No ei mallanud oodata…

Pühapäeva hommikul käisid poisid Revalis ujumas ja kui nad tagasi tulid, siis ütlesin mina, et läheks õige hoovi müttama, sitta kah, et ilm pole veel pluss 15. Mõeldud-tehtud.

Nüüd oleme kaks päeva õues nokitsenud, oksi lõiganud (mul savi, millal õige aeg on! Igal aastal lõikame jooksvalt, kuidas juhtub ja toimib), mulda vedanud, riisunud, kiikunud… 


Eile külvasime muruseemet ohtralt sinna kus vähem oli. Ehk panime kõvasti kompostihunnikust võetud mulda, seemneid ja kanakakat. Suveks peaks vohama see muruke.

Vaadake, meie nurgas on isegi peegel, kus end aiaselfiede jaoks ülevaadata saab :)

Ühesõnaga eemisel aastal tellis naabrinaine, juriidiliselt siiski ühistuesimees, eelmisel aastal koorma “mulda” – kui küsida neilt, millal ja kuhu see hunnik kapb, kehitavad nad üksteisevõidu õlgu, et aga mina ei tellinud ja näitavad näpuga teineteise peale. Okei, oleks see muld, aga see on.. pinnasetäide, kompost, väetis, kes kuidas nimetab, sest tegemist on lihtsalt mingi imeliku ollusega, mis haises nagu sõnnik, olemuselt suurte mädanenudõuna sarnaste tükkidega.. mingi jäle mass, mis eelmisel aastal lihtsalt kuidagi hoovi ära ei kõdunenud ega lagunenud ja naabrimutt oli kindel, et seda tuleb mööda muru laiali kanda. My ass! Terve suvi olid tallad mingit muda täis.

Kuna me temaga väga sõbralikes suhetes pole, seda nimelt seetõttu, et ta arvab, et ta on aia ainuomanik.. me tal otseselt ees pole ja ei keela kellelgi majainimestest oma grilli v nurka kasutada, aga see selleks, eile näiteks andis ülevalt naaber meile pidulikult “oma aianurga” tulpide ja maasikatega üle. Tal polevat aega ja las Hedon nosib maasikad ära :)

Ma riisusin kõik aiaääred puhtaks, lõikasin põõsaid/võsa väiksemaks ja siis vedasime seda imelikku mullaollust aiaäärtesse, peenardesse ja puude/põõsaste alla, et natukenegi seda hunnikut vähendada, sest see hunnik on lihtsalt kole seal keset hoovi.

Ühtlasi leidsin ma hoovi pealt igast põnevat kraami – vana kuppelgrilli kaane, ühe pehkind puust kasti.. kavatsen sel aastal lilli istutada! Ja tilli külvata.

Maitseaineid ma kunagi panin ka, siis oli normal tootsipeenar, ma panin kõike segamini.. hea oli küll puhmakaga lõigata, aga samas ma tean, et selline hunnik kuivaks mul lõpuks ära.. seega panen parem ainult tilli. Kas tšillitaimi peab ette kasvatama ja jebima? Seda ma ei viitsi :) muidu isegi võiks. Samas, eelmisel aastal andis naabrinaine (see sama kuri) mulle tšillit.

Millised lilled sobiks hoovi ehk millised lilled ei vaja metsikut hoolt, igapäevast kastmist ja jebimist?! Oleksid sealjuures kirjud ja ilusad ka :) tahaks natuke värvi ja ma arvan, et kui nad on kastiga/grillikaanega, siis saab neid vajadusel ka liigutada jne

Nagu ma eelmises postituses kirjutasin, tahaks sellist mõnusat hoovi, piisavalt minimalistlikku aga sellist kodust/hubast ja ühtlasi ei tohi see eriti raha võtta.

A ja ma tulin veel ühele ideele. Meelis juba pööritas silmi, aga kui ma midagi pähe võtan, siis.. pean selle saama, muidu suren, teate ju küll… ma tahan õue kappi. Nõudekappi. Mul on silme ees, milline see olema peab. Siuke nõukaaegne, sahtlite-kappidega. Nii mugav oleks, kui iga jumala kord ei peaks asju vedama. Et kõik nõud-kahvlid-topsikud võiksid olla kohe aias olemas, samamoodi basic asjad nagu sool, pipar, ketšup, nuga, käärid.. lõikelaud on :))


Kui kellelgi jääb mõni retrokapp silma kuskil, mis üle 25€ ei maksa, siis I wanna see it! Mõtlesin ise, et Magda kirbukast või uuskasutuskeskusest peaks saama. Aga pole veel vaatamas käinud.

Ma ei oskagi seda posti kuidagi lõpetada. Tahaks juba, et kapp oleks olemas ja hoov korras ja saaks esimese grilli teha :) ja mis lilli te soovitate hoovi osta, et kastidesse istutada?

36 thoughts on “No ei mallanud oodata…

  1. Mul oleks sind oma koju appi vaja :D Üksi lihtsalt ei jõua.
    Aga lilledest. Nt mina panen iga-aasta peiulilled kastidesse ja peenrasse. Tõsiselt lollikindel lill ja õitseb lumetulekuni. See aasta panin ka kolme erinevat (kaks madalat: hele ja tume ning kõrge suure tupsuga) Teine lill on võõrasema, samamoodi õitseb lume tulekuni. Üks lill oli veel, aga mul ei tule nimi meelde :D

  2. Märts pidavatki olema õige aeg okste lõikamiseks. Meie tegime ka ära. Nüüd ootan, et muru kuivemaks kuivaks ja saaks sodi maast ära riisuda. Riisumise ala on ikka päris suur. Aga murul kohta astuda ei ole – miiniväli. (Koer käib talvel iseseisvalt hädal ja siis ei käi tal järel neid junne korjamas. Suvel teine asi).

    1. Mul sama, oli ka miiniväli. Nüüd korjan seda koerasi**a kottide kaupa ise viimast kuud rase. Aga tahan, et hoov oleks enamvähem ikka korras kui laps peaks sündima :D :D

    2. Oi, see on ju minu kapp! Väga hea kapp on, mahutab palju ja tugev asi, ikka puidust, mitte saepuruplaadist. Sobib minu retrokööki nagu rusikas silmaauku. See võiks ilmastiku käes vastu pidada küll. Mina enda oma ära ei anna, mul kenasti värv maha lihvitud ja puha.

  3. Liisu on üks jube hea lill… Pane ainult maha ja rohkem midagi tegema.ei pea.pm..Õitseb kuni külmadeni ja no nii ilus
    .tal mingi teine nimi ka aga kui lähed poodi liisu nimelist lille küsima siis kõik teavad- no vähemalt on tehtud bauhofis ja hausis..

    1. Jäledad lilled mu meelest. Võtavad kohutavalt ruumi ja pole teab mis ilusad ka :)

  4. Hehehee, ma arvan, et see on see “muld”, mida reoveepuhastusjaamast saab. Edasi mõtle ise, mis seal sees on :D

    1. Pask mis pask! Ei tea mina kust see telliti ja “enda nurka” ma seda ei pannud :)

  5. Kapi mõte on hea, ma tahan seda isegi oma tulevase kodu verandale. Ainuke asi, mis mind kahtlema paneb, et kuna see oleks ikka puidust, siis poleks selline kapp ilmastikukindel… Ma peaks iga sügis selle kuhugi ära vedama ja ilmaselgelt mina seda teha ei jõuaks ja mees ka vaevalt sellest vaimustuses oleks. Lihtsalt üks mõtlemise koht sulle.

    1. Sellepärast ma üle 25€ maksta ei tahakski, et ei tea mis temast saab..

    2. Kui paadilakiga üle lakkida, siis peaks täiesti ilmastikukindel olema :)

  6. minu emal on suurtes pottides ja kastides petuuniad. vastavalt, kus rahvas istub siis tõstab neid. hea idee minu arust ja ilusad on nad ka.

  7. Virkliisud, ainuke miinus on, et nad tahavad vett ja palju. Samas kui nad isegi veeta jäävad, pole hullu, vajuvad kyll ära aga kastmisega jälle sirguvad.
    Mul oli suvest kuni sügiste öö külmadeni ja nii ilusad olid! Neil on lehed ka ilusad suured , seega nii tänuväärne lill! Värve on ka niipalju erinevaid ja ilusad kirkad.

    Ohh, tahaks suve juba

  8. Petuuniad on ilusad ja värvikirevad ja kui nopid kuivanud õisi ära tulevad uued robinal asemele, võõrasemad püsivad ka hästi. Hortes teeb kevadel alati ülihäid pakkumisi neile.
    Ja kapi saad raudselt Magdast, alles hiljuti oli FB neil pildigalerii ja hinnad alates 10.-

  9. peiulille, lobeelia, alatiõitseva begoonia, petuunia ja virkliisu mix on ka ilus ja püsib terve suve. Kuigi minu jaoks see begoonia natuke surnuaialill.

  10. Lillede osas sõltub, kui päikeseline seal on. Mul endal lõunapool petuuniad ja põhjapool lobeeliad. Lisaks peiulilled ja võõrasemad, kuhu juhtub. Saialilli olen ka pannud, mulle meeldivad. :)

    1. Petuuniad on veits tüütud, koguaeg peab neid kuivanud õie nupse ära korjama, muidu läheb koledaks.

  11. Mina soovitan ka tagetest e peiulille :) väga vastupidav ilmadele ja kaua püsiv ning sama ka võõrasemad :)

  12. Istuta kressi. Ilus värviline, hoolt ei vaja ja kuna tegu on söödava taimega, saad toitude kaunistamiseks ka julgelt kasutada õisi.

  13. Mul on üle täpselt selline kapp nagu ülemisel parempoolsel pildil. Asub see aga Tallinnast 100 km eemal.

  14. ühes ajakirjas ja kunagises maakodus olid ühed väikeste õitega armas kobarlill ilus nimi ei meenu
    samas saialill, võõrasema ning meelespea ning märtsikellukesed on alati ilusad lilled iga kevade alguses pluss krookused

    1. Täpsustan, et pidasin silmas varikatust, a la välikööki, kus kapp ikkagi päris varjus saaks olla.

  15. Täispuidust kapiga on kööga juba esimese vihma järel: puit paisub, uksed ei käi enam kinni – või lahti – ongi kõik. Meil jäi enamvähem samasugune kapp nagu sul pildil remondi ajaks terrassile, seal katus isegi oli, aga no kui tuulise ilmaga sadas, siis ikka sai märjaks. Asja sellest enam ei saanudki, sahtlid keeldusid ka kuivamise järel lahti tulemast, uksi proovisime küll hööveldada, aga ei olnud suurt abi, värv paisus ja koorus, uksed olid kummis… Mind väga üllatas, et täispuiduga nii läheb, aga öeldi, kapidetailid piisavalt õhukesed, sellepärast ei kannata vett.

  16. Daaliad! Neid on väga suures värvivalikus, kõrgemad, madalamad! Neid saaksid ka ise ette kasvatada või keegi maal elav sõber/sugulane sind selles aidata. Aprilli algul seeme mulda, mais istutad kas peenrasse (mina ei kasta kunagi) või pottidesse (siis peab kastma). Noh, eks taimi võib ju osta ka, aga suht kallis lõbu. Ise ette kasvatamine on lihtne, piisab ühest aknalauast. Mina ei pikeeri, need on üsna suured seemned, külvad üsna laiali ühte kastikesse ja siis las kasvavad kuniks istutad maha. Või lõvilõuad, neid on ka igasuguseid värve. Püsikuna sobivad kosmosed, samuti on lai värvigamma.

  17. Minul oleks hoopis üks teistlaadi küsimus. Nimelt kutsuti meid sünnipäevale ja teemaks on “The Great Gatsby” ja tahaks viia kingituseks midagi peoga seonduvat vms, aga ei tule ise millegi peale ja Sinul on alati nii vahvad ideed ja mõtlesin küsida, et mida Sa ise nt ise viiksid?

    1. Hm.. mehele, naisele? Ma nt disainiks mingi plakati, laseks shampapokaalid teha selles stiilis vms

Comments are closed.