Ma unustasin, et beebigruppides ei tohi soovitada..

PS! Ma ei ole toitumisnõustaja, lastearst ega tea asjadest tegelikult üldse mitte midagi ja lähtun 99% enda sisetundest ja lisaks on kõik lapsed erinevad jne. Alljärgnev on MINU ARVAMUS, mis ei pretendeeri puhta kulla tiitlile ja iga ema tunnetab ise, mis on õige ja mis on vale. 

Ma nägin paar päeva tagasi meie beebigrupis teadet, kus üks ema soovis ühte gaasirohtu teise vastu vahetada. Ma ei ole siiani meie kuuajasele beebile mitte midagi peale piima andnud ja ei kavatse enne nelja kuud seda ka teha.

Vaktsiinid, D-vitamiin, gaasirohud, hambageelid, soojakotid, vankrid, kärud, istumisalused, söögitoolid, kandekotid – oh, johhaidii kus need teemad tõmbavad käima, sest igal naisel on oma tõde.

Seda näitas ka see, kui Meelis imestas, miks vihmakile talvel kärule peale pannakse.. Ütleme nii, et kõik ei ole sündinud käruteadlasteks, soojakotiekspertideks, lastearstideks ja füsioterapeutideks.. Aga jah, ma kirjutasin oma kommentaari “gaasiteema” alla ja sain järgmise kahe minuti jooksul aru.. õigemini meenus.. beebigruppides OLE VAIT!

Voksi soojakott on ülehinnatud, Babybjörni kandekott on ergonoomiline..

Kunagi ma julgesin mainida moka otsast, et mu meelest on Voksi soojakott mõttetult ülehinnatud ja liiga paks autosõiduks, et paremini sobiks turvahälli enda puuvillane kott autosse, jumal, jälle lendas Voksimammade bande peale.

Sama teema juhtub mis tahes tootega, kui üks ütleb, et kandelina on kõige mugavam (lähtudes endast), siis tuleb kari naisi, kes vaidlevad vastu, et kandekott on ikka parem. Siis läheb jutt kottide peale ja üks ütleb, et tema valiks LennyLambi koti ja teine, et tema valiks hoopis uue Babybjörni koti ja jälle on sõda alanud – kindlasti leiab keegi, et BB kott ei ole ergonoomiline. Suva, et aastal 2021 ta seda ilmselgelt on! No vaielge või ärge vaielge, aga Move mudel on kindlalt “konnaasend” nagu “kord ja kohus” ette näeb.

Vaktsineerimisest ei hakka ma rääkimagi. Mõni ei lase isegi haiglas varba otsast beebil verd võtta, rääkimata mingitest K-vitamiini süstidest ja vaktsiinidest. Ma tunnistan, mina läksin Hedoniga seda teed, et see mis oli ette nähtud, lasin ma ära teha. Hetkel olen ma kahe vahel, kas rota oma lasta teha, sest Hedonil tekkis sellest korralik.. kuidas ma seletan. Kõhulahtisus ja ta kaka oli konkreetselt hape ja söövitas ta kannivahe korralikult ära. Abiks oli kreemitamine ja õhuvannid.

Samas meenub mulle jällegi beebigrupist lugu, kus keegi ei lasknud seda vaktsiini teha ja vahtis mitu nädalat haiglas rotaga. Samas – koroonavaktsiini ei kavatse ma vabatahtlikult tegema tõtata. Miks ma siis peaksin lapsele suvalisi asju laskma teha? Õnneks on meil kuu aega aega, et otsus vaktsineerimise osas vastu võtta. Palun, harige mind sel teemal – ja igasuguste teadustööde linkide ja dokumentaalide saatmine ei ole abiks. Tehke lollile viie lausega selgeks, miks vaktsineerida või miks mitte vaktsineerida. Ma neid ajupestud dokke ja kinnimakstud teadustöid ei viitsi vaadata.

Ei midagi peale piima

Aga jõuame nüüd gaasirohuni. Mina ei anna Hedelinile mitte midagi peale piima. Isegi “soovituslikku” D-vitamiini ei anna.

Hinnanguliselt on maailmas umbes üks miljard inimest, kelle vere D-vitamiini tase on ebapiisav. Ka Eestis on see väga levinud probleem. Näiteks leiti 25–70 aasta vanuseid inimesi uurides, et vaid 27 protsendil eestimaalastest oli D-vitamiini tase talvel piisav ning vaid 3 protsendil optimaalne; isegi suvel oli 29 protsendil tase ebapiisav ja vaid 10 protsendil optimaalne.

Pealegi, sisaldab kunstpiim D-vitamiini ja laps, kes toitub tervislikult ja viibib piisavalt värskes õhus, ei vaja lisaks vitamiine. Seega on meie valik tema magu mitte koormata igasuguse juraga.

Gaasid lihtsalt on või ei ole. Ja ma tõesti olen arvamusel, et see aeg tuleb lihtsalt üle elada. Äärmisel juhul saan aru veel massaažist, kõhu mudimisest, jalgade surumisest, (padjale) kõhuli panemisest jne mis võib aidata gaase väljutada, aga mõelge loogiliselt – seda ei saa teha mingi rohi. Rohi ei ava imeväel soolikaid, et õhk läbi käiks. See on sama nagu peavalu puhul rohtu võtta – ega rohi ei võta valu ära, ta võtab ajust signaali ära.

Siin on hea selgitus (tänks, sain selle beebigrupist!), miks gaasid tekivad ja kuidas massaažiga neid leevendada:

Ja kuigi ma oma tüübilt olen muidu arsti ja rohu-usku, siis nagu ma alguses ütlesin, iga ema tunnetab ise, mis tema lapsega on õige või ei. Kuidas teie talitasite? Tegite vaktsiine või ei? Andsite gaasirohtu või ei? Aga D-vitamiini? Ühtlasi, kui suudate mulle viie lausega selgeks teha vaktsineerimise/mitte vaktsineerimise plussid-miinused, siis palun, kommentaarium on avatud!

UPD: see, et ma praegu ei anna D-vitamiini ei tähenda, et ma kunagi ei annaks. Lihtsalt hetkel ma arvan, et on beebi maol piima seedimisegagi tegemist ja milleks seda koormata veel muu juraga. Hakkab saama siis kui püreed menüüsse tulevad.

86 thoughts on “Ma unustasin, et beebigruppides ei tohi soovitada..

 1. Mul laps ei saanud mingit gaasirohtu kui ta väike ta sai pulbrit ehk seda piima ja mina muud talle ei annud . Vaktsiine ta ka sai . Ei tea laps siiamaani terve . Mina enda beebigrupist tuli just seepärast ära et seal oli palju kes klattisid taga , kes teadsid palju ja kes arvasid et nii ei tohiks ja laps liiga noor veel . Mul viskas üle ja tulin tulema sest mulle ausalt ei meeldi kui inimesed õpetavad mida tuleks teha kui ma tean ise ju paremini mis mu lapsele sobib .

 2. Meil laps hetkel 9 kuune, alguses lasin teha esimed vaktsiinid.
  Peale igat järgnevat hakkas laps konkreetselt kärna minema(arst laiutas käsi, ütles, atoopiline dermatiit, vaktsiinidega seost ärge otsige ka määras hormoonkreeme) siis otsustasin, et aitab küll! Rohkem pole vaktsineerinud, ja enam pole lapse nahk nii hulluks läinud. Aga tegelikult piisas mulle ka sellest, kui sõbranna käis oma kaksikuid poisse vaktsineerimas(6k vaktsiin) , ja ühel tekkisid nii hullud krambid ja oli kaua haiglas. Kui varem oli laste areng samal tasemel, siis peale vaktsineerimist, hakkas teine(kes krambitas) maha jääma arengust.
  Ma arvan, et kui mul ei oleks kogemust enda lähedastega, vaktsineeriksin edasi. Aga õnneks(?!) oma kogemustest õpitakse.

 3. Olen ka sinuga samas beebigrupis ja sorry, praegu teed küll sääsest elevandi. Konkreetses postituses küsiti gaasirohtude vahetamise kohta ning sa ise läksid teemast kõrvale ja ütlesid konteksti väliselt, et ala ärge andke gaasirohte. Väga paljud emad on hädas beebi gaasidega ning vaevalt see kommentaar neid rõõmustas.
  Minu beebil pole ka gaase ning ma poleks antud kommentaari kirjutanud sinna. Rohkem hoolimist!

 4. Aga jõuame nüüd gaasirohuni. Mina ei anna Hedelinile mitte midagi peale rinnapiima. Isegi “soovituslikku” D-vitamiini ei anna.

  Kumb siis. Kas sa annad rp vōi rpa? Tore et sa oled vaktsineerimise edasi lükanud. Ise tegime ja kahetsesime ja rohkem ei tee. Aga ei määri oma arvamust teistele peale. Lapsevanem ju ise vastutab oma lapse eest, vaktsineerimine on vabatahtlik. Kōige parem on otsustada niimoodi, et loed vaktsiini infolehte ja uurid selle kohta mis esinemissagedus on ja kui palju eestis on nakatunuid erinevatel aastatel. Arvesta juba seda et mujal maailmas hakatakse tittesi vaktsineerima hiljem ja kui 1 vaktsiini kogus on pm täiskasvanu kohta (sest ei tehta eraldi) siis mis doosi saab beebi kuuikvaktsiiniga. J ō h k e r.

  1. Jah kõik ilus yore teoorias, aga mille arvelt see nakatumis sagedus nii väike on, ikka just nende teiste vaktsineeritute arvelt, kes haigeks ei jää ja seega ka teistele nakkusi edasi ei anna. Mida rohkem tekib vaktsineerimis vastaseidvseda suurem on ka tulevikus nakatumisnäitaja. Nii mõnedki nö vanaajahaigused on viimasel aastakümnel taas üle 2-30a tee euroopasse leidnud just vaksteerimata laste kaudu. Igal mündil on 2 külge, riskid on nii üht- kui teistpidi. Ise ei ole ei vastane ega pooldajam riiklikud vaktsiinid olen pigem lasknud teha, vaatahtlikke pigem mitte.

 5. Minu 3 last pole ka saanud D vitamiini. Esimene kasvas küll hullu tempoga ja korralises kontrollis käies nägi arst, et lapsel o-jalad tekkimas. Kohe ütles, et vähe D vitamiini saanud. Hakkasin siis andma ja üsna ruttu läksid lapse jalad sirgeks. See on ainuke reaalne asi, kus ma nägin vahet, kui ei anna seda. Sellegipoolest kaks järgmist ei saanud D vitamiini.
  Vaktsiinidest nii palju, et esimesed kaks mul kõik ettenähtud vaktsiinid saanud esimene aasta ja viimane sai kahjuks haiglas B hepatiidi ja K vitamiini. Siis ma polnud veel piisavalt teadlik nendes asjades. Edaspidi pole ta ühtegi vaktsiini saanud.
  Rota on eriti mõttetu vaktsiin. Keerab paljudel lastel seedesüsteemi pahupidi ja selle toime on ka väga lühike.
  Aga muude vaktsiinide osas on lapsel võimalik alati neid teha suurena, kui neid tõesti vaja on. Mina jätan selle valiku talle. Praegu, kui ta on väike, siis leian, et pole mõistlik mürgitada raskemetallide ja kõige muu õudusega, mida vaktsiinid sisaldavad oma last. Ka suurtele kirjutan koolist saadetud vaktsiiniloa paberitele suurelt trükitähtedega EI LUBA OMA LAPSI VAKTSINEERIDA!
  Mida rohkem vaktsiinide kohta loen ja uurin, seda enesekindlam ja julgem ma olen. Lapsed on mul terved, kui purikad

  1. ükski tänapäeva vaktsiin ei sisalda raskemetalle, ära palun jaga valeinfot!

  2. Et sa teadlikult keerad oma lapse tervise perse vähese D-vitamiiniga, viimasel hetkel saad tänu arstile jaole ja viid kuuri siiski läbi ja siis otsustad, et järgmistele lastele ikka ei anna?!
   Ja siis räägid, et sa oled TEADLIK ema, kes teab vaktsiinidest kõike
   “Võivad tulevikus ise teha kui tahavad” on ka hea, eeldusel et nad ei saa enne seda mõnda rasket haigust mida oleks saanud vaktsiiniga vältida.
   Palun lõpeta oma laste tervisega mängimine sest, et sa Googeldada oskad. Arstiteaduskonna lõpetajatel on siiski rohkem haridust ja mõistust peast kui sinusugusel.

 6. Ma eeldan et jutt on sellest samast grupist, kust ma ära tulin kui novembris sünnitamisel maski teema lahti läks. Palju õnne kui suudad seal grupis edasi olla. Mina ei suutnud :D

  Hetkel neljas laps, saab kõik vaktsiinid mis kava ette näeb. Seni ühelgi kolmest kõrvalnähte pole olnud, ega ka ühtegi raskemat haigust. Seega ei näe põhjust mitte süstida.

  Koroonasüsti kavatsen omale teha. Mitte et ma haigust kardaks vaid et võimalikult vara pääseda sellest jurast.

  Esimene sai gaasirohtu ja tegin ka kõhumassaaži. Ei tea kumb aitas. Järgmistega gaasirohtu ei andnud. Nüüd viimasega teen ainult kõhumassaaži.

  D-vit on kõik saanud nii palju kui ma mäletan seda anda. Ei pretendeeri parimale mälule.

  Rota süsti sai kolmas, lõi täiega põhja alt korraks aga ilmselt mitte nii hullult kui teil. Neljas saab ka. Kolmandale proovisime ka tuulerõugete süsti teha aga kas siis sellest või lihtsalt samal ajal tabas teda kõrge palavil ja teine süst jäi tegemata.

  Üldiselt kõik mõistlikuse piires. Ei viitsi vaielda nendega kel aega liiga palju käes ja seda teiste peedistamisele kulutavad.

  Peace !

  1. Rotavaktsiin on suukaudne, mitte süstiga. Esimene doos on ainult rota, teine doos tuleb samal ajal kui kuuikvaktsiini süst.

 7. Mina olen rohu usku enam jaolt siiski. D vitamiini andsin lapsele. Gaasirohtu proovisin, ei saanud aru, et abiks oleks olnud ja ei andnud rohkem. Ja vaktsineerinud on kava järgi. Jah, võib öelda, et meil ju pole neid haigusi jne aga tegelikult ongi sellepärast, et vaktsineerimisvastaste grupp on veel väike ja neid lapsi pole veel nii palju ühiskonnas. Ma olen ise saanud vaktsiinid, ma kujutan ette, et need vaktsiinid mida 30a tagasi tehti ei anna võrreldagi tänapäevaga. Ma leian, et olen terve inimene ja laps on ka terve, mõned köhad-nohud olnud.

 8. Need beebigrupid on jah nagu on :D aga
  ..esimese lapse ajal see rota ei olnud veel riiklikis kavas, teisega oli. Lasin teha. Aga nüûd uut oodates olen enam kui veendunud, et rota jätan välja.
  Ja olen samal arvamusel, et iga ema teab oma lapse vajadusi ja tunnetab neid kõige paremini.
  Kuna rinnalaps, siis d-vitamiini andsin, gaasirohtusid pole vaja läinud.
  Mitme koha pealt arvamus, et kui ema on chill ja õnnelik, siis ka laps rõõsa ja rõõmus- äkki ongi niii (minu puhul toiminud :D ) -see seletaks ka seda beebigruppide emmede probleeme :) käivad ja vinguvad ja kargavad igaûhele turja ja omal on beebomidega probleemid :D
  Ausalt, isegi perearstil käies…neil on seal kõik mingi stambi järgi, et millal peaks öise rinna andmise lópetama ja millal poiss mähkust väljas peaks olema jne- isegi seal olen ära kuulanud ja lihtsalt vaikides teinud nii nagu mina arvan-ûkskird ikka ilma mähkuta jääb jne.

 9. Ikka enda sisetunde järgi. Esimesel lapsel lasin teha kõik vaktsiinid, v.a rota ja uue beebiga kavatsen sama Vaktsineerimise teema toob alati kaasa vaidlusi, mina uurisin/lugesin alati enne mingit vaktsiini, aga lõpuks sain aru, et pole mõtet ennast piinata – tuleb lihtsalt otsustada, teen või ei tee ja minu arust on see selline teema, kus ei tohiks kellegi valikut maha teha. Gaasirohuga oli nii, et andsin, sest lootsin, et see laseb meil natukenegi magada, aga tõde oli see, et minu arust tegi see veel hullemaks ja ma lõpetasin selle lolluse ruttu ära. Seega, sel korral ei kavatse beebile seda anda. D-vitamiini saab mu 2.5ne siiani, sest ta on üks neist, kellel lihtsalt on puudus ja peab juurde manustama. Beebile hakkan ka andma.

 10. Ma oma esinesele lapsele lasin ka kõik vaktsiinid teha. Peale igat vaktsiini oli palavikus. Rota põdes ka ikka läbi ja istusime temaga haiglas, vaatamata sellele, et vaktsineeritud oli. Arstid vaatasid last nagu hiinaimet, kui kuulsid et ikka rota vaktsiin tehtud oli.
  Uue beebiga rotat teha ei lasknud. Kuni 3nda kuuni on ülejäänd kõik saanud. Eks edasi vaatan jooksvalt mis ja kuidas. Kuid laps on rõõmus ja roosa ja muutusi peale vaktsiine näha pole olnud.

 11. Olen lasknud teha kõik vaktsiinid mis minule endale on tehtud. Ehk siis kõik mis on riiklikus kavas. Sest ma usaldan seda ja mina olen elus ja terve. Ei karda neid vaktsiine. Aga jah gripi ja muid pole lasknud teha.

 12. Nendes titegruppides on nii seinast seina mammasid. Mõni raiub, et vaktsiin on pähh, ilma “õige” kaubamärgita toodetega oled mõttetu ema jne aga samas annavad ennetavalt n-ö igaksjuhuks lapsele gaasirohtu mis on ju jõhker keemia. Ma pole gaasirohi usku sest tegemist on lapse seedesüsteemi n-ö arenguga ja ega rohi ei pane kiiremini arenema. Tuleb lihtsalt üle elada see aeg nagu sa ütlesid.
  D-vitamiini ma oma lastele olen andnud sest mul endal on alati olnud Dvit alla normi kõvasti ning kui olen imetanud siis laps sealt ei saa kuna mul endalgi pole. Olen andnud kõigil kuudel peale suvekuude j tase olnud alati normis. Aga meil beebigrupis paljudel sellega probleeme, et u poole aastaselt juba tase madalam, kusjuures eriti piimaseguga lastel kuigi seal ju sees seda.
  Suurem probleem tegelikult on B12 vitamiini puudus mis teeb lapse rahutumaks ja magab halvemini jne. Sageli peetakse viril olemist gaaside süüks kuigi tegelikult on selgunud b12 puudus.

  Ülearu toidulisandeid ei pea vajalikuks ei endal ega lastel aga D vit on asi mida olen kasutanud. Samuti olen vaktsiinide usku ja lasknud teha kõik riiklikud vaktsiinid pluss aastaselt veel tasulisena juurde pneumokoki.

 13. Ma igaks juhuks mainin, et alljärgnev on minu arvamus/kogemus.
  Alustame d-vitamiinist. Haiglast koju jõudes alustasin vitamiini andmisega nagu kord ja kohus. Igal hommikul viis tilka (kookosõli baasil). Algul ei olnud nagu midagi viga ja mõne nädala pärast hakkas pihta igaõhtune trall. Nii, kui kell sai kuus, hakkas lohutamatu nutt. Ja nii kella kümneni, kuni saabus mesimagus uni. Ma jätsin enda menüüst välja põhimõtteliselt kõik ja ikka beebil midagi ei muutunud. Sel hetkel oli minu mõistus munadega triikis. Viimases hädas mõtlesin, et ma nädal aega ei anna vitamiini. Ja voilaa! Õhtud muutusid järjest rahulikumaks. Ma mõtlesin, et annan korra veel, et äkki oli lihtsalt juhuste kokkusattumus ja õhtune trall ei olnud vitamiinist. Ma siiani ei suuda endale andestada seda viimast korda, sest nii halb oli näha, kuidas kogu mure ja vaev oli lapsel tagasi. Sel hetkel sain ma aru, et gaasid/koolikud olid vitamiinist. Vahetasin vitamiini välja oliiviõli baasil olevale vitamiinile ja enam pole midagi sellist olnud. Gaasirohtu ma ei andnud, sest ma leian, et ükski rohi ei saa võluväel gaasi kaotada. Kuidagi peab see ju ikka välja tulema. Lapsele olen lubanud teha kõik vajalikud vaktsiinid. Mini põhimõte on see, et kui peaks vaktsiinist tekkima palavik või mingi muu kõrvaltoime, siis see on parem, kui see haigus, mille vastu vaktisneeriti (Hedoni näite puhul siis ma olekski vaktsineerinud ja vajadusel lasknud lapsel palja pepuga olla ning koristanud selle tagajärgi, kui mitte vaktsineerinud ja olnud lapsega mitu nädalat haiglas). Ja üks mõte veel kandelinadest/-kottidest. See lina või kott võib olla nii ergonoomiline kui tahes, aga kui seda õigesti ei kanta, siis pole minu arvates vahet, kas on “ergonoomiline” LennyLamp või “mitteergonoomiline” BabyBjörn.

 14. Mina arvan et vaktsiine vaja, kuna muidu kõik koledad haigused tagasi. B hep vaktsiini ei lasknud kohe teha, lasen kunagi hiljem. Sest nii kaua kui ta ei seksi ega süsti end,ei kujuta ette kus ta selle saama peaks!? Rota esimese tegime,aga beebsu oksendas selle kohe välja, rohkem arst ei teinud. Olen olnud kahevahel ise ka. Sain rääkida isiklikukt Marje Oonaga, ta ütles et tuberkuloosi oma kaob varsti kavast,niiet kui peaksin veel lapse saama,ei teeks seda,kui see veel kavas oleks.

  1. No näiteks kui kunagi hakkab elama kaaslasega, kes on nakatunud. Kui nad juhtuvad jagama nt raseerijat kogemata.
   Kui hambaarsti juures kasutatakse ebahügieenilisi vahendeid. Või tatoveerija juures, või kui laseb endale neete teha. Või kui käib barberis ja seal tehakse saastunud teraga sisselõige..
   Ei levi ainult seksi ja kasutatud nõelte kaudu. Kahjuks

  2. B-hep on sadades kordades nakkavam kui HIV, esimene nakkub kusjuures ka süljega.

 15. Mina, esmaemana andsin ka oma beebile gaasirohtu, proovisin erinevaid ja tundus, et need ei aidanud vaid tegid asja hullemaks. Proovisin siis ühel päeval ise ka seda gaasirohtu mis ma lapsele andsin. No pekki, peale seda päeva ma ei andnud talle mitte ühtegi gaaside vastast rohtu.
  Mu kõht mullitas, punnis, “kogus gaase” kokku, selline tunne oli.. no nii ebameeldiv ja kohati isegi minu jaoks valulik protsess kuni lõpuks gaasid väljuma hakkasid..
  Lõpetasin gaasirohu andmise lapsele, nägin, et tal olid muidugi gaasidest tingitud ebamugavus kuid see ei olnud nii hull tema jaoks ja oli kergem kui koos rohuga. Muidugi tegin temaga igassuguseid harjutusi, võimlesin jne..
  Ma ei ole süstide/ravimite/vaktsiinide vastane, kui need reaalselt aitavad ja on kasulikud!
  Aga noh, nii palju kui on inimesi on ka arvamusi ja kogemusi. See oli minu isiklik kogemus gaasirohuga…

 16. Alates esimesest ööst haiglas olid gaasid meeletud, ostsin endale EMO arsti soovitusel espumisani ja lapsele espumisani tilkasid ja mure leidis lahendust poole tunni möödumisel. Vaktsiiniga olen mõelnud nii, et ise olen saanud ja lasen lapsele ka teha. Seniks õnneks kõrvalnähtusid ei ole olnud. Samuti andsin esimese elu aasta D-vitamiini, lisaks sai retseptiga B12 vitamiini, sest seda ta keha ei saanud läbi minu rinnapiima. Kui läksime pulbripiimale üle, siis läksid ka vereanalüüsid korda ja siiani ei ole andnud D-vitamiini. Esimese aasta andsin ka probiootikume, kuna peale 6ndat elukuud tulid tal uute toitudega gaasid tagasi.

 17. Mul 3 last, vanim, tüdruk , temaga ikka katsetasin erinevaid dvitamiine, ka retseptikat lõpuks, ikka karjus nagu ratta peal. Sai ka rotat, esimene doos tegi kurja veidi aga teised enam mitte. Tal oli suur b12 puudujääk.
  Järgnesid kaks poissi. Keskmine poiss oli mul d vit vaba kuni sai rinda, võtsin 2000iu päevas, rota jätsin ära kuna ta niigi ei saanud oma kõhuasjadega hakkama. Arst toetas seda. Lapse b12 oli veel kehvem kui esimesel lapsel.
  Kolmandaga olin rohkem jälgimisel b12 tõttu, tema olukord oli beebina kõige parem. D vit ta ei saanud juurde kuni andsin rinda, tarbisin ise 8000iu päevas, vereteste tehti, tase oli tal väga hea. Rotat ei teinud, kuigi suuremad lapsed käisid lasteaias. Loeti lihtsalt sõnad peale, et jälgiksime hügieeni jms. Meil käis mingi kerge okseviirus üle, ka minul, aga kuna poiss oli mul sel ajal veel rinnal, siis tema seda üles ei korjanud. Muidu lapsed vaktsineeritud kava järgi.. gaasirohtusid erinevaid said nad ka kõik

 18. Tere!
  Mina andsin oma lastele d-vit. Minu sõbranna poeg oli rpa peal, d-vit ta juurde ei andnud kuna oli siis ise noor ja kogenematu, perearst ka ei maininud. Lapsel tekkis rahhiit ja siiani on jalad veits rõngus. Mina soovitan ikkagi anda d vit, midagi halba see igal juhul ei tee, aga puudus võib väga halbade tagajärgedega olla.

  1. No rpa-s on juba d-vitamiin sees, pealegi saab ta värsket õhku ja kohe hakkab päike paistma, suunan sedagi talle paar minutit päevas näkku nagu Hedoniga :)

 19. Vaktsiini usku olen mina küll. Mul 3 last – 5 aastane ja kaks 5 kuused kaksikud. 5 aastane sai kõik k.a rota, aga kaksikute oma jäi vahele kuna tüdrukul oli südamerike ning me viibisime palju haiglas esimesel ja teisel elukuul. Kui küsisin perearstilt, et mis siis saab nüüd ja ta selgitas et mida vanemaks laps saab seda kergemini ja lihtsamini ta rotaviiruse läbi põeb, et kui rota vaktsiini pole tehtud, ei ole ka sellest miskit. D-vitamiiniga lugu minul see et kui meelde tuleb siis annan ‍♀️ Ma mega unustaja aga sel teemal palju arutelusid ning ei teagi kas mitte andmine on hea või halb. Kui lapse tervis korras ja midagi puudu pole siis ei peaks minu teada ka andma. Gaasirohtu ma andsin ja see oli Cuplaton – espumisan on niisama magusaine mida tallinna lastehaigla laste rahustamiseks ka sisse söödab. Ega ta ei aita miskit. Cuplaton tugevam ja kui beebi ei oska ise esimesel elukuul niimoodi punnitada välja siis see uskuge või mitte mul aitas eks lapsed ole erinevad ja kui laps rahulik ja kõik muud asjad korras siis ainult piim kõige parem. Minu üks kaksik saab rinnapiimale pudelit lisaks ning ei tunne et olen nõme ☺️☺️

  Jõudu ja jaksu!

 20. Mina andsin gaasirohtu ja mu beebi sai hoopis sellest gaasid. Ja ma andsin sellepärast, et antakse ja ennetasin väidetavalt probleemi. Nii kui järgi jätsin sain oma hea beebi tagasi.
  Vaktsineerimisega on nii samuti. Iga ema ise teab, mis on tema lapsele parim. Seda mis on minu lapsele parim, ei saa küll ükski netiemme öelda seal foorumis. Ja voksi suhtes olen sama meelt ostsin selle aga täiega ülehinnatud, mulle selle sisu materjal üldse ei meeldi.

 21. Nõustun sinuga 100%. Vaktsiinide suhtes ka, eelmisel lapsel tegi rotavaktsiin rohkem kahju, lasime ainult ühe doosi teha. Teised vaktsiinid kõrvalmõjusid ei tekitanud.
  Gaasirohu usku ei ole ka mina, eelmise lapsega tundus, et tegi isegi hullemaks. Seekord isegi ei mõtle sellele.
  D-vitamiini annan kui meelde tuleb

  1. Paraku ei saa nii väike beebi kogu vajalikku d-vit kogust kätte piimasegust, siis peaks ööpäevas jooma ära 1L piimasegu, aga selline kogus on umbes 3-4 elukuul alles. Lihtsalt infoks.

 22. Gaasirohi ei võtagi gaase ära ja ei tee mingeid meeletuid imesid, ta lihtsalt teeb gaasimullid väiksemaks. Ja on ikka vahe sees kas su laps nutab iga kord kui puuksutab või laseb need puuksud nututa välja. Koolikud on teine asi, seal ei aita midagi. Minu lapsel olid haiglas juba gaasid mis ajasid teda meeletult nutma. Kui esimest korda abi käisin palumas ss öeldi et nii väikestel ei ole gaase… kui aga lastearstile saime ja ta rohu andis, siis hakkas lapsel kordades kergem ja ei nutnud nii palju enam. Minu lapsel olid tugevad gaasid ikka esimene elukuu ja ka järgmised 2 olid suht gaasirohked. Meid päästiski rohi, soojakott ja massaaž. Kui laps ikka päevad otsa ainult nutab ja magada ei saa, siis kasutad ära kõik variandid mis antud on. Seega, ära iial ütle iial

  Palju õnne ka pisikese sünni puhul ja loodan, et teie esimesed kuud mööduvad kergemini

 23. Olen gaaside puhul sama meelt.
  Ma tegin lapsele ise vanast pikkade varukatega särgist tatrakoti õmblesin varuka otsad kokku, sisse panin tatart. Lasin mikrokas soojaks, panin enda peale ja võtsin lapse siis sinna tatrakoti peale ja mõjus väga hästi :)
  Gaasid hakkasid välja tulema(tänu sellele soojale) ja tuli magusam uni ka

 24. Kas rota vaktsiini osas kahtled ainult seetõttu, et esimesel lapsel võttis kannivahe punaseks? See on ravitav ja pole eluohtlik seisund. Mis aga on potentsiaalselt eluohtlik imikule, on rotaviirusinfektsioon. Imikutel tekib vedelikupuudus ülikiiresti.

 25. Ma juba eos tunnen, kuidas vaktsiini ja kõige muuga kommentaarium umbe kisub
  Ma olin see loll emme, kes kuulas igat üht ja uskus, et üks asi aitab 5miljardit last. Ei. Kuskil lapse 3ndal elukuul sain aru, et aeg oma pea persest välja pista, ise lugeda ja loetut sünteesida vastavalt oma lapsele. Kõige suurem rohi kõikide haiguste ja muu vastu on hea kaaslane kõrval – mida mul tihti polnud ja olin sunnitud üksi kõigega hakkama saama.
  Nagu ise ütled, et kõik lapsed ju erinevad, et see rota H ei sobinud ei tähenda, et titale ka mitte. Ja lahtine kõht on igal juhul happeline. Ja lahtist kõhtu hakkad ilma rotata ka saama.
  Kui suhtute igasse asja rahulikult ja mõistusega, üle ei pinguta ja ei paku, siis saate aru, mis kott hea või mitte, mis vanker ok või mitte ja miks vaktsiinid ok või mitte.
  Kainet mõistust ja vähem beebigruppe

  1. Mina olen mõlemile lapsele kõik vajalikud vaktsiinid teinud. Vanem on 12.aastane ja noorem hetkel 4.aastane. Ma ei oska öelda kas see on juhus või ei aga rotavaktsiin oleks nagu mõjunud küll. Kui meie kõik oleme okseviirustes olnud siis kõige väiksem pole neid külge võtnud selle 4.aasta jooksul. Aga kui mul tuleks kolmas laps tulevikus,mis ilmselt hirmude pärast juba ei juhtu siis ma ei laseks ühtegi vaktsiini teha,sest viimasel lapsel oli beebist peale kintsu peal mingi veider punn,mida ta ei lubanud näppida aga mille ma küünega lõhkusin huvipärast ära umbes 3.aastaselt. Sellest algas lõputu õudus. See oli ilmselt sügavale naha alla jäänud vaktsiin mis hakkas välja mädanema,millega oli tal sõna otseses mõttes auk jalas. Küll arstiõde arvas,et ma süüdistasin teda valesti süsti tegemises kuigi nii ei olnud aga ikkagi,midagi nihu läks. Ilmselt organism tõrkus seda vastu võtmast.Paranes mitu kuud,nüüdseks arm ja unustatud jubedus. Aga on astmaatik,allergik,atoopiline dermatiit,mis on praegu igal teisel lapsel. Vaktsineerimine on vaba valik aga nüüd mõtlen isegi,et milleks ma rikkusin ära oma puhta beebi,kes sünnib ju ometi täiesti tervena. Siin lihtsalt minu näide. Tulevikus ühtegi süsti teha enam ei lase. Las taastuda see mis hukka on läinud. Aga asjade suhtes on tõesti,üks mõjuisik kiidab ja teise kummardavad ja kaagutavad kuigi vb ise pole ka asjaga samuti nii rahul. Tänapäeval ikka paljude asjadega üle mõeldud ja üle hinnatud. Jõudu ja jaksu Teile!

 26. Seoses gaasiteemaga, siis ma olen andnud enda omale gaasirohtu, sest mul endal gaasirohi alati aidanud ja need gaasivalud on olnud mul endal nii õudsad, et käisin paaril korral ka emos(siis veel ei teadnud, et gaasid) ja seal sain teada, et “vabandage väga,teil on gaasid, võtke gaasirohtu”. Kuna ma tean kui valusad on gaasid, siis tahan oma beebil neid leevendada. Enamuse ajast aidanud tal ristiköömne tee paar tl, aga kui ei aita, siis infacol. Umbes 15 min peale rohu andmist on puuksud ilusti välja tulnud ja beebi jäänud rahulikult magama. Kusjuures gaasid hakkasid alles 1kuuselt umbes.
  Eks see ole iga ühe oma otsus mida anda või mida mitte, ega siin ilmselt mingit ühtset tõde polegi. Katse eksitus meetod, kui toime näha, siis loomulikult annan ja beebil ei teki seost veel, et rohi=hea enesetunne, juu siis ikka minu beebil mõjub.

 27. Meie ei vaktsineeri oma last üldse. K-vitamiini ta aga sai, kuid sedagi ei lase järgmisel lapsel teha.
  Ei saanud ta D-vitamiini ega gaasirohtu ja üldse pole siiani mitte ühtegi muud asja peale toidu ja rinnapiima saanud. Laps on VÄGA terve ja tugeva tervisega. Jookseb paljajalu ringi ja on karastunud ehk et ei ole nii, et kui jalad korraks külmad on siis on kohe nina tatine ja köha tulekul. Siiani 0 haigust. Laps on kohe 1a2k.
  Ei karda me ühtegi haigust ega lase üldse meedial ja hirmul naha vahele pugeda. Oleme ise väga positiivsed ja siiani mitu aastat täitsa terved nagu purikad.

  Teile soovin aga jõudu ja jaksu pisi kasvatamisel! ❤️

  1. Julge ema. Tõenäosus, et sinu laps leetreid ei ole on tingitud sellest, et minu lapsed on leetrite vastu vaktsineeritud.

 28. Mina ei anna Hedelinile mitte midagi peale rinnapiima.

  Möhhhh? Enne oled sada korda kirjutanud, et sul rinnapiima ei teki ja imetama ei hakka. Leidsid amme talle või?

  1. Anna andeks, tähenärija, kohe parandan. Aga suures plaanis piim on piim. Hedelin saab siis piimal põhinevat kasutamisvalmis imiku piimasegu, kui 100% täpne olla.

 29. Kirjutan siis oma arvamuse ja uskumuse ning keegi ei pea seda järgima hakkama kui ei taha.
  Olen kahe lapse ema (3a ja 1a) ning minu esimene laps on saanud kõik vaktsiinid v.a. rota, lapsega ei juhtunud õnneks midagi, kuid pärast teise lapse sündi olen ma hakanud kõikides tavameditsiini asjades kahtlema ja ei julge enam midagi tarvitada. Teine laps sai haiglas k-vit ja ühe vaktsiini, kuid teisi ei ole ma lasknud enam teha. Lihtsalt kardan, et äkki temal võivad tekkida vaktsiinikahjustused ja kes siis vastutab selle eest? Kui nüüd hakata lugema nende haiguste kohta, mille vastu vaktsineeritakse, siis minu hinnangul ei ole need nii hullud ühti ja neid on võimalik ju ravida ning suure tõenäosusega ei pruugi inimene neid haiguseid mitte kunagi endale üles korjata. Kuid kui oled juba vaktsiinist kahjustada saanud, siis sageli on need jäädavad. Mõnikord see vaktsiin ka ei hoia haigust eemal, nt läkaköha vaktsiini saanud inimene on ikkagi selle haiguse külge saanud.
  Olen vaikselt pöördunud loodusravi ja homöopaatia usku ning sealsed terad on minu beebit tohutult aidanud, gaaside vastu ja hambavalu vastu, toimivad üli kiirelt ning kõige parem on see, et neid tavitades ei pea muret tundma kõrvaltoimete üle, sest neid lihtsalt ei ole, mida ei saa nt tavamedikamentide kohta öelda, sest seal ainult kõrvaltoimed ongi.

  D-vit tarvitame ikka, sest tunnen, et see annab ikkagi rohkem energiat juurde ning pole nii väsinud olla. Vahel kui unustan mitmeid päevi anda, siis läheb asi käest.

  1. Hedoni ajal ju kasutasid nii D vitamiini kui gaasirohtu. Miks nt nüüd gaasirohu puhul ümber mõtlesid?

  2. Loobusin Hedoniga ka nende kasutamisest mingi kuuajaselt, gaasirohtu ei andnudki ja d-vitamiini hakkasin hiljem uuesti andma.

  3. Sama siin. Esimene laps Sai kõik vaktsiinid. Enne aastast ytles sõnu, auto, emme,issi,aitäh jne.. peale aastast vaktsiini tekkis tagasilandus ja kadusid sõnad. ümises ja podises ainult ning näitas näpuga. Kaheselt hakkasid mingid sõnad tulema,lasteaias hakkas ka logopeedil käima, nyyd varsti neljane ja on hakanud kogelema. Teine laps on saanud 3kuuni vaktsiine,peale seda kui hakkas lapsel kuuikvaktsiini järel, mis tehakse jalga tuberkuloosisystist(mis tehti haiglas peale syndi) verd jooksma,tundus minu jaoks veider ning hakkasin lugema ja uurima rohkem,ning peale seda pole teinud ühtegi vaktsiini. Esimene laps ei maga siiani yldse,väga kehva unega,ärkab öösiti nutuga. Teine laps synnist saati magas hästi aga peae 3kuu vaktsiini ei magamud mul enam yldse.. õnneks taastus magamine ja nyyd magab ning sööb superhästi ning on vaga rõõsa. Edaspidi ei tee ühtegi vaktsiini neile kui endale. Soovitan lugeda alumiiniumi kohta,mida need vaktsiinid aisaldavad tohututes kogustes.. ja väide,et mina ju sain minuga kõik korras..tegelt? lugege palju vaktsiine teie saite ja mida see sisaldas ja palju tänapäeval lapsed vaktsiine saavad ning mida need sisaldavad!!

  4. praegu saab muidugi seda öelda, et kui tõenäoline on üldse neid haiguseid saada, sest õnneks on veel kriitiline piir rahvastikust vaktsineeritud. Aga ühel päeval enam ei ole. Punetised on tõepoolest ravitavad, aga põhjustvad näiteks poisslastel viljatust. Erinevalt eespool olnud arusaamale ei pea su beebi “seksima või süstima”, et B-hepatiiti või tuberkuloosi saada. Piisab bussisõidust.

   Ja ma ikka imestan, et terade ja homöopaatia uskujad, kas suhkruterad oleks ka poliomüeliidi teie arvates ühiskonnast praktiliselt ära ellimineerinud?

   Väike soovitus, uurige näiteks kui palju lapsi sureb Indias marutõvesse ja millal oli viimane maurutõve juht Eestis? Huvitav, millest see vahe küll tulla võiks.

   Inimesed, kes teadust ei usu ja ei usalda, siis miks te autos turvavöö peale panete või miks te goretex kangast talvesaapaid taga ajate? Äkki võiks siis ka terakese sisse võtta ja loota, et autoavariis ilma turvavööta te peatrauma tõttu surma ei saa…

 30. Eks igalühel on oma tõde. BB uuemate kottide puhul polegi ainult konnaasendis “probleem”, vaid seljataguses paneelis, mis sunnib beebi selga sirgeks. Ainult konnaasend ei tee kotti ergonoomiliseks. Õnneks rippuvatest jalgadest on nad loobunud. Kuna endal lapsed mitu aastat ei ole enam kotis, siis kõige uuemate mudelitega pole kursis. Äkki nüüd juba midagi head on tehtud.

  Vaidluseks läheb nii või naaa ALATI

 31. Mina oma lapsele ei lasknud rotat teha (laps nüüd 4 kuune),kuna arstiga rääkides sain aru,et kõhuviiruseid,mis sarnased rotaga on teisigi mida võib saada ja haiglasse sattuda nendega on samasugune oht nagu rotagagi. Teised vaktsiinid on laps saanud.

 32. Mul 3 last,olen siiani kõik vaktsiinid teinud. 2 esimest said ka rota vaktsiini, kolmas sai esimese doosi rotat ja teisi rota doose ei saanud…sellepärast,et peale esimest doosi lapsel nädal aega kõht lahti,kaka roheline ja limane ja haises jubedalt. Hel arstile,et mida teha, soovitas probiootikume anda ja apteegist rehydron pulbrit osta,et vedelikupuudust ei tekiks…ok..möödus nädal aga ikkagi seis sama,käisin arstil näitasin pilte kakast (no täiesti tume roheline) ja ütles,et ilmselt laps põdes selle rotaviiruse nüüd läbi siis,kuna vaktsiinis on mingi elusbakter sees ja järgmisi doose enam ei anna,muidu võib jälle sama hulluks minna….no tänks!! Lapsel sai kõht korda alles umbes kuu aega pärast rota vaktsiini….
  Teiste vaktsiinidega probleeme pole olnud.

 33. Sa ei saa võrrelda täiskasvanud D-vitamiinidefitsiiti beebi omaga. Beebil areneb luustik ja üleüldse kogu organism ja keha. Täiskasvanul enam mitte. Ilmselgelt on beebile D-vitamiinivaegus palju karmimate tagajärgedega kui täiskasvanule.

 34. Ei andnud oma pisile esimesed 3 kuud gaasirohtu, sest sai lisaks rinnapiimale vahest ka valmis piimasegu, seal d-vitamiin sees. Lisaks nõudsin arstilt vereproovid ja kõik olid korras. D-vitamiin nii pisikesele tekitas kõigele lisaks gaasid, rääkige mida tahate. Täiesti 100% gaasivaba beebi oli alates sünnist. Katsetasin nädal aega ja aitas mulle sellest röökivast lapsest. Jätsime d-vitamiini ära. Laps magas õues, palju päikesevanni turvaliselt, hea isu. Näidud normis. Kui organism ja laps ise uue keskkonnaga juba mitu kuud tutvuda sai, katsetasime uuesti, jälle gaasid. Seega d-vitamiin tuli menüüsse alles sügisel (aprillibeebi oli) ja sedagi nii, et iga päev ei andnud.

  Rotaviiruse võid saada ka vaktsiiniga, viiruste tüved muutuvad nii tihti, et ühe vaktsiini lõpuks ei pruugi see enam mõjudagi. Mitu tuttavat/sõpra kellel lapsed vaktsiinitud aga ikka olid gripis/põdesid viiruseid.

 35. Minu lapsed on nii suured, et rota vaktsiini nende ajal ei tehtud veel. Igasugu kõhuviiruseid on nähtud-tehtud, kuid ainult rotaga jõudsime vedelikupuuduse tõttu haiglasse (3 päeva tilgutite all). Kusjuures lapsed olid suured, vanem juba koolis. Peale seda kogemust teeksin beebile kindlasti vaktsiini. Kui juba nii suured lapsed tilgutite alla jõuavad, siis kuidas see väike beebi peaks rotaga toime tulema?
  Kõik muud vaktsiinid on saadud vastavalt kavale – haigused ise võivad kerged tunduda, kuid tüsistused küll mitte.

 36. Gaasirohi ei ole kohustuslik, kuid võib siiski leevendada gaasidest tulenevaid vaevusi. Seööega on tõesti nii ja naa, kas annad v ei, ise vaatad.
  D-vitamiini jätaks ma ära pärast vereproovi näitu. Samas jah.. kui rpa-s seda juba on, siis pole ehk nii suur probleem, kui veel spetsiaalselt juurde ei anna.
  Vaktsiinide koha pealt keerulisem nõu anda. Olin muidu vaktsineerija, kuid teise lapsega hakkasid vaktsiinijärgsed nahaprobleemid millest nüüd on saanud eluaegne sümptomite ravi. Või noh.. Vb kasvab välja. Lohutav? Minu jaoks ei ole. Teine laps ei talunud üldse saeda 3k vaktsiini. Nüüd on sinna ühte süstlasse neid lausa 6 tk aetud ja üleelamised olid rängad. Lisaks arsti ei huvitanud probleemid, millega silmitsi pidin seisma, mind süüdistati oskamatuses lapse eest õigesti hoolitseda, vales toitumises jms. Ravimiamet ainsana (tegin kõrvalmõjude kohta teatise) võttis asja tõsiselt ja soovitas edasi mitte vaktsineerida. Noh ja sellest ühest tõsisemast korrast piisas, et suhtuda edaspidi vaktsiinidesse väga väga ettevaatlikult. Eriti esimesel eluaastal. Kas neid ikkagi on vaja nii pisikestele…? Neil puudub igasugune anamnees, mille põhjal saaks otsustada, et vaktsineerimine on ohutu. Alles sündinud ju…….
  Rotat pole ühelegi lapsele lasknud teha, kuna suguvõsas mitmed lapsed sellega haiglasse kukkunud. Lisaks võid ise ka rotanakkuse saada lapselt, kuna ta on teatud päevadel nakkav ja puutud tema väljaheitega ka kokku. Olime lihtsalt ise hoolsamad kätepesus, puuviljade puhastamises jms.

 37. Vaktsineerimine – tee nii, kuidas sisetunne ja kogemus ütlevad. Ent üsna lihtne on guuglelmuugelist uurida, mis voib juhtuda, kui ei vaktsineeri. Ehk mul päris mitu pereliiget, kelle vaktsineerimata laps on rota pärast karmis seisu olnud. Ühes peres lausa must-valgelt suurem tüdruk (kellele tol ajal veel ei tehtud rotat) viibis haiglas ravimite ja tilguti all ning tema 3 aastane vend (vaktsineeritud) sai samuti rota, aga põdes läbi kergelt, mõned korrad oksendas ja juba jooksis ringi.

  D-vitamiin – Andsin (soomest spets ostetud) Jekovit’i. Sest see on vee baasil ja kõhule palju kergem. Kahjuks ka sellega seoses tean lugu, kuidas selleta jäämine mõjutad tuttava beebi füüsilist arengut.
  Küll aga oli tema rinnapiima laps, seega ma ei tea mis hulgas asendaja seda sisaldab.

  Gaasirohud – .. my ass :D proovisime küll kõik võimalikud variandid läbi ja ei aidanud ükski. Soojakott ja massaaz ning asi ants :)

 38. Beebigruppidest olen mõlema lapsega heaga eemale hoidnud :D sest nagu sa räägid- iga ema otsustab ise, mis ta lapsele parim on. Nii et kes olen mina, et teiste valikuid kommenteerida ning ilmselgelt ei vaja mina teiste heakskiitu vmt :)
  Vaktsiine on saanud mõlemad vastavalt kavale (k.a enneaegne laps), mõlemad saavad D-vitamiini igapäevaselt sõltumata vanusest (mina ise samuti), gaasirohtu olen andnud mõnel korral. Kuid gaaside probleem on otseses sõltuvuses ka närvisüsteemiga, mitte ainult seedimisega. Nii et ainult gaasirohi ei pruugi aidata, kui laps nt üleväsinud. Mõlemad kasvanud kandelinas/kandekotis, sest pole lihtsalt kärulapsed. Mõlemad magavad kaisus sünnist saati

  Aga jah, neid teemasid, mis inimesed omavahel riidu ajavad, on meeeeeeeeletult palju. Sellepärast ma neid jutuajamisi koosviibimistel väldingi. Sest arvamus on nagu p*rse, igalühel oma :D

 39. Rotaviirust praegusel ajal üles korjata on ikka mu meelest keeruline – sotsiaalne distantseerumine, kätepesu jne. Hoitakse ju ennast rohkem kui varem. Ja pealegi selleks ajaks kui beebi liikuma hakkab ja tõenäosus kuskilt õuest/mängutoast mustust üles korjata suurem, on selle vaktsiini mõju juba läinud. Mõttetu vaktsiin .

 40. Mul sai laps just aastaseks ja olen lasknud teha kõik kavas olevad vaktsiinid. Jah, olen kahelnud ka mina, et kas teha või mitte aga siis jõudsin järeldusele, et ma olen ikkagi teaduse usku.
  Mu arust on see kahenäoga tegutsemine, kui eeldad, et sul on arstiabi olemas aga samal ajal oled pikaajalise teaduse suhtes skeptiline ja vaktsiine teha ei lase.

 41. Teadmiseks et gaasirohi ei anna ajule mingit signaali.. Üleüldse ei imendu see kehas vaid täidab vaid seda eesmärki, et koondab nö mullikesed, mis gaase tekitavad üheks suureks, et oleks kergem korraga need ka väljutada. Kõhulahtisti ei anna ka signaali ajule, et kõht võiks lahti minna.. Lihtsalt tõin näite :) Tore, kui te ilma muidugi hakkama saate, aga kui asi hulluks läheb, siis see gaasirohi ka nüüd saatanast pole
  Vaktsineerimisest niipalju, et mulle keegi tark seletas kunagi ära, et kehas on mingi organ, mis vastutab inimese immuunsusüsteemi eest, välja see kujuneb ca 3daks eluaastaks. Kahjuks vaktsiinide tõttu ei arene see korralikult välja ja seetõttu kipuvad ka vaktsineeritud lapsed tõbisemad olema. Mina ise olen arvamusel, et teatud vaktsiinid on ikkagi olulised, kuid mitte imikule.. See tundub lihtsalt nii mõttetu beebi piinamine, lisaks ei tea kunagi mis kõrvalmõjud, sest beebi ju ei räägi, kui miskit valutab vms. Rääkimata sellest et mingit B-hepatiiti beebil on ikka suht võimatu saada :D Et siis mina alustasin 3 aastaselt laste vaktsineerimist ja ka vaid kõige tõsisemate haiguste vastu. Rota..tundub nagu tuulerõuged, ikka väga mõttetu vaktsiin teha. Jah muidugi alati võib juhtuda et ta haigestub rotasse.. aga no igasugused asju võib juhtuda :D
  Eks need teemad tõmbavad käima ikka ja arvamusi võib kuulata, aga selge see et igaüks teeb nii nagu ise õigeks peab :)

 42. Ma ootan esimest ja olen ka beebigrupis. Kuskil kuu tagasi läks seal korralikuks andmiseks nende muster mammade vahel ja nad tegid oma salajase beebigrupi, neil muidugi olid ka enne laps / lapsed ja arvasid, et kõik nende öeldu on ainuõige. Lubasin mehel ka lugeda ja sai korralikult naerda. Nüüd seal algses grupis väga mõnus rahulik. Arutame asju, soovitame. Seal ka emasid kellel enne lapsed ning palju ka neid kes esimest ootavad ja ikka väga mõnus grupp hetkel. Niiet mulle väga sobib, et muster mammadel uus grupp.
  Alguses kui seal oli näha kuidas uutesse emadesse suhtuti, et “kuidas sa üldse lapse kavatsed saada, kui midagi ei tea”, siis olin ka ise vaikiv jälgija ja arvasin ka hetkeks ise, et ma olen vist tõesti loll ka, et ei tea. Nüüseks olen aru saanud, et pole lolle küsimusi. Kui ei tea siis uurin välja.

 43. Kuna mul ei ole meditsiiniharidust, siis lasin-lasen oma lapsele kõik ettenähtud vaktsiinid teha. Vaktsiini kõrvalmõjud on paratamatus, vaktsineerides viiakse ju vöörkeha organismi, muidugi võib keha sellele reageerida.
  Gaasirohtusid ja d-vitamiini andsin ka lapsele, aga tõesti gaaside vastu aitab vist ainult aeg. Rohtu kas kasutasin või mitte- suurt vahet ei tundnud. D-vitamiini andsin igapäevaselt, nüüd peale teist rota vaktsiini ilmselt bakterid kehas muutusid ja see vitamiini enam ei sobi. Nüüd pole kuskil nädalake andnud, aga tahaks kiirelt uue sobiva vitamiini leida, tahaks teha kõike omalt poolt, et tagada lapse igakülgne areng.

 44. Mis mõttes rohi ei võta gaasivalu ära. Gaasirohi teeb gaasimulli väiksemaks ning beebil on seda märksa valutum väljutada. Või kui tavalise gaasirohu asemel anda beebile nt Reladrops probiootikumi tilku siis nende abil õpib organism ise gaasidega toime tulema. Mõlemal juhul ei ole lapsel enam valus.

 45. Loomulikult vaktsineerisin, andsin d-vitamiini (annan siiani, laps 2-aastane) ja gaasirohuna andsin Espumisani. Pigem kannatan selle punase pepu ära, kui last eluohtliku seisundisse panen mittevaktsineerides.

 46. Mul on kolm last.
  2016 suvel sündinud poeg sai oma esimesed vaktsiinid kätte, ka rota. Tagasilööke polnud.
  2017 talvel sündinud pojaga olin esimesed 10 päeva intensiivis.
  Sai kuuikvaktsiini kolmandal elukuul ja see oli ka kõik. Rotat ei saanud, kuna lastearst ei soovitanud/lubanud.
  2018 kevadel olime rotaga haiglas. Sümptomid mõlemil samad – vedeliku puudus, palavik, kõhulahtisus. Pisemale pandi tilguti kuna polnud nõus mitte midagi peale rinna võtma, suuremaga aga oli võimalik läbirääkimisi pidada. Ei olnud vahet, kas on vaktsiin tehtud või mitte, põdesid nad samamoodi, paranesid ka samamoodi.
  2020 kevadel sündinud tütar sai vaid k-vitamini süsti. Tuberkuloosist loobusin nagu ka kõikidest järgnevatest torkimistest.
  Perearst algul küll surus veidike neid vaktsiine, aga loobus.
  D-vitamiini pole ma oma lastele andnud. Ennem ei anna ka, kui vereproov näitab, et on vaja.
  :)

 47. Nii alustan sellest, et mul kaks poega. Mõlemad on saanud kõik ettenähtud vaktsiinid, mõlemal on Rota samamoodi mõjunud nagu Hedonil, sest see lihtsalt ongi normaalne. Ei oska öelda, kas see on vaktsiinidest või millest, aga pole minu poistel kordagi olnud ühtegi kõhuviirust isegi mitte kergekujuliselt, kuigi lasteaias kaks korda aastas see raudselt levib. Infoks, et muud tati ja köha viirused korjavad alati endale külge. D-vitamiini proovisin kohusetundliku vanemana anda mõlemale lapsele nagu ette nähtud, aga ilmselgelt ma seda üle paari päeva ei teinud, sest sellega kaasnevad gaasid olid kohutavad. Siit edasi jõuamegi gaasirohuni ning seda on mõlemad saanud kohe isuga. Kui suudad niisama lapse gaasivaludega toime tulla, siis vast pole veel hullu olnud. Minu elu mõlemaga kohutav olnud, lisaks on gaasirohud mõeldud suurte gaasimullide lagundamiseks väiksemateks, et lapsel oleks neid lihtsam väljutada. Muidugi proovisin võimlemist, soojakotte jne, kuid mina oma lastega ilma selle rohuta üle ei elanud. Väiksem sai veel kõige kangemat, sest alles poole aastaselt tuli välja, et ta ei kannata rinnapiima ning ainult piinles ja röökis ka söömise aeg (ps lihtsalt infoks ! Tehti kõik kakaproovid ja asjad,kuskilt rinnapiima talumatust välja ei tulnud, lõpuks tegin südame kõvaks ja hakkasin pudelipiimaga testima, andes üks söögikord pudelit ja teine rinda). Aaa ja D-vit on meil alati mega hea näiduga

 48. Kõik on tehtud, mis riiklikes kavades. Rota-ga on meil selline kogemus, et esimese ajal see veel riiklikus kavas ei olnud ja lisaks ei teinud, teise sünniks oli rota riiklikus kavas, ka mõtlesin aga lasin ära teha. Üheks kaalukausiks sai ka see, et esimene hakkas selleks ajaks hoius käima ja no sealt tuli ka koju palju uusi viiruseid, mida varasemalt esinenud ei olnud. Ma nüüd ei tea, kas rota vaktsiinist, aga kui ükskõik mis kujul oksetõbi meie majja jõuab saame varem või hiljem kogu perega selle vilju tunda, kuid teine poiss, kes siis vaktsiini saanud, tal on kõige hullemal juhul kõht üks päev lahti ja kõik. No tõesti, eranditult väga kergelt põeb neid asju. Ei anna pead et see on seotud, vaid on lihtsalt juhus, aga meil on nii. Ahh jaa, lisaks on tehtud mõlemal pneumokok vaktsiin, kuna mõlemad põdesid tihedalt kõrvapõletikke ja ju siis sattus õigel ajal tegema, aga taandusid ka need.

 49. Seoses oma beebiga, kes on 3kuune ja ka rpa peal, võtsime Aptamili infoga ühendust, et teada saada, kas D vitamiini tuleks juurde anda võ mitte kui laps sööb 800-900ml vahele. 16a töökogemusega naisterahvas ütles, et kui laps joob iga pâev vâhenalt 1l, siis ei peaks, kui aga vâhem, siis kindlasti anda. Kas siis üle pâeva või pool soovituslikust kogusest. Gaasid teke vs vitamiini puudusest tingitud kahjud võivad olla palju suuremad.

Comments are closed.