#elulineblogi #kokandus

Emotsiooniostud, mida hiljem ei kahetse

See on tegelikult nagu nuhtlus kui mul arvel raha on ja ma midagi lahedat näen. Ma kohe pean ostma. Ei saa nii, et mõtlen homme uuesti, kas mul vaja on. Kui tahan, siis kohe ja kui raha on, siis ostan.

Saage tuttavaks – Põhjala Teetalu toodang – maailma parim tee, ilma naljata!

Mulle täiega meeldivad tooted, millel on oma lugu. Mingi oma kasvamise ja kujunemise lugu. Näiteks käisin ma mõni aeg tagasi kohviröstlas. Täitsa Eesti omas. Ja megalahe oli kogeda seda lugu selle kohvitööstuse juures. Kuidas selleni on jõutud, kuidas see on toimima pandud. Kuidas täna elavadki Columbias farmerid, kes eestlaste näpunäidete järgi kohvipõlde peavad.

Mõni aeg tagasi jäi mulle Facebookis ette reklaam. Teepakkidest. Aga see lugu kõnetas mind täiega.

Et nende teepakid on kõik eraldi kaalutud. Et vaarika-piparmündi tee olekski vaarika-piparmündi, mitte vaarika või piparmündi. Et kui sa võtad ise lahtist teed, siis sa ei võta kunagi samasugust kogust. Aga et nende teepakkidesse on see valmis kaalutud, et tee oleks iga kord tassis samasugune. Täiega äge. Mulle nii meeldis see mõte, et ma läksin ja tellisin endale teed.

Ma ei ole ausaltöeldes mingi maailma suurim tee sõber, aga talvel ma ikka endale teed teen. Minu meelest käib talvega tee kokku samamoodi nagu lumi, kelgutamine, glögi ja piparkoogid.

Mul on talvel alati külm ja kohvist ma üldjuhul kuuma ei saa, aga tee paneb kohe vere käima ja annab sooja.

Kui ma nende kodulehel ringi uudistasin, sain teada, st nad ise kirjutavad, et nende tee on kallis. Palju see siis poes maksab? Ma ei vaata kunagi vist tee hinda. Ma ostan seda maitset, mis mulle põnev ja maitsev tundub. Samamoodi ei tundunud mulle 3,50€ nende tee eest palju. Ma ei tea. Oleks see 13,50 olnud, oleks ma ilmselt mõelnud, aga 3,50 mind mõtlema ei pannud. Seda enam, et tegemist on puhta, päris toiduainetest tehtud teega.

Saate aru jah, et kui vaarika tee, siis see ongi vaarikatest, mitte, et musta tee puru ja vaarikaekstrakt vms. Poest ostes saad vaarikamaitselist teed küll, aga üldjuhul seal vaarikaid pole, vaid on lisatud vaarika aroomainet. Kas sa tahaksid vaarikateed, milles vaarikaid pole?

See on ju sama, et lähed poodi, tahad kreemikooki moosiga, aga saad saiaviilu piimaga. Pole ju see? Sa tahtsid kreemikooki moosiga!

Ma võin kinnitada, et Põhjala Teetalu vaarika teel on reaalne vaarika maitse. Kui sa selle karbist välja võtad, löövad sellised aroomid ninna – piparmünt ennekõike, selline värskelt peenralt võetud piparmünt, kui pakki nuusutada, siis mõnus vaarikane maitse kumab sealt alt. Ja mis peamine, sa näed, et see tee on õiget värvi – kuivatatud vaarikas on tumeroosa ja piparmünt roheline, mitte mingi pehkinud tee värvi nagu tavaliselt.

Kui kuum vesi peale valada, siis tulevad uued aroomid esile. Ma panin mett ka. Ma lõikasin kogemata oma tee paki katki. Ja kui mind tavaliselt häirivad need teetükid, siis kui üks vaarikatükk suhu sattus, polnud mul selle vastu midagi. Ehe värk. Täitsa vaarikas, mis vaarikas. Külmkuivatatud ainult. Eestis tehtud ja tõsiselt hea. Ma poleks ise ka uskunud, et ma võiksin teest sedasi kirjutada, aga tõesti, maitsmist väärt!

Milline on teie lemmiktee? Kas olete Põhjala Teetalu teesid juba proovinud?

17 thoughts on “Emotsiooniostud, mida hiljem ei kahetse

 1. Mul on praegu kodus Põhjala piparmündi-maasikatee (lahtise puruna). See on n-ö viljalihaga ehk kerge maasikapudi-vine jääb tee sisse. Tõesti lausa uskumatult hea, PÄRIS maitsega. Kindlasti proovin ka teisi.

 2. Nad küll valmistavad Eestis teesid, aga tooraine Eesti päritolu pole.

  Muidu jah, nende marjateed on tõesti head ja ega vist rohkem taolisi ka Eesti turul saada pole. Filterkotiga tooteid polegi jõudnud veel proovida, aga kindlasti mugavam variant kui eelnev lahtine puru.

 3. Marimell palun sebi nendelt sooduskoodi tee ostuks, eriti hea oleks tasuta transport, suurimad tänud! :)

 4. Sooduskood oleks küll äge, sest meie pere on täis teehoolikuid ja selline hea kraam vastu talve oleks nagu rusikas silmaauku.

  Also – sa kindlasti oled mingisuguseid retsepte aeg-ajalt blogisse üles pannud, aga kas sa viitsiksid kunagi kirjutada oma söögitegemisest kodus? Ma ise tegelikult ei salli söögitegemist, aga viimasel ajal olen rohke aja tõttu hakanud köögis möllama. Ma ausõna näen vaeva, teen toite tunde järgi, värsketest toorainetest, kulutan 4-5 tundi ühe 3-käigulise söögi peale ja… see on niii tavaline :D ei teki seda restoranielamust. Toidu välimus on plank ja ega maitsedki väga erilisemad pole. Söök süüakse ruttu ära küll, aga võiks ka vahepeal seda wow-efekti saavutada.

  Seega on sul mingisuguseid häid näpunäiteid, mis näiteks köögis aitavad aega kokku hoida või miskit kiiremini valmistada? Häid retsepte – et saaks toidu vaid paarikümne minutiga lauale? Mõne hea toiduaine soovitus (põhiline on meil ikka kartul-kaste-liha ja midagi eksootilisemat või “outside the box” lähenemist polegi proovinud)?

  Või mingi püüdlike, aga kobakäppade kokkade õpituba? :D ma ausõna üritaks aeg leida ja teisest Eesti otsast selle pärast kohale tulla.

  P.S. vaatasin eile teie laivi ja no niiiiii minu masti inimesed tundute :D hea huumori ja sõnavaraga ja mõnusa ellusuhtumisega :) päikest!

  1. No mul kulub söögitegemisele 20 minti tavaliselt.

   Variant a) triibutan/ruudutan kamara lihal, viskan 250 kraadiga ahju või siis viskan kana ahju; samal ajal tükeldan juurikaid, segan need kokku või-maitseianetega kausis ja kui liha on pruun pealt, viskan need juurde, keeran kuumuse 150 peale, potile kaas/foolium peale ja 1,5h ahjus. Valmis :D

   Variant b) panen pani tulele, kookos või tsilliõli, tükeldan porgandid, pannile, sibulad, pannile, seened, pannile, kana, pannile, misiganes, pannile… lisan sojakastet, mett, laimimahla, sheigin paar korda ja valmis :)

   Küsimus on alati serveerimises. Proovi võileivaga – teed hommikul võileiva, sink, juust, tomat näiteks. Vaata, milline see välja näeb. Tavaline. Aga pane nüüd sink ja juust nii, et keerad viilud pooleks, tomatile lõikad sälgu sisse ja paned nö püsti, puistad kõrgelt pipart peale – nagu kohvikus, eks :D

   Või pudruga, mida ma ise eriti ei söö, pole ka proovinud kaunistada, aga netis olen ägedaid pilte näinud, tükelda puuvilju, pane aint ühte nurka või kuhja kõik ühte hunnikusse.

   Samamoodi tee kõikide muude toitudega, lihtlabase kartulipudru kotleti saab ka fänsilt serveerida, pane paar lusikatäit pudru taldriku keskele, lao sinna otsa kaks kotletti, nirista kastet üle taldriku – resto look!

   Ja mis aitab aega kokku hoida – osta selliseid asju kappi, millest saab kiirelt süüa teha – mul on must have – paprika, seened, porgand, kanafilee, sibul, aga ka oad, herned, lillkapsas, brokkol jne – neid on kõige lihtsam wokkida.

   Äge, et laiv meeldis :) Oleks mul aega, ma teeks rohkem!

  2. Täitsa lõpp kui mõnus kommentaar Marimell, ma sain ise ka mõned head ideed, jube lihtsad põhimõtted eks, aga no ei tule ise enne nende peale enne kui keegi ette ütleb :D Aitäh selle võike kokanurga eest, sinu serveeringuid tahaks küll näha ja mingeid ägedaid vokitoiduretsepte :D
   Ning koodi ootaks ka huviga, olen muidu ka teejooja, aga nende omad prooviks kohe ära ja telliks vaat, et igasse kingipakki ka teepaki, seega loodame, et nad on vastutulelikud, nad said praegu nii hea reklaampostituse ju ;)

  3. Kahjuks koodi ei saanud, aga.. telligi hästi palju teed, siis 40+€ ja transport tasuta, ongi nagu sooduskood :)

   Mu wok ongi tavaliselt nagu kirjeldasin, porgand ja kana ja seened ja sibul ja paprika ja soja ja mesi, ma panen tšillit ka ohtralt ja nomnom :)

 5. Ma olen joonud seda vaarika varianti ja see on kõige parem tee, mida ma üldse olen joonud! Kusjuures ma ei teadnudki, et üks tee võib nii hea olla!

  1. Sama siin. Nagu ma kirjutasin, ma poleks uskunud, et ma suudan ühest teest nii kirjutada. Aga no ma ausalt, pole nii head teed kunagi enne saanud :)

 6. Jaa, naudin nende teesid juba aastaid! Lemmikud on vaarikatee ja siis see sinine tee. Super!

 7. Kahju, et enamus eesti e-poodidel puudub krediitkaardi või Paypali makse võimalus. Olen nii palju häid ideid saanud erinevatest blogidest, mida kinkida jõuluks Eestis olevatele sõpradele ja perele AGA ei saa kahjuks tellida kuna mul pole eesti pangakontot ega võimalust kasutada Pocopay’d kuna ei ela EUs. Huvitav, miks see nii on?
  Kasvõi see tee, et ma oleks mitmele sõbrale tellinud jõuluks aga kahjuks jääb tellimus tegemata sest ei oma Eestis pangakontot. Sorry teemaväline kommentaar aga närib tükk aega juba hinge. Siin, kus elan on saatmine nii kallis Eestisse, et ei tasu ära ja heal meelel toetaks Eesti firmasid aga ei saa :(

  1. Hm.. mu meelest paljudes kohtades ikkagi krediitkaardi võimalus ka? Aga samas ilmselt ise ei näe, kui saan kasutada endale sobivaid maksevõimalusi.

Comments are closed.