Tänapäeva taksojuhid – kes sõidab, sina või äpp?

Ma tahaks iga jumala kord kui ma Uberi tellin, korraks röökida.

Mul on äärmiselt hea meel, et meil on Wolt ja Uber, kes võtavad tööle kõiki inimesi – olenemata soost, rahvusest ja usust. Mul on päriselt hea meel, et kõik teised, kes mustanahalisel ukse nina eest kinni löövad või keele tõttu teda tööle ei võta, saavad end kellegi kallima, isa, abikaasana siiski Eestis elades ära elatada. Päriselt ka.

Mind absull ei koti, et mind sõidutab koju Abdul või Tony, Vincent või Alfred. Või et mõni neist eelnimetatutest mulle toidu kohale toob. Viis pluss nendele firmadele, kes ei tee numbrit sellest, mis keeles keegi räägib või millesse ta usub.

Aga mind ajab kohutavalt närvi see, et nad ei tunne üldse tänavaid. Ja asi pole selles, et nad sõidaksid elus esimest korda Tallinna linnas. Kindlasti ei ole ma tema esimene klient. Kindlasti on ta enne ka Liivalaia tänaval olnud või Nõmmel käinud või lumega pidanud sõitma vms. Ühesõnaga, ta ei hakka taksojuhiks ilma, et ta oleks Tallinnale mõne tiiru peale teinud.

PS! See tegelikult ei puuduta ainult Uberi välismaalastest juhte, vaid ka kohalikke. Ka Taxify taksojuhte. Ka suvalisi taksojuhte, keda saab telefoni teel tellida.

Asi on selles, et juhid on läinud nii mugavaks – äpp ju näitab kuhu sõita. See äpp on loll! Ära usu seda neetud äppi, mis arvutab sulle ma ei tea mis valemi järgi, et kuskil on ummik. Tee silmad lahti ja vaata. Nagu päriselt.

Ma mäletan, et vanasti pidid taksojuhid tegema eksami, et üldse seda taksoluba saada ja nad pidid teadma tänavaid. Heakene küll, mitte eile loodud tänavat ja mitte kõiki, aga põhikohad pidid neil ikkagi selged olema. Ja mina, kes ma pole taksojuht – ma tean ju ka kuidas ja kust kuhu saab. Ka kõrvalsõitjana ma näen, kust sõidetakse ja kust keerata ja kus on ühesuunaline ja kust saaks kiiremini. See tuleb kogemusega, mitte mingite pähetuubitud teadmistega.

Ühesõnaga, mul on viimasel ajal olnud sellised taksosõidud, et ma ausõna tahaks kellegi peale karjuda. Samas saan ma aru, et mul pole mõtet istuda taksosse ja öelda, et sa oled idioot, et sa äppi loed. Ta ongi tänapäeva noor, kes vahib äpist kuhu minna, mida teha. Ma ei muuda selle sõimamisega midagi.

No näiteks ükskord, kui veel lumekirme maas oli, ma tulin Nõmmelt, mul oli megakiire. Meelis pidi minema tööle, mul oli pool tundi aega. Tellisin takso (ei mäleta, mis äppi ma kasutasin), igaljuhul näitas, et Mohhamed on 9 minutiga kohal.

Vaatan, okei, ideaalne, 20 minti sõiduks, jõuan täpselt koju, et Meelis saaks ära minna. Järsku näitab äpp 13 minutit. Vaatan, takso ukerdab kuskil edasi-tagasi. Nagu reaalselt ringitas ühe koha peal. Okei, siis hakkab liikuma.. Ja kuskil jälle ukerdab – kuigi tal oli vaja tulla otse, ja ainult otse, keeras ta kuskilt ära, sest ilmselgelt äpp näitas, et sealt saab kiiremini.. ja siis ta oli seal omadega ummikus. Ei saanud ta edasi ega tagasi, pidi tagasi sõitma tuldud teed ja siis ikka otse tulema. Ma olin nii närvis kui ta kohale jõudis, et ma ainult ütlesin, et mul on kiire. Ta kobises midagi, et „no kiire või mitte, äpp näitab 20 minutit“. Ma ütlesin, et sul on 13 ja mul on savi, kuidas sa selle sõidu ära teed, aga mul on vaja koju jõuda. Mu laps magab ja mees peab ära minema. Lõppvaatus oligi, et Meelis jättis kõik uksed lukust lahti (et ma kiiremini tuppa saaks) ja läks minema, Hedon magas kuus minutit üksinda õndsat und, sest mingi Mohhamed usaldas äppi. Meelisel polnud enam sekunditki kauem aega kodus olla, sest ta pidi koosolekule jooksma.

Teine kord tellisin jälle takso ja hakkame siis sõitma… Pidin minema vanalinna. Ta tegi kõigepealt mingi „tunne Uue Maailma“ ringi, ja keeras siis alles Endlasse. No na***i nagu. Kas sa tõesti ei tea, kuidas minna vanalinna? Sa ei pea selleks tervet Uue Maailma läbi sõitma. Ma tavaliselt istun ise telefonis ja ei süvene kuhu sõidetakse, aga kui ma lõpuks avastan, siis mis sest enam. Ja ma saan aru, et see maksab võibolla 50 senti ja ei tee mind vaesemaks, aga milleks on vaja ukerdada. Kui saab otse, siis miks on vaja minna ringiga?

Ja no täna. Käisin hambaarstil. Tellin takso. Näitab 4 minutit. Õues sajab vihma, megatuul. Mõtlen, okei, neli minti kannatan ära. Ja järsku näitab ta 9, sest see lambaants on jälle kuskile karuper*e keeranud. No mis teil viga on, ausalt?

Ma ei teinud screeni sellest, kuidas ja kust ta tulema hakkas. Ma ei arvanud, et ma blogin, aga siis kui ma seal ootama pidin, hakkas peas juba lugu kerima ja kiirelt tegin paar screeni, mis ilmekalt selle ukerdamise edasi annavad.. Sõidan sust mööda ja lähen mingi megaringiga, kuigi sa oleks ammuilma võinud paar pööret teha, et minuni jõuda.

Kui raske on natukene ISE mõelda, kuidas sinna kohta läheneda. Mu pärast istu kasvõi minut aega ja mõtle peas endale trajektoor selgeks ja siis sõida, mitte, et sa sõidad selle äpi järgi, mis juhatab sind jumal teab kuhu, laseb sul ümber minu tiirutada kaheksa ringi enne kui sa peatuda saad.

Oh, nüüd ma jõudsin koju ja kohe tundsin, et pean sellest kirjutama. Inimesed lihtsalt vapsee ei mõtle oma peaga. Äpid on ju kunnid. Äpid teavad. Sittagi nad ei tea. Nad võivad sinu eest päevi lugeda (mul on selline päevadelugemise äpp – et mitu päeva reisini ja kui vana on Hedon jne) või teateid kiirelt edastada (messenger, Delfi vms), aga nad ei ole su aju. Saa sellest aru, ja tõsta pilk korraks ekraanilt ära – polegi ummikut, kas näed!

PS! Ma avastasin, et mul on endiselt toimiv see Uberi kood marimell2017, mis peaks tasuta sõite andma kui registreerides kasutate. Ma enam ei mäleta, vist kolm esimest sõitu 3€ odavamalt vms. Abiks ikka :) Ma ei saa sellest pildist ka aru, et kas kolm inimest saavad või kolm sõitu..

Mis huvitavaid ringiga taksosõite teile meenub?

27 Comments

  1. Tartus see üks odavamaid.Teenindus hea,suheldakse kliendiga,kust võiks sõita või kuhu täpsemalt.Näha,et tehakse tööd rõõmuga ja tahetakse kliendile parimat pakkuda.

  2. See Elektritakso on täis pask! Sama kallis kui tavatakso, aga absull nende see app linna ei tunne. Mul oli vaja kevadel u 5 korda sõita ja viimased 3 korda olin ma juba nii tige, et veidi karjusin selle taksojuhi peale. Mul oli pealevotmise aadress Tähe 118 mis on maja tänava ääres, aga iga kord keerasid nad kuhugi karuperse kuigi vaja oli ainult otse sõita.

 1. Sa oled juba ammu täiskasvanud naine, miks sa lube pole siiamaani teinud? Saaksid ise otsustada, kas sõita ringiga, edasi-tagasi või ummikust mööda. Lihtne

  1. Mis see asjasse puutub, kui vana ma olen. Pole teinud. Läksin suve alguses, jäi pooleli. Pole aega. Pole otsest vajadust. Ma ei tea. Rändom teema, mida ette heita, et issand, ise nii vana ja lube pole. See on sama hea, et issand, nii vana ja polegi endale veel Chaneli kotti ostnud :D

 2. Ma olen tartlane. Korra tellis mees mulle auto kuna enda oma oli remondis. Tuli auto. Noor äsja Tartusse elama tulnud juht. Toksis äppi sisse kuhu ma soovisin ja kohe võttis vale suuna. Äpp näitas et vaja üle tunni sõita karuperse poole. Mul oli kiire. Ütlesin kohe et keera ringi vale suund. No ega see nii lihtne igaühel pole. Õnnestus lõpuks siiski peale tiirutamist ja passimist. Minutid aga lähevad lennates kui kiire on. Hakkasin siis juhendama sest närvi läksin juba sellest äpi toksimisest. Inimene ei tea kus on Politsei, ei tea kus on Raja tn nn hullumaja. Ei tea kust lõigata saab. Päris taksodega pole sellist asja juhtunud. Mingi kokkuhoid see sõit küll polnud.

 3. Kasutan ise absoluutselt iga kord Waze´i autoga sõites ja olen selle eest äärmiselt tänulik. Ta ennustab peaaegu iga kord minuti täpsusega, millal kohal olen (v.a juhtudel, kui tekib ootamatult ummik ja seda on ka raske ette näha, nt oledki Järvevana teel ja järsku kõik seisab, sest mingi õnnetus on toimunud).
  Ja need korrad, kus olen üritanud Waze´i üle kavaldada või mitte uskuda ja ei ole läinud sinna, kuhu ta soovitab, on enamasti lõppenud sellega, et jõuan kohale hiljem kui oleksin jõudnud äppi soovitatud marsruudi järgi.
  Ainus, mida mina saan Waze´ile ette heita, on see, et äpp ei oska alati arvestada sellega, et mõne koha peal on vasakpööre keeruline ja võidki jääda võimalust ootama ja pahaaimamatult juhatab äpp sind mingeid kõrvaltänavaid pidi ummikust mööda, aga selle hind on see, et pärast peateele vasakpööret tehes passid tükk aega. Nt hiljuti sattusin Nõmme turu vastas olevasse parklasse, kust pidin suht tipptunni ajal tegema üsna võimatu vasakpöörde. Ja elamurajoonide ekskursioone armastab äpp ka, aga sealt saabki läbi sõites tihti kiiremini kui nt Vabaduse puiesteel tiksudes.

  Kindel, et see tiirutamine ei olnud tingitud mingitest ühesuunalistest tänavatest või keelumärkidest vms? Autokoolis pole sa küll käinud, aga liikluseeskirju tunned?
  Abdulide puhul ei tea muidugi midagi, mis nende agenda on ja võibolla ei oskagi nad sõita ja võibolla teevadki midagi nimelt. Mina armastan Waze´i väga!

  1. No ma ise vaatasin neid liiklusmärke seal ja mõtlesin, kuidas ma sõidaks.. Ma oleks ammu kohal olnud, tal oleks vaja olnud teha üks pööre Tartu maanteelt maha Liivalaia ja sealt teha väike U Kunderist, Hiltoni eest Gonsiorisse ja sealt tagasi Liivalaiasse, kus mina ootasin, aga ta läks ma ei tea kuhu.. Lõpuks tuli üldse Solarise poolt mu juurde :D

 4. Olen ka viimasel paaril korral, just Tallinnas sõites, tähele pannud, et kui ühel hetkel näitab ühte aega takso jõudmiseks, siis minut hiljem tuleb imeväel sinna otsa u 5min. Ühel korral tuli ka mingil hetkel tekst, et taksojuht lõpetab oma eelmist sõitu vmt(alguses seda teksti ei olnud). Minul siis Taxify app kasutusel.
  Tartus on Taxifyl lihtsalt kallimad hinnad kahjuks..

 5. Taksojuhid peavad siiani tegema eksami ja muideks ka keelelise eksami (seda tallinki taksodes küll vähemalt).
  Mina soovitan teile takso24 – oma kallist isa kes ei sõida pagana äppide järgi vaid teab reaalselt kus miski on.
  Leenu kui teil perega vaja sõita siis helista julgelt mu isale – 53903620 Mati.

  1. Nii armas, aga ma tavaliselt teen mingeid kiireid sutsakaid siia-sinna. Kui Hedoniga sõidan, siis tavaliselt tellin takso, sest ma pole aru saanud, kas Uberis võib lapsega sõita, st kas nad on nagu taksod või ei, kus seaduse järgi võib laps süles olla või ei. Ja selleks mul on ka “oma” juht, kellega olen umbes 25 aastat juba sõitnud.

 6. Mul on korduvalt olnud nii, et taksojuht küsib sõidu ajal minu käest kuhu keerama peab. Elan pisikeses pärnus ja linnas sees. Mõnikord tüütab ära küll, olen enda mõtetes ja tahaks ruttu koju saada, siis ta iga nurga peal küsib Kas siit alla, kas siit edasi??? Ei tea kas ma ainuke keda selline asi häirib… Õnneks tiirutamist ei ole olnud

 7. WOOORD! ma oleks äärepealt lennukist maha jäänud. tiirutas ja tiirutas ja mind ei leidnudki, pidin löpuks tellimuse tühistama ja suva parklas (önneks) pausitavat taksojuhti paluma et ta ära viskaks.

 8. Eks ta ole kahe otsaga asi, inimesel võib olla sõidukogemust jumal teab kaua, aga ei saa ju igaühelt eeldada, et tunneb Tallinnat kui oma viit sõrme. Ise kolisin sügisest Tartust siia ja juhiload on olnud juba 5 aastat, aga Tallinnas sõitmine võtabki harjumist ja aega. Muidugi ei tasu taksojuhiks ronida kui elusees Tallinna linnas sõitnud pole, aga ise ka olen nüüd üle kuu aktiivselt siin linnas sõitnud ja ikka lähen punktist A punkti B Google Mapsi abiga, sest ei usalda veel enda mälu tänavate kohta nii palju.

  1. No arusaadav. Aga kui sa taksojuhiks läheksid, siis ilmselt teeksid linnale paar tiiru ju enne peale, kasvõi mapsiga, aga vaataksid kus suuremad teed asuvad jne?!

 9. Ma olen su jutuga 100% nõus. Olin suvel Soomes sugulaste juures ja oli vaja lapsega eriarsti juurde tulla. Kuna oli vaja Narva mnt ühest kohast ennem arsti läbi käia, siis tellisin takso läbi Taxify sinna. Vaatasin, et 3min vaja oodata, sobib! Reaalselt ootasin 15 min, samamoodi takso tiirutas, lõpuks helistasin sellele numbrile ja küsisin, milles asi? Taksojuht ei saanud äpist aru, kuhu tulla.. no seletasin siis. Lõpuks jõudis kohale, ütlesin aadressi, kuhu vaja sõita, näen toksib waze sisse, see andis aga mingi ringiga marsruudi, pidin siis ise veel otsemat teed ka seletama. Viskas tõesti üle, küsisin, et kas esimest päeva olete selle ameti peal? Tuli välja, et juba kolmas tööpäev :D
  Jumal tänatud, et endal load ja igapäevaselt takso teenuseid kasutama ei pea, muidu oleks sama tunne, mis sul, et tahaks karjuda kellegi peale..

 10. Ma lihtsalt vihkan Taxify app’i peale uuendust..kunagi oli nii, et said ise valida omale kõige lähedamal oleva auto jne..nüüd ta saadab selle, kes taksojuhtidest su sõidu omal vastu võtab. Ja need ajad on niiii pikad, 10min vähemalt alati, kunagi sai ikka 2-3min ka takso. Lisaks sama jama, et näitab ühe aja (nt 10min) ja natukese aja pärast hoopis kauema aja jne..suht kettasse ajab.
  Taxify ainus pluss on see, et seal saab Telia-maksega arvet maksta ehk siis läheb telefoniarvele otsa.

 11. Aga sa võiksid ju järgmine kord juhilt uurida, miks ta sõidab ainult äppi järgi ja millest need mõttetud tiirutamised tingitud on. Vastus pane palun blogisse ka, mindki täitsa huvitab

 12. Ma nüüd pead ei anna, aga esmapilgul tunduvad need screenid täiesti õigesti sõidetud olevat. Igalt poolt ei saa vasakule pöörata ja üle nelja vastutuleva rea ka ei saa sulle teisele poole teed järele tulla. Selleks, et sind tee äärest peale võtta, tulebki ligineda nii. Aga veelkord – Tallinna liiklusmärke päris peast ei tunne, küll aga on staaži piisavalt.

  1. Screenid ma tegin kiirelt vahepeal kui pilt kogu aeg muutus :D ma ei teagi, ma viimasel minutil mõtlesin blogida sellest.. aga nagu ma ühes kommentaaris kirjutasin, ta tuli Tartu mnt ja ta oleks saanud Kunderi tn keerata ja sealt teha tagasipöörde, aga ta (vähemalt screenil) tegi mingi megaringi. Aga noh, mis sest enam.

 13. Kui juba autos oled ja kiire on ning tead kuhu sõita, siis miks ei või juhatada taksojuhti? Äkki oledki just tema esimene klient?
  Ja kui taksojuht ütleb, et kohale minek 20 min ja sina ütled et mingu 13 minutiga, siis paraku see pole väga okei. Olen kindel, et su pere ei tahaks sind (paremal juhul) haiglasse vaatama tulla ‘sest takso pani matsu kuna sul oli megakiire’

Comments are closed.