Kanaema kes lubab lapse üksinda mänguväljakule!
Kui ma üksteist aastat tagasi Õhtulehte tööle läksin, siis pidin tegema kohe vestluse järel mitu proovitööd, aga need olid kuidagi lihtsad, koostada pressiteatest uudisnupp polnud teab mis raske mu jaoks, aga kui ma siis tööle sain ja pressiteadete ümberkirjutamisest esimese tõlkelooni jõudsin…

See kõlas umbes nii: Ajaleht kirjutab, et Britney Spears on jälle rase. Naine jäi paparatsode kaamera ette veidi ümarama kõhuga kui muidu ja juba on kuulujutud lahti.

Pilt juures ja käib küll, eks.

Selle peale kirjutas mulle toonane välisuudiste toimetaja, et kuule, see on küll poolik. Sa peaksid ikka kirjutama, mis ajaleht ja kes see Britney on, et kõik ei tea.

Parandasin siis: Saksa ajaleht Bild kirjutab, et Ameerika lauljanna Britney Spears on jälle rase. Naine jäi paparatsode kaamera ette veidi ümarama kõhuga kui muidu ja juba on kuulujutud lahti.

Pilt juurde ja asi ants, eks! Oo, ei. Sain seda lugu parandada veel oma kuus korda ja siis oli see nagu uudisnupu moodi ka. Umbes selline:

Saksa ajaleht Bild kirjutab, et Ameerika lauljanna Britney Spears on jälle rase. Naine jäi paparatsode kaamera ette veidi ümarama kõhuga kui muidu ja juba on kuulujutud lahti.

Kui Britney peaks tõesti rase olema, siis kellest? Alles hiljaaegu läks ta lahku oma fotograafist kallimast Adnan Ghalibist. Mees tunnistas küll aasta alguses, et Brit on lapseootel, samuti märgati neid beebiasjade poes.. Ent sellele järgnes hoopis uudis nende viis aastat kestnud suhte lõpust.

Praegu kasvavad Britney peres eksabikaasa Kevin Federline’iga saadud kaks poega Sean Preston ja Jayden James.

Eks aeg annab arutust, kes tõesti on varsti beebilalinat kuulda või on tegemist pelgalt kuulujuttudega lauljatari punu ümber.

Ülejärgmisel nädalal peaks Britney suunduma oma kaheksandale kontserttuurile.

Aasta hiljem, teadsin ma une pealt, et rokkar Tanel Padari ekskallima Katarina vend on nüüd koos Termika endise trummari vana naisega ja et Ines käis puhkamas Maldiivide päikese all, elades hotellis, mille hinnad algavad 896st eurost öö kohta ja et Uku Suviste endine kallim on nüüd koos Getter Jaani tulevase mehe vennaga. Ma teadsin põhimõtteliselt kõike, kes kellega, kus, millal, miks. Ma ei kirjutanud 90% asjadest, mida ma teadsin, aga ma teadsin. Täna, seevastu ei tea ma mitte midagi. Ma suudaks hädaga meenutada Tanel Padari kihlatu eesnime, rääkimata perenimest või sellest, mida ta õpib või millal on nende beebi tähtaeg. Vanasti ma olin selle sees, see oli mu elu, ma pidin kätt pulsil hoidma, millal keegi sünnitab, abiellub, äkki abieluettepaneku teeb jne.

Aga kuhu ma selle jutuga jõuda tahtsin on see, et õnneks maailm areneb ja mul on äärmiselt hea meel, et on välja mõeldud Põnniradar, millega ma saan Hedoni tegemistega kursis olla, ilma et ma peaksin Kroonika ja Õhtulehe pähe õppima.

Sel kevadel tundus mulle, et Hedon on juba piisavalt suur, et näiteks üksinda õues mängida. Aga kuidagi tundub ikka liiga väike, äkki midagi juhtub, kui kaugele ma võiksin ta üksinda saata? Kas ainult maja ette või ka mängukale?

Kevadel rakendasin temaga varianti, et ta sõitis rattaga ja trippis hoovis üksinda, beebimonitor kapuutsi sees või panin selle ratta korvi sisse. Siis ma kuulsin, mis ta teeb ja kus ta umbes on. Üllatav oli minu jaoks, et keegi isegi tema pärast muretses ja uuris, et kas ta nii väiksena üksinda ongi väljas ja kus emme-issi on. Au ja kiitus, ma arvasin, et möödakõndivatel inimestel ei saaks rohkem suva olla. Aga ma mõtlen, et ma vist ise küsiks ka kui nii väikest last üksinda hoovis näeksin.

Aga kuidas saata laps üksinda mänguväljakule?

Esiteks. Ta oskab mänguväljakule ideaalselt üksinda minna. 450 meetrit ei ole teab mis kaugel ja ületada on vaja olenevalt kohast 1-2x teed. Seda ta oskab. Autosid vaadata ja veenduda, et kedagi ei tule ja et üle tee peab minema sebra pealt.

A) mine ise kaasa või palka lapsehoidja

Sellessuhtes on meil vedanud, et saame suht palju teha kodukontorit ja kirjutada blogi tema uneajal vms, aga meid on õnnistatud ka sõpradega, kellel on suuremad lapsed. . Seega, saab nad 2€ päevas palgata Hedonile järelvalvet pakkuma

B) põnniradar

See on Elisa uus teenus, mis on üheaegselt nutikell ja telefon. Konkreetselt paned lapsele kella käe peale (Hedonile väga meeldib, „ma olen nüüd nagu issi!“) ja saad jälgida kus ta asub. Seda muuseas nii siin kui välismaal. Vajadusel saab ta kella kasutada nagu Knight Rider omal ajal ja sellega mulle helistada.

Kogu tema liikumist ja tegevust saab jälgida MyKi äppist. Kui soovid, saad seadistada ka nii, et äpp saadab sulle teavitusi kui ta teatud trajektoorist välja läheb, saad ise paika panna milline kaugus on lubatud ja selle nö tema turvaalaks muuta. Kui ta nüüd sammukese rohkem teeb, tuleb kohe teade, saad talle kõne peale tõmmata ja öelda, ou, kus lähed?

Seadistamine on sellel lihtne. Pead vaid omavahel ühendama kella ja äpi oma telefonis. Kellal on oma ID number, see tähendab, et kui sul on mitu last, saad neid äpis eristada. Kella saab lisada mitmesse telefoni – nii mulle kui Meelisele, vajadusel ka näiteks lapsehoidjate telefoni.

Loomulikult töötab see lisaks stalkimisvõimalusele (ma saan isegi jälgida kus ta seal mänguväljakul täpselt on ja kuhu astub) ka ikkagi kella ja sammulugejana, no ja lisaks telefonina.

Milline kell valida?

Elisa valikus on kaks kella, üks on hinnaga 66€ ja teine 96€, saab soetada vajadusel ka järelmaksuga, 2,75€ vs 4€ kuus.

PS! Kui sul on juba lapsele kell, mille sisse käib SIM kaart, siis suure tõenäosusega saad sa teenust kasutada ka ilma Elisast uut kella ostmata.

PS! Alist tellitud kelladega võib muidugi mureks saada kvaliteet, GPS  täpsus ja võrkude valimine/leidmine võib keeruline olla ja samas pole kindel, kas sa hiinakeelset kella eestikeelse äpiga kenasti ühendada saad, aga no kui on olemas, tasub proovimist.

Ma ei ole kindel, kas kõige kallim on kõige parem, aga arvestades, et tegemist on lapsega, minu silmaterakesega, siis võtsin ikka maksimumi.

Hedoni kellal MyKi Touch on võimalus helirežiime valida, kell on kas hääletu, heliseb või vibreerib. Sellel on puutetundlik ekraan ja eestikeelne äpp. Sellel on sisseehitatud see, et kui Hedon peaks kella ära võtma, tuleb mulle kohe teade. Ainult nupulevajutusega saab ta meile helistada. SOS nupp – see tähendab, et kui ta sinna vajutab, siis helistab kell esmalt mulle ja siis Meelisele seniks kuni üks meist vastab. Sellele kellale saan lisada kaks turvatsooni, et kui ta sealt väljub, tuleb mulle teade. Kui teil on nö rohkem kontakte vaja lisada, siis sinna kella saab salvestada kuni 18 numbrit, kellele saab helistada.

PS! Ma parem ei lisa sinna praegu kedagi, sest muidu saaks kõik kogu aeg kõnesid, ta on nii over exited sellest kellast hetkel ja tahab ainult helistada. Ükspäev tahtsime pilti teha sellest, et mu telefon heliseb, et päriselt ka töötab, ma ei aja jama. Ma seisin neil kõrval kui Meelis teda pildistas. “Helista emmele nüüd!” Hedon skrollis kellal mind ette ja vajutas.. Kell hakkas kutsuma… “Ah, ta ei võta vastu ju! Ma helistan parem sulle!” Hahaha!

Ainuke miinus ehk – aku kestab 30 tundi, see tähendab, et mõistlik on ikkagi igal õhtul laadima panna. Aga samas, rutiin, mida hea lapselegi harjutada, et ei saa samme lugeda ja kella vaadata kui hooletu oled.

Ma soovitan soojalt proovida seda kella ja teenust kui olete samasugune kanaema nagu mina, kes isegi maja ette ei julge last niisama lasta, aga samas lubab vabalt porilompides hüpata (PS! Põnniradar pole veekindel, ärge last pessu sellega saatke!) ja muid lollusi teha :)

Tutvu Põnniradariga lähemalt siin!

FunFact: Põnniradari olemasolust kuulsin tänu oma endisele Õhtulehe kolleegile, sellest ka loo algus, kes nüüd Elisas pesitseb! :)#KOOSTÖÖ

17 thoughts on “Kanaema kes lubab lapse üksinda mänguväljakule!

 1. Ma vist pole üldse kanaema mu kahe aastane käib hoovis kogu aeg üksi. Suurem õde 5 aastane käib hoovist välja küla peal naabritega mängimas, vahepeal käib 2 aastane ka temaga kaasas

  1. L, sa tõesti kahtled, et sa pole VIST kanaema? Päris kindlasti sa ei ole kanaema. Pigem ikka hooletu ema poole kisub kaldu.
   Tõesti arvad, et 5-aastane tüdruk suudab väljaspool kodu vastutada 2-aastase eest? Hoida teda õnnetustest eemal ja tervena? Kas see ei peaks mitte sinu ülesanne olema? Kelle peale sa näpuga näitad, kui su lapse või lastega midagi peaks juhtuma?

   Mari-Leen, sa kirjutad seosetut juttu. Miks peaks aitama Õhtulehe ja Kroonika kollane kirjandus sind lapse tegemistega kursis hoida? Kus seos on?
   Põnniradar muidugi veidi aitab, aga Hedonivanust last üksi poole kilomeetri kaugusele mänguväljakule saata on minu silmade läbi lausa kuritegelik. Hah, üks või kaks tee õletust, oskab autosid vaadata, teab, mis on sebra. Kas see kellanäkats seda ka teab, millal mõni autojuht ei ole adekvaatne, isegi kui 4-aastane laps seda hetkel on? Kas sa jõuad kohale, kui mõni vanem laps kiusab sinu poega ja ta küll helistab sulle, aga ikkagi paanikas sõiduteele tormab?

  2. Seos Õhtulehega – täna on minu toonane kolleeg Elisas, kelle kaudud ma Põnniradarini jõudsin ja mulle kohe meenus see Britney lugu kui ma mõtlesin, et hakkan seda postitust kirjutama :)

 2. sina ja kanaema, lubage naerda :D ise saadad lapse, kes ei oska veel selgelt rääkida, üksinda linnapeale kondama, paned võru ümber käe ja loodad, et mõni narkomaan teele ei satu ja võru endale ei taha??

  ja see kell meenutab vangide jalavõru, suur kole kobakas, ilmselgelt pole see mõeldud nii väiksele lapsele:D

  1. A sina siin kibelesidki oma kommentaariga :D Tõesti, väärt kraam mille pärast muret tunda, et see ikka üles saaks!

   Mul on hea meel, et said end välja elada. Loodan, et su päev on nüüd ilusam :)

 3. 2 eur päevas lapsehoidmise eest pakkuda on minu meelest ikka ülikoonerdamine, mul oleks piinlik seda maksta.

  1. Hahah. Et keegi läheks temaga lihtsalt mängukale ja oleks temaga koos, pole teab mis lapsehoidmine, pealegi.. 10aastasele on see okei raha :) Muidu maksan 5€h. Aga küllap pole seegi sinu eest mingi raha.

 4. tunnista, et oled täielik rongakas ja see post oli täielik feil, isegi komme ei julge üles lasta:D #hüvastikoostööd

  1. Ma olen ennegi öelnud, ma ei istu 24/7 blogi kommentaarides, et neid üles lasta :D Jooksvalt loen kui aeg tekib. #teretulemastkoostööd!

 5. Seal Britney loos on nii palju faktilisi vigu, et jube Ta polnud selle Adnaniga 5 aastat koos jne. Elu24 toodab täielikku sitta ikka, alati koosnevad lood vigadest.

 6. Palun lugege oma postitused enne ülesse panemist läbi. Isegi toote nime on igal korral erinevalt kirjutatud – reklaamida nagu tahaks, aga lugupidamine reklaamitava vastu puudub. MyKi või MiKy?

 7. … mina kysiks teistelt kommentaatoritelt vaid seda, et miks peab kogu aeg kartma??? Niimoodi kutsudki seda halba endale ju kaela…

  1. Ma küsiks täpselt sama ega nende lastega, kes oma emmede tiiva all kasvavad ei juhtu kunagi midagi ju absoluutselt neil ei juhtu isegi seda, et nad mänguplatsilt omale lapsepõlve sõbrad leiavad kui 5 aastane ei või pool km majast eemale omapead mängukale minna, siis ma ei tea, kas 15 aastastega lähete koos kooli diskole ka, sest äkki klassivend hoiab liiga lähedalt ümbert kinni

Comments are closed.