Meelis kirjutab: kui raske või kerge on olla iseenda tööandja?

Kuigi me ei räägi siin blogis väga palju oma tööst ja üleüldse tööalastest tegemistest, siis sellel korral ma ikkagi mõtlesin sellel peatuda. Seda enam, et just oli kriis ja paljud inimesed seisavad silmitsi eriala vahetusega, kuna neid koondati või tunnevad nad lihtsalt, et see, mida nad teevad ei ole ikka päris see, mis neile rahuldust pakub.

Ma olen pidevalt öelnud, et mulle meeldib end harida ja mulle meeldib õppida. Selles mõttes õppida, et ma ei taha aastast aastasse ülikoolis istuda, vaid ma tahan omandada praktilisi teadmisi mingi valdkonna kohta. Mina isiklikult leian, et kui inimene ei õpi, siis ta ka ei arene. Seda enam, et maailm on nii pidevas muutumises ja selleks, et olla edukas, peab end pidevalt koolitama ja täiendama.

Mitmed tuntud välismaised lehed andsid näiteks kriisi ajal inimestele võimaluse oma koolitusi kas tasuta või suure allahindlusprotsendiga läbida. Ka mina läbisin ühe sellise ning üs on veel ootel. Aastate jooksul on mul neid koolitusi ikka omajagu kogunenud.

Need omandatud koolitused on tegelikult täna mulle vägagi kasulikud, sest just tänu nendele praktilistele teadmistele, olen ma täna iseenda tööandja ehk siis ma küll töötan teiste heaks, kuid olen samas iseenda ülemus. Loomulikult ei ole see kerge, kuid ma tean, et ilma nende koolitusteta ei teeks ma täna seda, mida ma teen. Tänu nendele koolitustele suudan ma müüa meie blogi ja pakkuda ettevõttevälise turundusjuhi teenust väga erinevatele ettevõtetele.

Minu poole on tihti pöördutud murega, et kuidas õppida seda või seda ning mis koolitusi ma olen võtnud või mida ma soovitaks. Eks see kõik ole väga suhteline, sest inimesed ja nende oskused ning huvid on erinevad. Mõnele sobib andmeteanalüütika, mõnele kujundamine. Seega ei saa sa öelda, et kõik on head kõiges. Mina ka ei ole, kuid kui on vajadus siis ma saan hakkama. Tänu millele? Koolitustele.

Hiljuti kolasingi jällegi internetis ja leidsin ühe internetiturunduse koolituse, mis minu silmis sobib ideaalselt sellele inimesele, kes on mõelnud või juba tegeleb pisut internetiturundusega. Seega, kui sul on plaanis luua oma ettevõte ja näiteks hakata midagi turundama, on minu soovitus kindlasti läbida ka turundusalane koolitus. Sa ei saa ju eeldada, et tuled välja tootega ja inimesed hakkavad kohe pärast esimese Facebooki postitust seda meeletutes kogustest ostma. Ei, müük ei sünni kahe Facebooki postitusega (kuigi paljud seda eeldavad). Selleks on vaja järjepidevat ja starteegilist tegevuskava. Sekka loomulikult ka oskust kirjutada tabavaid tekste (copywriting), luua tasulisi reklaamkampaaniaid nii Facebookis kui ka Googles.

Paprika.ee koolitust vaadates jääb kindlasti silma üks väga oluline fakt, mille nad ka ise enda lehel välja toovad:

„Tere tulemast kõige põhjalikumale interneti-turunduse ja SMM-i edendamise koolitusele Eestis! Sinult – tugev soov õppida, meilt – praktiseerivad spetsialistid, professionaalne väljaõpe ja kõige kaasaegsemad teadmised!“

Siin on üks sõnapaar, mis mind kõnetas: praktiseerivad spetsialistid. Ehk koolitust viivad läbi inimesed, kes ka ise samal ajal töötavad täpselt samas vallas. Nende teadmised ei ole teoreetilised, vaid väga praktilised. Olen Paprika tegevuhti Jana Gaškovat mitmel korral kuulanud (olime koos ka Turunduskonverentsil esinemas), kui ta kuskil esineb või siis podcastides enda kogemuslugusid räägib. Teda väga hea kuulata, sest tegemist on temepramentse inimesega, kes räägib kirega sellest, mida ta teeb.

Tulles tagasi koolituse juurde, siis tegelikult on selliseid internetiturunduse spetsialiste vägagi vaja. Eriti praktiliste teadmistega spetsialiste. Selliseid, kes tulevad ja hakkavad kohe tööle. Teoreetiliste teadmistega inimesi on piisavalt palju ja nii mitmedki ettevõtted tunnistavad, et kooli lõpetanut tuleb tegelikult hakata siiski otsast koolitama, kuna tema praktilised teadmised ei ole tööks piisavad. Paprika poolt läbiviidav „Internetiturunduse spetsialisti“ koolitus on kindlasti praktilisi teadmisi andev ning lisaks kõigele katab see ka peamisi platvorme, mida üks digiturundaja või siis alustav ettevõtja peaks kindlasti kasutama.

Üks väga niššikas koolitus on neil peagi välja tulemas ja sellele on kindlasti suur nõudlus, sest neid inimesi on palju ja nad kõik tahavad olla edukad. Jutt käib koolitusest „Kliendikeskne turundus iluspetsialistudele.“ Olen ka ise mitmele tuttavale selle edasi saatnud, sest konkurents selles vallas on tihe ning kuidagi peab eristuma. Niisama Facebookis ja Instagramis konto omamisest jääb paraku väheks. Tuleb teha midagi, mida teised ei tee. Või kui teevadki, siis sina pead tegema paremini.

Nagu ma alguses kirjutasin, küsitakse minult tihti soovitusi, milline koolitus valida – siis ma ütlen ausalt, valige selline, kus räägivad praktikud. Kus ei hakata rääkima teile turunduse alustest, vaid sellest, mis täna, mis kanalis ja mismoodi toimib. Jah, kõik kanalid on erinevad, aga praktikud, kes sellega igapäevaselt tegelevad, oskavad anda teile kõige paremaid vastuseid.

Seega minu soovitus on see, et registreeri end ise “Internetiturunduse koolitusele” ja alusta sügisel uue erialaga või saada koolituse link mõnele sõbrale/sõbrannale, kelle puhul sa tead, et talle ta töö hetkel ei meeldi või otsib vaheldust.

Turunduskonverentsil kõnelemas Foto: Tõnis Bramanis

#KOOSTÖÖ

5 thoughts on “Meelis kirjutab: kui raske või kerge on olla iseenda tööandja?

  1. Ülikoolid kaasavad tegelikult väga palju praktikuid ning õpetavad analüüsima ka seda, miks klient konkreetseid kanaleid eelistab või ei eelista jne. See vaade, mis sul on, on ikka väga kitsas. Ka antud koolitust ei suutnud sa tegelikult hetkel just “maha müüa”. Pigem jäi segaseks, et miks ma peaks kalli raha eest kuulama lihtsalt kellegi kogemust?

    1. Meelis tõepoolest ei oska hästi kirjutada. Kindlasti leidub praktikuid kes oskavad juhendada.

  2. Postituse pealkiri on “Meelis kirjutab: kui raske või kerge on olla iseenda tööandja?” ja postituse sisu on – reklaamin ühte koolitusfirmat ja kallist koolitust.
    Kas sellist turundust seal koolitusel õpetataksegi?

    1. Täpselt. Pluss see väide koolituse info juures, et “sellised spetsialistid on väga nõutud”… khm, no juba lähim näide, Meelise enda tööotsingute saaga räägib millestki muust. Päriselt nõutud on nt eripedagoogid jm spetsialistid, kelleks paari kuuga end ei koolita.

Comments are closed.