Lugeja küsib: mida sa endast sotsmeedias never ei avaldaks

Instagramis tulnud blogipostituse soov.

Nagu meie jälgijad teavad, oleme me üsna julged avalikustama kõike enda kohta, rääkima avameelselt oma tegemistest ja näitama pilte enda kehast.. Kui ma seda küsimust nägin, siis mõtlesin, et väga vist polegi midagi, mida me ei avaldaks, aga vaikselt hakkas ikkagi tekkima nö sõnu, mis assotseerusid.

– genitaalid – jah, ma võin jagada endast alasti pilti, kasvõi hetke pärast seksi, aga ma ei paneks avalikult üles pläraki oma vagiinat kuigi ka seda on ilmselgelt võimalik kaunilt pildile püüda (Nau alles kuskil saates õpetas!). Sama ei ole ma teinud ka lapsega. Ma võin jagada mingit fun hetke ja kui ta on siis paljas, siis panen mingi ikooni peale vms kui see ikka nii väärt jagamist on.

– koledad pildid – ma ei jagaks endast, Meelisest või lapsest/lastest koledaid pilte – ala täis ropsitud nägu, end täis lasknud laps – ala mähe ei pidanud, mingi mudase näoga kolepilt. See jälle oleneb, kui tegemist on mingi naljaka situatsiooniga, siis on okei, aga kui see on konkreetselt nõme ja alandav, siis ei jagaks. Lihtsalt see piir läheb kuskilt minu seest ja on mingid pildid mida ma võiksin jagada ja mingid mida ma näen sotsmeedias teiste poolt jagatuna ja olen nagu.. tahaks pead vastu seina taguda.

– sünnitusmaja pildid – ehk siis, ma ei ole vastu kui inimesed jagavad pilte oma vastsündinutest ja ma saan aru, et oma laps on olenemata sellest, milline ta välja näeb, maailma kõige ilusam ja nunnum, aga need äsja vagiinast välja pressitud või kõhust välja lõigatud, veel paistes nägudega, kestendavad, punetavad imikud ei ole sotsmeediamaterjal. Ma ei saa aru, miks neid jagatakse. Ehk siis.. ma ei postitaks enda lapsest esimest haigla klõpsu sotsmeediasse. Jah, ma võin selle saata sõbrannale, aga mitte kogu maailmale vaatamiseks.

– isikukood/passinumber/aadress/töökoht/lasteaed vms ehk personaalne info – ma tean, et need on googeldades ka leitavad ja kui keegi töötab kuskil, kus mu andmed on olemas, siis see saab enivei levida (kuigi ei võiks, aga ikka levib), aga ma ei näe põhjust, miks ma peaksin need ise avalikult letti laduma internetti – selles suhtes, et kes teavad, need teavad ja kes ei tea, siis ma ei pea ka vajalikuks endale nö otsa ette kleepida, et ma elan Kase 1, teine korrus, mu isikukood on 12345678, ma töötan kohas X, mu ülemus on Karu Kati ja lapsed käivad lasteaias Y. Mu jaoks on see isiklik informatsioon, mis ei puutu teistesse. Nagu ka mu naabrite nimed, kolleegid, koostööpartnerid jne.

– sõbrad – paljudele vist on jäänud mulje, et meil pole sõpru, samas kui mis iganes üritus on, on nimekiri ca 40 inimest. Järelikult sõpru ikkagi on kellega me igapäevaselt lävime.. Aga ma ei jaga tavaliselt neid enda sotsmeediakanalites. Ma ei jaga üldiselt pidusid kus me käime, sünnipäevi, külastusi jne. Kui siis väga üldiselt, aga minu sõbrad ei ole kõigi sõbrad või ma ei pea vajalikuks neid eksponeerida. Paljudel on kinnised kontod ja kui ma neid jaganud olen, siis alati saavad nad hunniku neid taotlusi, et pilte näha. MIKS? Mis on vaja teil minu sõpradest? :D

– musta pesu pesemine – ehk et mulle pigem ei meeldiks avalikult vaielda ja mingeid asju klattida. On ette tulnud, aga parema meelega ma ei teeks seda. Oma vaidlused võiks pidada omavahel, mitte blogi- või meediaveergudel. Klatš ja kõmu on äge, aga jällegi, teatud piirideni.

– vanad asjad – meie kõigi eludes on olnud olukordi, piinlikke juhtumeid, tegusid, inimesi, töökohti, väljaütlemisi mille üle me ehk uhked pole ja ma ei pea vajalikuks neid uuesti meenutada. Mis olnud, see olnud. Need on olnud minu kunagised mõtted, teod ja valikud, need asjad on ammu ära olnud, ära räägitud, ära klaaritud.. Mida ma neist 10-20 aastat hiljem ikka lahkan. Elu on edasi läinud ja ma arvan, et minu aastate tagune tegu või väljaütlemine ei kirjelda tänast mind. Inimesed muutuvad ju ajas. Üldiselt paremaks :)

– mõttetud kommentaarid – õnneks on mul meie blogis võimalus kommentaare redigeerida ja tuginedes kahele eelmisele kommentaarile, siis ma ei avalda kommentaare, millel pole sisu või mis meenutavadki mingit sada aastat vana teemat, millest ma ei näe täna pointi enam rääkida. Nagu ma ütlesin, on meie kõigi elus asju, mille üle me ülemäära uhked ei ole või me oleme öelnud asju, mida me täna ei mõtle enam või..

Mis on need asjad, mida teie kunagi ei jagaks? Kuidas suhtute nendesse vastsündinu piltidesse? Milliste piltide peale, mida sotsmeedias näete, tahaksite enda pead vastu seina taguda?

 

 

7 thoughts on “Lugeja küsib: mida sa endast sotsmeedias never ei avaldaks

 1. lapsi pole üldse netis olemas, jagan ainult kookide pilte, mõnikord mõne vaatamisväärsuse ka, kui kusagil käime. Oma eraelu hoian suht enda ligi, seega on palju tuttavaid, kes ei tea isegi, mitu last mul on, kus ma töötan või elan :D (a´la mingid põhikooli kaaslased vms, kellega tihedalt ei suhtle, aga kes on siiski sõbralistis)
  Samas, ei salga, ise küll stalgin mõningaid inimesi :D

 2. Olen eelpool öelduga nõus, et need on isegi asjad, millest rääkimine/näitamine lugeja jaoks mitte midagi ei muuda.
  Mu laps on üle aasta vana ja pole siiani teda kuskil sotsiaalmeedias kajastanud. Tema olemasolust teavad need, kes järelikult peavad teadma. Oma rasedusest isegi tööl ei rääkinud, kes suurt kõhtu nägi ja küsis, siis vastasin, ise pasundama ei läinud. Ei taha, et mingi “kuri silm” peale satuks (ei oska seda paremini seletada).
  Külmaks jätavad restorani söögipildid – vb kui kodus tehakse, siis teine lugu.
  Ei meeldi laste pildid, laps tegi seda ja astus nüüd sammu – perepildid väga ok, mingi emotsiooniga pildid ok, aga terve galerii lastepilte no.
  Pulmapildid alati ilusad; tore näha kuidas teised reisivad; lemmikloomad
  Kokkuvõtteks tahaks näha/lugeda asju, mis kõnetavad ja millel on sisu, muidu tundub kõik ülejäänu nagu top shopi reklaam, mille sa suure tüdimusega edasi kerid.
  Ps väga ägedad teise tita pildid ja suur respekt, et te teda otseselt veel ei näita.

 3. Olen nõus, mulle ka ei meeldi need vastsündinu haiglapildid. Pead vastu seina tahaks taguda kõikide wc ja solaariumi selfide peale :D aga see vist mingi mu oma kiiks :D

 4. selleks pole nüüd küll suurt haridust vaja,et teie isikukood ja töökoht teada saada.Max 10 mintsa

  1. Ja mida sa teed teise inimese isikukoodiga? Kui keegi on imelik, siis need, kes sellist infot vajavad…

 5. Ma ei jaga ka endast suurt midagi, sõbralist on varjatud jne. Viimases beebigrupi chatis arvati, et olen mingi varikonto vms ja punuti intriigi. Eks chatis ikka jagasin pilte jne ka ja kui seal keegi ära sünnitas, siis neid tuttuusi beebisid jagasid kõik. Mis oli minu jaoks küll suht selline.. tavaline ja mõistetav. Ikkagi pikk kuid koos oodatud ja lobisetud.. Keegi ei pidand imelikuks. Grupis ei jaganud enam mingit pildimaterjali, sest et who cares.. Sel jõuludel postitasin ühe pildi, kus lapsed jõulukuuse all, pildil tekst, mis soovis häid pühi. Väga paljud sõbralistis said alles siis teada, mitu last meil peres kasvab. Ja tõesti.. mis nende eludes sellega nüüd siis muutus? Midagi. kes ei teadnud, võis oma tutvusestaatuse ise määrata….

Comments are closed.