Meelis kirjutab: lasteaia jõulupidu kestku max 30 minutit!

Käesolevaks aastaks peaks nüüd lasteaiad olema oma jõulupeod ära teinud. Vähemalt minul sellel aastal enam neid Jõuluvana graafikus ei ole. Ja kui miski on läbi, siis oleks paslik teha ka kokkuvõte.

Ega siit väga pikka ja ka head postitust ei tule kui aus olla. Kõikidel pidudel on läbivaks probleemiks või siis pisikeseks murekohaks liiga pikad peod. Loomulikult on erinevaid pidusid ja lahendusi, kuid mina räägin nendest kus mina olen käinud. Nii eralasteaedades kui ka riiklikes.

Tegelikult pani mind seda lugu kirjutama üks äsja aset leidnud jõulupidu, kus kõik see kava oli lihtsalt nii pikk, et kohutav. Tegelikult võib öelda, et see lasteaia pidu oligi mul selle aasta kõige kohutavam ja ebameeldivam pidu üldse. Ei, selles ei ole süüdi lapsed või lapsevanemad, vaid see, kes selle kava kokku pani. Imelik, kuidas alguses räägiti, et teeme ruttu-ruttu, sest tunni pärast algab järgmine pidu, aga teie enda eeskava oli 40minutit, kingitused nimelised ja mul jäi selleks aega kümme minutit?

Probleem nr1: liiga pikad peod!

Kas teie arust on okei, et üks lasteaia jõulupidu kestab tund aega. TUND! Sellest 30 min siis kulub lastel igasuguste luuletuste, tantsude ja laulude esitamiseks ning ülejäänud aeg jagab Jõuluvana kingitusi.

Hetkel kui te seda lugu loete, siis mõtlete, et mida ma halan siin, et tund on liiga pikk aeg. Aga istuge see tund aega seal peol. Asi ei ole üldse selles, et mina kui Jõuluvana ei viitsi seal tiksuda ja iga sekund mõtlen, et saaks aga minema. Ei, seda mitte. Mina olen nagunii arvestanud, et tund kulub. Jah, loomulikult on palav ja mida vähem aega ma kostüümis olen seda parem, aga on hetki, kus ma lihtsalt tõstan käed üles ja ütlen: “Fuck it!” Ehk siis ei ole enam vahet, kas läheb 15 minutit kauem või vähem, sest palav on mul nagunii. Eriti vahvad on muidugi need peod kus Jõuluvana ka kaasatake Kus ta pannakse ringmänge mängima, tantsima.. Jah, üks asi oleks okei, aga mitte, et ma 30 minutit 70kraadises kuumuses tantsu vihun. Ma omast arust ei tulnud sauna.

Ka meie lapse jõulupidu kestis minu silmis liiga kaua. Ja see tegelikult kestis umbes 40 minutit. Aga see oli ka viimane piir minu jaoks. Okei, loomulikult on tore vaadata, et nad laulavad ja luuletusi loevad.. Aga luuletus ja laul on okei. Mitte neli laulu ja kuus luuletust.

Pildid on ka juba tehtud (nii vanematel, kui ka fotograafil). Ja nii nad kõik seal siis igavledes istuvad. Tahaks nagu ära minna, aga ei saa, sest laule ning luuletusi on veel ja veel ja veel. No milleks? Vaesed lapsed. On olnud ka häid lahendusi, kus tuimade luuletuste, laulude asemel on etendusi, kus teevad kaasa nii lapsed, kui ka õpetajad. Aga neid on pigem vähem.

Minu arust võiks lastaia jõulupeol olla kava maximaalselt 10 (okei, 15) minutit pikk. Ehk siis 2-3 luuletust, laulu või tantsu ja juba tulebki Jõuluvana, kes 20 minutiga kingid kätte jagab. Kokku 30 minutit ja asi tehtud. Saan aru, et mõnikord venib ja läheb 40 minutit, aga no mitte tund. Ebareaalne.

Teate kui õudne on vaadata neid lapsevanemaid, kes lihtsalt istuvad ja sisemiselt “surevad,” sest tegelt ei taha enam vaadata, aga no peab ju istuma ja kuulama. Tihti ongi mul just kahju lastevanematest ja kui ma sellist hetke näen, siis üritan tekstiga suunata, et nii kas jagame kingitusi või laulame veel. Mida emad isad vastavad? Jagame kingitusi. Ja mida teevad õpetajad? “Ei jaga siin midagi, meil on veel emmedele-issidele paar laulu ja luuletust.” Ning selle lause peale “surevad” emmed-issid sisemiselt veel natukene. Kohutav. Jaja, üks asi on see, et mul on palav. Aga ka meie lapse jõulupeol, mul kui vanemal, oli igav. Surin ka sisemiselt.

Seega siinkohal soovitus lastevanematel, et kui ka teie tunnete, et ei suuda ja ei taha istuda tunniajasel jõulupeol, siis võtke see teema jutuks esimesel koosolekul, mis toimub sügiseti ja kus kindlasti tuleb arutusele ka jõulupidu. Kui te seda muidugi tahate, siis minugi poolest, sest selleks hetkeks ongi mul kui Jõuluvanal juba täiesti suva ja enam ei ole vahet, kas pidu kestab 40 minutit, tund või poolteist tundi.

Probleem nr2: lapsest ei ole normaalseid pilte!

Taaskord väga levinud mure, kus lapsevanemad räägivad, et tellivad fotograafi aga lapsest korralikku pilti ei ole. Ja siis mina mõtlen ja mõtlen, et kuidas see võimalik on. Aga sain veast aru enda lapse jõulupeol. Nimelt ei tee fotograaf ja Jõuluvana koostööd. Ehk siis tegelikkuses peaks Jõuluvana keerama lapse hoopis näoga vanemate poole, sest seal istub ka fotograaf.

Ja oluline ongi ju pilt lapsest koos Jõuluvanaga. See kui nad tantsivad või luuletusi loevad, ei ole pildiliselt küll kuidagi määrav. Seda oleks hoopis toredam videost vaadata. Ka meie jõulupeol oli nii minul, kui ka õpetajatel vaja Jõuluvana juhendada, sest ta lihtsalt ei taibanud, et võiks lapse fotograafi suunas keerata. Õnneks olid mulle abiks õpetajad, kes lastel minu poole vaadata palusid, et teeme ikka pilti ka.

Seega soovitus edaspidiseks ongi see, et kui tellitakse fotograaf ja Jõuluvana, siis paluge neil enne pidu kokku saada ja pisut vestelda, et mõlemad saaksid oma tööd korralikult teha ja rahule jääks ka tellija ehk lapsevanemad. Edu saladuseks on just koostöö. Ja selle läbirääkimiseks ei ole vaja kohtuda kaheksaks tunniks enne pidu, piisab viiest minutist, et asjad omavahel täpsustada.

Kas teie meelest on tunniajane lasteaia jõulupidu okei? Kuidas olete rahule jäänud fotodega, mida teeb fotograaf, või pigem loodate ise hea klõpsu saada? Kui mitu laulu, luuletust oleks mõistlik sellisel üritusel esitada?

46 thoughts on “Meelis kirjutab: lasteaia jõulupidu kestku max 30 minutit!

  1. Max 30 min? Et saavad jõulukingid ja kogu muusika? Tead, sa saad ju end aidata, sinna vormi alla muretse jõuluvanale sobivad riided, saad mantli maha visata. Igal tööl on omad vead ja head.

    1. Ja millised need sobivad riided oleksid?
      Kui etteasted oleksid 10-15 minutit (sinna mahub 2-3 laulu, 1-2 luuletust) ja siis jõuluvana osa otsa 20-25 minutit, oleks piisav aeg mu meelest küll jah.

      Ja ma ei räägi ju siin endast, vaid lapsevanematest, kelle nägusid ma päevast päeva näen! :)

    2. Mul kaks last lasteaia juba lõpetanud, aga selliseid probleeme küll ei täheldanud. Pidude pikkusi ei mäleta, aga kindlasti kestsid kauem kui 30 min. ja mitte üle tunni. Pigem on siin ikka tegu jõuluvana tüdimusega, lapsevanemal on just vastupidi tore vaadata, kuidas oma laps ja rühmakaaslased esinevad. Võimalik muidugi ka, et mõnes lasteaias ongi pidu kheval organiseeritult ja lohisev, aga ei usu, et seda nii massiliselt kohtab. Tegu on ju siiski lasteaedadega, kus pidusid organiseerivad lastega igapäevaselt töötavad inimesed ning peod on kokku pandud laste vanusest lähtuvalt.
      Aga jõuluvana ei pea ju kõiki töid vastu võtma ja võib enne kokkuleppe teha kui kaua ta kohal viibib ja mitu tantsu ta nõus tegema on.

    3. Appi milliste lastevanematega sina küll kokku puutud? Täiskasvanud inimesed ei suuda tund aega oaigal istuda ja keskenduda oma laste etteastetele?! Kuidas nad küll kontserdil või teatris käivad?
      Tihti peale on jõulude paik lastel näidendid ja siis üritavad õpetajad, et iga laps saaks oma osas esinetud. See on nii armas minu meelest! :)
      Sellised ruttukad peod ‘taha ja maha’ üldse ei sümpatiseeri. Pigem jätaksin vanemana jõuluvana ära kui oma lapse esinemist lühendaks! Kord aastas võiks ju vanem oma lapse esinemist nautida ja sellele keskenduda ;)
      Üheks toredaks lahenduseks pean ka seda varianti, et jõuluvana käib hommikul rühmas ja keskendub igale lapsele ning õhtul peol saab vanem rahus oma lapsele keskenduda :)

  2. Eile just oli meil lasteaia jõulupidu (4-5 aastased), mis kestis 45 minutit ja mina oleks hea meelega veel edasigi kuulanud neid luuletusi ja laulukesi. Nii tore on vaadata ja kuulata, mida lapsed poole aastaga õppinud on, jälgida, kuidas laps käitub hoopis teises keskkonnas, kui palju kaasa teeb, kuidas teised lapsed käituvad jne jne. Isegi iga lapse luuletust jõuluvanale kuulasin hoolega, lapsed on nii vaimukad, teevad põnevat omaloomingut, küsivad omapärased küsimusi jne.

    Meie lasteaia jõuluvanal oli eile 3 pidu järjest ja mitte kuskilt ei paistnud välja, et ta väsinud ja ülekuumenenud oleks, kuulas, mõtles ja mängis kaasa, igati pühendunud ja tore jõuluvana.

    Aga sulle, ära tee seda tööd, kui ei meeldi. Samas saan aru, üsna kergelt tulnud suur summa raha siiski.

  3. Sellega olen nöus , et vöiks olla lühem, aga mitte tülpinud lapsevanemate pärast vaid pigem laste pärast , kellel on pärast pikka lasteaia päeva veel jõulupidu sinna otsa ning kes kannatamatult ootavad Jõuluvana ning ei jaksa enam olla ja oodata.

    Ise lapsevanemana võiksin vaadata kasvõi tund aega väikseid röömsaid lapsi, sest nende jaoks on see oluline, et nad saavad esineda ja näidata oma kõige kallimatele, mida nad on õppinud ja oskavad. Kurb, kui mõni ema-isa ei oska rõõmustada selle üle ning ootab vaid lõppu.

    1. Töötan ise ka lasteaias ja kahjuks on neid vanemaid kyll ja veel, kes lapse peo ajal telefonis scrollivad. :( meie oleme teinud peod alati kahes osas. Yhel paeval on jouluvana lastega saalis ja teisel paeval väike kontsert vanematele. Mõlemad lyhikesed ytitused ja kõik rahul

  4. Jep, Pärnus ühe jõuluvanaga koostööd teinud ja no ta haises peale teise rühma üritust nagu tõhk higi järgi :D Kava venis ja venis ja venis. Mina pildistasin ja ei liigutanud ennast ühest asukohast eriti väga (polnud ruumi) ning selg voolas vett reaalselt. Ma ei taha teda mida see vanake tegi, sest tema tool oli veel radikate kõrvale pandud.

    Mina tegin taadiga aga algusest peale koostööd, ütlesin talle kohe, et keera laps näoga minu suunas. Ta tegi seda kenasti AGA kahjuks osad lapsed ei jõudnud temani (jäid a la 3 meetrit enne seisma või hakkasid poole sammu pealt juba lugema) Ja siis on terve peetäis neid vanemaid, kes jooksevad lapsele appi (sest teie juba nutab hirmust) ning seisavad minu ja jõuluvana vahele XD

  5. Milleks siis vanemaid üldse kohale kutsuda sinna? Vaatama, kuidas lapsed kommipaki saavad, 30 minutit ja igaüks saab tagasi koju kobida?
    Sama hästi võiks ju siis selle jõulupeo üleüldse ära jätta, lastele rühmas kommid kätte jagada ja nägemist öelda.
    Ma ei oska rääkida teie lapse eest, aga enamik väikesed lapsi, kes käivad lasteaias ja õpivad neid laule ja luuletusi esitavad neid enda vanematele küll väga hea meelega. Ja täiskasvanud inimene võiks ju ikka suuta ÜHEAINSA tunni kenasti vastu pidada ja neid laulukesi ja luuletusi kuulata, oma lapse üle uhkust tunda ja nautida seda. See on kõik nii armas, et pisar tuli silma isegi onulaste lasteaiapidudel, rääkimata enda laste omadest.
    Ma saaks aru, kui jutt oleks kolme tunnisest kontserdist, see on tõesti liiga pikk aeg väikesti laste jaoks.
    Muidugi – inimesed on erinevad, arusaamad on erinevad, lapsed on erinevad. Aga MINU JAOKS personaalselt on tunni ajane pidu väga okei. Minu ja meie pere silmis on jõulupeo eesmärk just laste laulukeste ja luuletuste kuulamine ja nende kiitusega rõõmustamine, see jõuluvana ja pakkide jagamine on ka tore, aga ausalt – fookus võiks eelkõige olla ikkagi lastel.

  6. Oleneb programmist.Meie mõlemal lapsel olid nii ägedad laulud,tantsud ja muud vigurid,et vaatasin ja nautisin.Ajataju kadus üldse.

  7. Meil Soome lasteaias traditsioonilist jõulupidu ei peeta ja jõuluvana ei käi. On hoopis jõuluhommik kus on laste ja vanematega ühine lauluhetk ja pärast ühine hommikusöök riisipudru kaneeliga. See on hästi tore mu meelest :) väike lasteaed ka muidugi, kaks rühma ja selline mõnus kodune tunne on :)

  8. Meil lãks kokku tund aega. Minu arust see piisav. Tunni aja sees laste esinemised, näidend, pakkide jagamine ja perede pildistamine jõuluvanaga. Täita piisav aeg. Jõuluvana oligi sellest kohal vast 30minutit. Alguses esinesid lapsed ja jõuluvana tuleb alati umbes poole peo ajal. Siiamaani pole keegi nurisenud

  9. Meie lasteaias oli etendus jõuludeks,mis kestis ca 45 min. Lapsed õppisid seda sügisest kuni jõuludeni. Kõik filmiti ka iga aasta kenasti üles. Kui etendus vaadatud siis tuli alles jõuluvana ja hakkas oma tööd tegema. Eraldi luuletusi siis enam ei esitatud. Kingid kätte,pildid kuuse ees jõuluvanaga ja vsjo. Minuarust kena lahendus. Midagi asjalikku ja pidulikku,etenduse näol, kuid jõuluvana osa lühike ja konkreetne.

  10. Meie lasteaed lahendas asja sel aastal toredasti :)
    Pidu ei olnudki, vaid ühel päeval veetis üks jõuluvana terve päeva lasteaias. Käis igas rühmas ja tegi erinevaid mänge ja vahvaid asju lastega. Vanemad hingasid kergendunult ja lastel oli väga tore. Aga jõuluvanal endal ilmselt raske :)

  11. Pean sinuga suuresti nõustuma. MInu 2,2 aastasel lapse jõulpidu kestis tund ja 20 minutit. Pärast 40 minutit oli mul ka endal kopp ees. Kuna tegemist on rühmaga kus lapsed vanuses 2-4, siis sai sellest üks suur palagan. Lisaks olid veel laste õed ja vennad külalistena peol, kes soovisid samamoodi esineda. Olgu las ta jääb. Lagi aga oli üks isa (edukas inimene) ta oli nii tugeva narkojoobe all, et segas pidu. Kui karumõmm rääkis lastega siis see isa rääkis tagumisest reast kõva häälega karule vastu ja segas sõna otseses mõttes. Lisaks kogu ürituse vältel rusikas taeva poole ja tegi kogu aeg uh-uh-uh.Istus seal tagareas Grinchi särk seljas ja päkampikumüts peas :) Esimene , kes lapse kommipaki avas oli see isa ja siis krõbistas neid komme nii kuis jaksas.

  12. Minu meelest on tund aega okei. Meil oli pooletunnine etendus laste ja õpetajate poolt. Ja alles siis tuli jõuluvana. Jõuluvana ei ole kunagi tulnud peo alguseks vaid kingituste jagamise ajaks. Aga nii kontserdi kui etenduse puhul on oluline, et kõik lapsed saaksid nö võrdselt esineda. Eriti nüri on vaadata, kui 2-3 last koguaeg laulavad ning teised passivad niisama.
    Ja mina olen oma lastele alati õpetanud, et lasteaia (huviringi vms) jõulupeol on jõuluvanale lühike luuletus. Kõige igavam ja venivam osa peost ongi see, kui pooltel lastel on mitmemeetrised luuletused/laulud.

  13. :D teil siin on tund probleemiks. Meil on iga aasta kooli jõulupidu, mis kestab umbes 2 tundi ja 30 minutit…Lisaks väsimusele ja kõigele muule, ei näe veel tagumistes ridades istujad nagunii mitte midagi. Ma ei saa aru, kuidas koolis inimesed ise sellest aru ei saa…

  14. Olen Meelisega nõus. Minu meelest võiks ka lasteaed üldse ühe mõnusa ja lühikese etenduse korraldada millest kõik lapsed saaks kasvõi ühe lausega osa võtta ning ühist tunnet tunda. Keskel ja lõpus üks ühine talve/jõululaul ka ja ongi kogu lugu ja kõik õnnelikud ning rahul. See luuletuste lugemine on nii vanaaegne komme ja minu arvates kõigi jaoks nii igav.

    1. Ma ju räägin, et ma ei räägi üldse endast, sellest et mul palav jne. Mul polegi suures plaanis vahet, kas ma olen 20 minutit, 40 või tund, ma olen nagunii välja tulnud, kostüümi selga pannud, ajaliselt läheb nagunii mul tuleku-mineku-riietamisega tund-poolteist, mul sessuhtes ei ole vahet. Pole vahet, kas ma istun saalis või ukse taga, ma pean enivei olema valmis sisse astuma. Paljude jaoks ongi minu hind “pakkide jagamise eest”, aga tegelikult on mu “tööaeg” pikem :)

    2. See aeg, mis sul kulub kokku oleks ju küll lühem, kui jõulupeod oleksid lühemad? Mitte, et sul kulub enivei tund-pooltest. Kui pidu on 20min või 1h, siis kulub sul ju ka erinev aeg. Mitte küll vastavalt 20min või 1h, aga siiski erinev.

    3. No suures plaanis kulub ju ikkagi.. Ma ei lähe kunagi kohale punkt 16.00 kui pidu hakkab, ikka 30 min varem, et olla kindel, et kõik ka sealtpoolt toimib. Ootan oma korda. Teen asja ära. Pakin kokku, lahkun :) Suures plaanis mul ei olegi mingit kindlat aega, seda küsivad ka eraisikud tihti, et kui kaua ma olen. Ma olen täpselt nii kaua kui vaja, et kingid jagatud ja salmid loetud, aga iga normaalne inimene saab aru, et ma olen Jõuluvana, keda ootavad ka teised lapsed :) Seega, elama ei jää. Leenu tegelikult teeb mulle neid kalkulatsioone, kus ma kaua olen ja kui pikalt ja paneb graafikud paika kui mitu asja samal päeval. Ma ei tea, kuidas ta seda oskab, aga alat paneb täpselt.

  15. Elan Belgias ja elukaaslasel kaks last, tema kutse kooli jõululaadale tuleb eraldi kirjana postkasti, kus on siis kirjutatud, et olemas on ka jõulubaar kus pakutakse glögi, jeneveri (traditsiooniline Belgia kange liköör mida on saadaval igas võimalikus maitses ja võetakse seda shottidena) ning ka erinevad jõuluõlled ning hot chocolate ka neile, kes alkoholi ei soovi. Eestis oleks selline asi räigem tabu või ehk isegi seadusega keelatud (?), aga minu arvates igati normaalne, et üks vanem vajabki lasteüritustel midagi veidike kangemat.

    1. Hahahaa, wtf, milleks seda kangemat seal vaja on? Kahe lapse emana pole sellest küll veel puudust tundnud.
      Tabuks seda ei pea, aga mingit vajadust selle järele küll näha ei oska ja ise sellises kohas päris kindlasti alkoholi ei tarbiks.
      Ja ei, ma ei ole muidu mingi pitsisülitaja.

  16. Lasteaias palju lapsi ja vanemaid soovivad näha oma lapsi ka esinemas. Poole tunni sisse on raske mahutada seda. Miks sa terve selle aja üldse seal istud? Minu kooliajal tuli jõuluvana peale esinemisi pakke jagama. Pigem annaks selles osas midagi muuta. Programm on ju lasteaias teada, saab leppida kokku kellaaja millal jõuluvana peaks kohal olema. Miks terve see aeg pead seal istuma ja esinemist kostüümis vaatama?

  17. Meil tuli jõuluvana peale laste esinemist alles. Jõuluvana ei pea kõike laule nägema.
    Aga jah, sageli lapsed hoidsid kommipakki näo ees, et jõuluvana oleks võinud seda tähele panna.

  18. Aga sa teed seda ju raha eest, mitte heategevuslikus korras. Kui ei meeldi, ära mine ja mure lahendatud? Et noh tüütud lapsed, igavad luuletused, omg kaasa peab tantsima? Mulle lapsevanemana meeldis küll jõulupidu ja rõõm laste silmis. See kas jõuluvanal palav ja igav on mind küll väga ei huvitanud. Arvestades et ühe rühma peo eest sai jõulumees 50 eurot (pidu kestis meil 40 mintsa aga jõuluvana oli kohal vähem muidugi) siis milles mure? Ma saan 50 eurot terve päeva töö eest ja seal vast rohkem häirivaid asju kui liiga palav kostüüm ja igavad lapsed.

  19. Ma ei viitsiks kohalegi minna, kui pidu kestaks alla tunni. Kui olen end kodust välja ajanud, siis 40-60 min programmi vastu pole midagi ja olen valmis veel teise tunnigi olema, mil vanemad joovad glögi ja söövad piparkooke ja lapsed mängivad omavahel. Vanem ei mõtle pildistamisele seal või jõuluvana kuumarabandusele. Vanem tahab oma lapse esinemist näha ja need “sisemiselt surevad” vanemad on ilmselt siiski vähemus. Igaüks näeb seda, mida ta näha soovib. Ise pole küll sellist fenomeni märganud ja mitmetel lasteaia-ja koolipidudel käinud külalisena.

  20. Ma ei viitsiks kohalegi minna, kui pidu kestaks alla tunni. Kui olen end kodust välja ajanud, siis 40-60 min programmi vastu pole midagi ja olen valmis veel teise tunnigi olema, mil vanemad joovad glögi ja söövad piparkooke ja lapsed mängivad omavahel. Vanem ei mõtle pildistamisele seal või jõuluvana kuumarabandusele. Vanem tahab oma lapse esinemist näha ja need “sisemiselt surevad” vanemad on ilmselt siiski vähemus. Igaüks näeb seda, mida ta näha soovib. Ise pole küll sellist fenomeni märganud ja olen mitmetel lasteaia-ja koolipidudel käinud külalisena.

  21. Minu meelest on küll tund täiesti okei aeg. Ma isegi imestasin natsa, et vaid tunniga kõik tehtud jõuab. Üle tunni ilmselt läheks jah venima (kuigi kuigi, kui kava on huvitav ja lõbus, siis pole ju vahet, pikk see kõik kokku on), aga alla selle ei kujuta ma hästi ette, et jõuaks. See esinemine on lastele ilmselt suur asi, on pärast uhked enda üle ja eduelamus ka käes. Samuti ma arvan, et… misasja, päriselt ei jõua üks lapsevanem oma lapse kord aastas toimuvat jõulupidu ühe tunni vaadata? Ma ei tahaks uskuda, aga samas inimesi on küll igasuguseid. Minu jaoks oleks tund kindlasti väga okei :)

  22. Meie laste lasteaias on alati näidend. Pisemas rühmas on näidendis suurem roll jutustajal ehk õpetajal, näidendisse sisse kirjutatud paar kolm laulu ja paar kolm tantsu. Vanemas rühmas järjest keerulisemad näidendid. Selle aastane jõulupidu oli super lahe. Etendus ca 40min, mille lõpus saabus jõuluvana. Jõuluvana viskas mantli seljast. Ilus stiilne valge pluus ja punane vest oli seljas. Ta tegeles laste ja publikuga oma 40 min. See kõik kokku oli nii lõbus, sõbralik ja tore, et see pidu jääb vist aastateks meelde.

  23. Me elame Inglismaal ja jõuluvana siin peol ei käi ja kingitusi ei jaga.
    Teise lapse jõuluetendus oli 22 min pikka ja täitsa paras. Edasi läksid vanemad koju ja lapsed tagasi tundi.
    Lastaia laps, peaaegu 4 aastane. Tänane jõulukontsert oli 15min. 45 min ennem kontserti algust lapsevanemad, kes soovisid said koos kohvi juua ja küpsiseid süüa. Siis vaadati etendust (kõik laulud oli lühendatud u 8 tk kokku) ja edasi sama, vanemad koju ja lapsed jäävad edasi tegutsema.

  24. Tihti ongi mul just kahju lastevanematest ja kui ma sellist hetke näen, siis üritan tekstiga suunata, et nii kas jagame kingitusi või laulame veel. Mida emad isad vastavad? Jagame kingitusi. Ja mida teevad õpetajad? “Ei jaga siin midagi, meil on veel emmedele-issidele paar laulu ja luuletust.”

    Ja siis peakski osadel lastel, kes on luuletusi ja laule õppinud, lihtsalt esinemata jääma? :O Uskumatu, et nii kirjutab ühe lapse isa…

    1. Mis siin uskumatut on? Mulle väga meeldis, et Hedon luuletust luges ja laulis, aga pigem laulgu/luuletagu kaks asja peast kui viis asja suvalt ümisedes.

    2. Väga enesekeskne mõtlemine. Sinu laps ümiseb aga teisel lapsel on laulud/luuletused peas?!! Lahendus ehk oleks laulustuudio vms? Mu laps pole ka kõva kaasa laulja aga kõik ei siristagi nagu laululinnud..

  25. 45 min on ju igati ok aeg!
    Mulle meeldib küll laste esinemist vaadata :) Kuhu kiiret?

    Meil lasteaias ei tule jõuluvana kohe koos lastega saali. Lapsed esinevad: tavaliselt lühikese näidendiga koos laul ja tants. Nii 10 min. Ja siis tuleb vana saali.

  26. Mina lähen alati heameelega oma lapse esinemisi vaatama . Olgu kasvõi neid iga kuu ja mitu tundi. Ei pea sellist asja tüütuks ega väsitavaks. Laps õpib jõuludeks terve sügise seda kava ja näeb vaeva, et need ette kanda. Meil lasteaias umbes tunnike või natukene rohkem pidu tavaliselt. Eelmisel aastal oli suure tantsukooli esinemine 3tundi või isegi kauem. Vaatasin ka heameelega teiste laste esinemist.
    Õudsalt raske on ju oma kallist aega kulutada see mõned korrad aastas … teeb sõnatuks.
    See kes ei suuda olla kostüümis ja kannatada ära ei peaks ju seda tööd ilmselt tegema .

    1. Sa siis ei loe siit kommentaariumist välja, et mitte kellelgi pole tunniajaste esinemiste kohta midagi? Kõigile meeldib oma lapsi vaadata.

      Ja pealegi, jõulupidudel vahid laste kava ja luuletuste kuulamise asemel hoopis vanemaid, “kes tülpimusest surevad”?

  27. Tund on absurdselt pikk aeg jah! Eeskava 40 mintsa on liiga palju ja tõmbab põnnidel nö tossu korralikult välja. Ja jõulutaadi ajaks on neil juba suht juhe koos – mis on ääretult inimlik ja loogiline: nad ju pisikesed veel ja vastuvõtuvõime ka väiksem. Ja mis siis, et nemad ise on osa etteastest – väsitab ära ikka :-) Pool tundi etteasteid ja siis rahulikult ja põnevusega Jõulutaadi ja kingiteemaga tegelema tundub vähemasti mulle samuti üliväga mõistlik :-)

  28. See vist oleneb täiesti millise lasteasutusega on tegu ja mis vanuses lapsed on.
    Mina elan nii väikeses kohas, et meie lasteaia lapsed esinevad koos koolilastega. Kokku kestab yritus ca tund. Mulle meeldib, suured väikestega vaheldumisi, arusaamatu mudilaste laul ning sinna vahele koolilaste kaunilt ettekantud luuletused vb nad teevad selle yrituse nii pikalt, et õpetajad arvavad siis, et mis need vanemad/kylalised ainult pooleks tunniks hakkavad tulema…

  29. Laps käib esimest aastat ühes Tallinna lasteaias ja selgus, et vanemad pole jõulupeole oodatud. Arutasime vanematega, et kas emade-isadepäevale ikka võime minna…

    1. Sugulase lapsel oli ka Tartus nii aga kogu etendust filmiti ning hiljem vanemad vaatasid internetis. Põhjendus oli, et “muidu laste tähelepanu hajub” vms. Laps oli siis väike ka. Aga kuidas ta harjubki esinema?? Ja juba lasteaias lähevad kasvatusmeetodid väga võssa.

  30. Milleks sa üldse teed lapsi, kui sa ei suuda aastas paaril korral teda max tund aega vaadata ja nautida? NB! Üldjuhul sa ei pea ise midagi tegema!!
    Ma see aasta filmisin kogu etendust (näidend + laulud/tantsud) kasvataja soovil ja koos jõuluvanaga läks 50min. Arvan, et etendusele kuskil 30 min ja rühmas max 20 last, kellest siiski paljud ei julgenudki luuletust lugeda. Lapsed 5-6a. Aga jõuluvana tuli siiski nö näidendi lõpus “otsimislaulu” peale, see rohkem jõuluvana ja lasteaia (rühma) omavahelise kokkuleppe viga ka, kui jõuluvana ei viitsi oodata ja vaadata.
    Sel aastal märkasin isegi, et vanematel oli palav aga “kulla inimene, sa tead kuhu sa tuled ja mis tingimustesse, riietu ka vastavalt…” (Meil suhteliselt väike maalasteaed saalis korralikku venti pole + ruum väike). Jah,esimesed 5-10min on jahedam, kuni rahvas koguneb ja siis kõik “tuulutavad” oma pakse kampsuneid.

Comments are closed.