Kui palgatööd ei tee, oled muiduleivasööja või petis

Täna hommikul jagas üks “alati õnnelik ja naeratav”, teiste meelest kindlasti pooletoobine, naine oma Facebooki kontol üht aasta vanust Äripäeva artiklit “Miks eestlane vaene on“. Seda lugedes jõudsin järgmise looni “Vaesus on su peas“. Lugesin need lood läbi ja ma kohati lugesin nagu iseendast.

Just eile õhtul enne magama minekut rääkisime Meelisega, et mis me siis teeme, kolime maale ja hakkame kodukohvikut pidama? Rendime hoopis pinna ja arendame fotovärki ja ühendame selle minu söögitegemisega… Arendame blogi veel rohkem kasulikumaks saidiks, kust inimesed leiaksid ka muud infot peale blogi… Hakkame üritusi korraldama… ja kogu aeg peksis kuklas see – palgatöö. Kas me saame ikka ilma selleta hakkama? Mingit kindlat sissetulekut poleks. Noh, kuigi ka viimasel ajal on need sissetulekut kõikunud, on meil olnud siiski mõni kindel laekumine, millega arvestada, et teada, arved on makstud.

Ja siis lugesin ma seda lugu, et eestlase meelest peab rügama, käima kellast kellani tööl, omama oma kodu jne ja kui sa teed teisiti – elad üürikas ja pead blogi (see pole ju ometi mingi töö!), oled mingi mõttetu tont, muiduleivasööja või petis… Olen tundnud täpselt seda sama, mida see luuletaja – kuidas sa hakkama saad? Aga kui sul pole firmat, kuidas siis… olen proovinud siin nii ja naapidi seletada, aga ilmselt need, kes on harjunud saama igakuiselt palka, ei oska nähagi, et on ka teisi võimalusi ja selleks ei pea olema oma firma ja seal ise palgal..

Ühesõnaga, need lood innustasid mind veel rohkem – ei, mitte rabelema ja pingutama, vaid veel lebomalt võtma ja teha veel rohkem neid asju, mis päriselt meeldivad. Sest kui sa teed midagi, mis sulle meeldib, siis pole pangakonto suurusel tähtsust, peaasi et arved makstud on ja sa ise õnnelik oled. Küll need muud asjad ka tulevad. Siis kui on õige aeg.

Mõnusat nädalat teile!

38 Comments

 1. Tàpselt nii minu môtlemine. Ometi olen ma veel selles palgatöö ringis sees, aga tunnen , et see pole see , mis oleks minu jaoks.

 2. Hei tüdruk ;) See on Sinu üks ja ainus see elu siin ja praegu . Sa ei pea ennast vägistama , tegema asju,mis rõõmu ei paku .. olgu Sul on ehk iga kuu kindel 1000 eur kuid vastukäiv töö, rutiin…need tapavad kõik,mis õnneks vajalik on .. Olgu seda raha vähem aga perega koos kvaliteetaega rohkem , asju ,millele mõeldes suu kõrvuni läheb , õhtul oodates hommikut,et alustada meeldivaga, päeva lõpus olla väsinud kuid õnnelik ja rahul, et Sinu maailmas, on inimesed,keda armastad, tööd ja tegemised ,mida naudid …
  Tegemised ,mida teed rõõmuga,südamega ,on alati hästi tehtud ja hakkavad ka rõõmu ja kasu tooma, jah kindlasti mitte kohe ja homme. Head ja püsivad asjad ei tule iial kiiresti vaid vaikselt ja jäädavalt..Nii,et pea püsti ja oma unistusi teostama !

 3. Mina olen suht eluaeg olnud palgatööline. Mingi hetk reisin Hispaanias ringi (2 aastat) ja elatasin end vastavalt võimalusele. Küll töötasin lapsehoidjana, küll andsin inglise keele eratunde, küll töötasin tehases. Aga tundsin mingi hetk, et selline ebakindel elu mulle siiski ei sobi. Aga no sel ajal olin noor ja ei olnud kindlat elukaaslast ega lapsi.
  Hetkel, kui on abikaasa ja 2 last, ma päris sellist ilma kindla sissetulekuta elu ette ei kujuta. Aga näiteks Sina ja Meelis, kui tunnete, et tahate nii elada ja olete õnnelikud, siis leian, et teistel pole õgus kobiseda. Igaüks peab ikka elama nii, nagu endale sobib ja meeldib. Mulle ei meeldi inimesed, kes ei suuda nö lebomalt võttes leiba lauale tuua ja siis vinguvad, küsivad toetusi jne. Et 2 kätt ja jalga on terved, aga krt, Selverisse ma tööle ei lähe mingi hinna eest, samas ise ei saa oma hiobidest elatudes hakkama, arved on maksmata jne. Vat see ei lähe. Kes aga toime tuleb, miks ka mitte.

  1. Noh, läks nagu ikka – kui üks asi tundub liiga hea.. ei saa see olla tõsi :)

 4. No mind teeb küll lausa kadedaks(seda kõige paremas mõttes!) kui inimestel on midagi, mida nad nö väljaspool palgatööd teevad- teil on, mida te mõlemad oskate ja te teete seda, mida armastate!
  Jube, näiteks mina mõtlen ennast iga jumala õhtu magama selliste mõtete saatel, et APPI, kuidas ei ole mul mitte ühtegi asja, milles ma hea olen?!?!?
  See on nii haige…. Nii, et olge palun rahul selle eluga ja jummmala pohhui, kui keegi kobisema tuleb, et te igapäevaselt ei käi kellegi tagumikke lakkumas mingi viie soti eest kuus!!

  Muide, kas sul, Mari-Leen, ei tekkinud vahepeal siin mingit palgatööd? Mis sellest sai? :)

 5. Miks inimesed sellepärast virisevad on see, et te kasutate hüvesid, aga ise midagi ei panusta. Näiteks haigekassa. Meil on solidaarne ravikindlustus. See tähendab, et meie, maksumaksjad, oleme solidaarsed teie suhtes. Maksame Hedoni vaktsineerimisi, Meelise pikka haiguslehte, sinu arstilkäike jne kinni. Teie võtate ühiskassast hea meelega, naudite seda kindlustunnet, aga ise sinna ei panusta. Kui kõik inimesed oleks sellised lillelapsed, siis meie tervishoiusüsteem langeks kokku.

  Ma tahaks ka saada seda palganumbrit kontole mis enne maksude mahaminemist palgalehel on. Aga ma tahaks ka õnnetuse puhul abi saada ja oma majast mitte ilma jääda. Senikaua te saate nii elada, kui on minusuguseid ausaid lolle, kes ühiskassasse panustavad.

  1. Oot, ma olen terve elu makse maksnud. Meelis on makse maksnud. Maksab firma minu eest makse ka siis kui mulle honorari maksab. Mul on hetkel haigekassa tänu Hedonile, jaanuarist hakkan ise oma sotsiaalmaksu maksma või olen valmis minema eraarstile. Ma ei kasuta eriti mingeid hüvesid teiste kulul.

   Töötuna arvel olles sain ka tglt seda raha mida ise olen töötuskindlustusena aastaid maksnud.

  2. Õnnetuse puhul saab abi ka ilma haigekassata. On olemas ka teised ravikindlustuse moodused. Enne kui hakkad siin lahmima, tee omale asi selgeks.
   Minul näiteks ei ole aastaid juba haigekassat, käin nagunii erakas arstil ja ei näe selleks mingit vajadust.

  3. Jah, õnnetuse puhul aidatakse kõiki, olenemata haigekassa olemasolust. Ja mis sa arvad, kust see raha pärineb??

  4. No mina ei tunne end süüdi küll hetkel. Olen oma elust ligi 20a makse maksnud, sama Meelis ja ei näe, et ma kellegi kulul haiguslehel oleks vms.

  5. Liisi, palun tutvu teiste ravikindlustuse moodustega. Haigekassa ei ole ainuke. Ma ei ole siin kordagi maininud, et saab tasuta. Lihtsalt alati ei pea maksma haigekassale.

 6. Hei,

  Tahstin küsida, kas oled ise endiselt seal palgatööl kuhu hiljuti läksid? Pole sellest midagi kuulnud.

 7. Oot, mis su palgatööst siis sai, kus paar kuud tagasi alustasid? Oligi väljamõeldis?

  1. Ei ole väljamõeldis. Miks ma peaks sellise asja välja mõtlema?! Lihtsalt kõik alati ei õnnestu mis plaani võetakse.

 8. Selles sul on täitsa õigus. Inimesed ise ei julge neid samme astuda ja siis kritiseerivad neid, kes julgevad. Kui ka ebaõnnestud millegipärast, on sul alati võimalus naaseda palgatööle.

  Ajage oma asja, tehke seda nii, nagu soovite, aga ärge tagamaid blogis jagage, siis ehk jääb õel suu vait ja kade meel sajatamata.

 9. Et siis kolite maale, kus saate avada nii oma kodukohviku, teha pisikese fotonurga, kui ka blogiga tegeleda? :)

 10. Meie oleme nn korralikud keskealised palgatöölised, kuid mõttes mõlgub juba pikalt siiski, et see pole päris see. Tahaks hinges midagi totaalselt muud, julgust olla vabam, hipilikum, õnnelik. Teha asju rahulolu eesmärgil, mitte vaid maksude maksmise nimel. Ma ei tea, kas meie need oma unistused kunagi teoks teeme, kuid kuna teil Meelisega on üksteise näol olemas toetus, siis usun, et mida te ka ette ei võtaks, te ei saa põruda.

 11. Mina olen palgatööline, kinnisvara- ja laenuomanik ja mulle sobib see. Aga Marimell – ma arvan et mis sulle tõeliselt sobiks, on ikkagi mingi pigem Events Management, mitte toitlustus. Lihtsalt tahtsin selle arvamuse öelda, ma üldiselt ei viitsi kunagi midagi kommenteerida. Mingiks muidusööjaks vms ma teid küll kindlasti ei pea, lihtsalt erinevatele inimestele sobib erinev elu.

  1. No see on ka veel üks suund jah, mis mõttes on ;) ma saan selle pulmaga ühele poole, mida ma praegu teen ja siis otsustan, kas see on minu teema või ei ;)

 12. P.S. Meelis, MIKS sa küll kogu aeg nii veidraid riideid kannad? Aga ei, lahedad olete, ma lihtsalt imestan :)

  1. Ehm.. Mis seal on siis nii erilist? Et kõik mehed peaks kandma musti ja siniseid? Või mida? Lühikesi pükse, et parmupäevitusega ringi ajada? Ma ei saa aru, mis keiss nende ujukatega nüüd on :D

 13. Tore on jah kui ei pea rabelema. Aga miks peab palgatööline oma kohustuslike maksude läbi teisi üleval pidama? Autoga ju sõidad, kelle raha eest see tee ehitati, kiirabi sõidab ka ju kohale olenemata mis ja kas keegi tööd teeb jne.

  1. Ma olen jätkuvalt seisukohal, et ma olen terve elu makse maksnud ja ka iseenda tööandjana maksan makse ja.. ettevõtjana maksan makse jne

Comments are closed.