hilbud. :D
    Ise olen kasutanud lastel nii uusi, kui ka kasutatud riideid. Kiiks on see, et kojutoomisriided on uued (body-sipud-müts komplekt) ja need siis lähevad mälestuskasti ja neid teised lapsed enam ei kanna. Poistele asjade säilitamine ei ole halb mõte- mu pojad on haiglast koju tulnud sama tekiga, millega nende issi ja tema vennad. Ämmal hästi hoitud ja näeb välja nagu uus. Mehe kojutoomsiriided on ka alles ja neid olen nalja pärast korraks pojale selga toppinud ja pilti teinud. Nii vahvalt naljakas oli :D Ja ka mehele tegi nalja. Hoian nüüd neid asju hoolikalt, ehk minu minia oskab ka asja huumoriga võtta ja lapselapsega sama pildi teha :D
    Nüüd tulemas tüdruk ja tahaks ikka sitsi-satsi aga paar päeva järelturul tuustimist ja olematu raha eest on olemas peaaegu kõik esimeseks eluaastaks. Peas vasardab, et peab vist ostma ka midagi uut (lisaks kojutoomisriietele) kuid no kõik on olemas ja näevad välja ülihead. Ja rahaliselt ei oleks ka probleem osta kõik uued asjad-hilbud, kuid kui peaks raha tõesti üle jääma, annan selle kasvõi loomade varjupaigale vms.

  20. Mul olid kõik uued ostetud, aga need kasutust ei leidnud. Preili oli sündides nii suur, et need lihtsalt ei mahtunud. Seega ma arvan, et ei ole mõtet neid kõige väiksemaid uuena osta. Kui osta siis näiteks 56 kombekas. See peaks kasutust leidma küll. Muidugi neid on ka järelturul saada. Ja näevad välja nagu uued, mõned on isegi kallimad kui uued.

Comments are closed.