Miks inimesed ei kannata konkurentsi?

Minu meelest on hea ja selge, arusaadav kriitika alati edasiviiv jõud, nagu ka konkurendid – tee paremini, tee oma asja ja ära lase end teistest heidutada, aga ometigi kuulen ma pidevalt kuidas proovitakse teineteisele kaikad kodaratesse lüüa, kaeveldakse ja ohitakse – milleks? Miks sind segab, mida sinu konkurent teeb. Las ta teeb. Ole sina parem.

Või siis tee täpselt nii nagu sinu konkurent teises riigis – vihje päisepildile. Minu tehtud pildid agentuurile ei sobinud, kui tegin kopi-peist konkurandi fotodest aga teises riigis, kiitsid nad need heaks. Tunne oma klienti – paku talle seda, mida ta tahab. 

Kui ma oleksin omal ajal blogima hakates tundnud hirmu Malluka ees, siis ma ei oleks pidanud ridagi kirjutama, sest temal oli juba siis minust rohkem lugejaid ja issand jumal kui ma avastasin, et blogijaid on veel – ma ei ole neid mitte kunagi oma elus võtnud kui konkurente, vaid pigem nagu kaasteelasi ja meil kõigil on olnud käia oma tee – omad jälgijad (loogiline, et osaliselt ka kattuvad), omad mõtted, omad suunad ja omad väljundid ja väljendamisviisid. Me ei ole kõik üks – et blogija = alati üks või teine. Oo ei, meil kõigil on oma nägu ja oma moodus eristuda. Kellel on neli last, kes raiskab raha, kes kogub raha, kes on ettevõtja, kes lahutab, kes peab poodi, kes teeb trenniriideid, kes teeb sporti, kes arvustab ilutooteid – me oleme kõik erinevad, eks.

Sama teema on ju ka poodidega. Selver ei pane pille kotti, sest Lidl avab temast kilomeeter eemal poe või Maxima ei korista lettidelt ära lõhet, sest see on parasjagu Rimis sooduses. Kõigil on omad head ja vead ja inimene teeb oma valiku ise.

Ma tellisin koostöös Võluhaldjas.ee lehelt vannipomme – olid teised megailusad nagu sõõrikud ja täitsa ausalt, kuna meil varem vanni kodus polnud, polnud ma väga valikuga ka kursis. Mu imestus oli üsna suur kui selgus, et vannipomme peaks tellima ainult (meelega ei ütle kust!) konkurendi e-poest, sest kõik teised on copycatid. Eee, ma ei teadnudki, et see Telliskivis asuv nodipood on vahepeal jalgratta (loe vannipommi) leiutanud. Nagu jumala eest, isegi Rimist saab vannipomme ja kordades odavamalt kui selliseid ägedaid. Ega lõpuks polegi vahet, sa võid riisi ka vees leotada ja seal sulistada ja keha pehmeks saada. Aga ma ei saa aru sellest feonomenist, et ainult üks koht võib mingeid asju müüa või nagu ainult seal oleks parim.

Ma olen aastaid ostnud Didriskonsi parkasid ja kindaid. Alguses koostöös, hiljem lihtsalt harjumusest neid edasi ostnud. Mõni aeg tagasi  sattusin hoopis Reima outletti ja ostsin kindad sealt. Tegelikult läksin ma sinna kohapeale ainult sel põhjusel, et ma tahtsin proovida laste suuruses kombekat – kuna nende leht tuli netist otsides välja ja seal oli mulle meeldiv mudel, siis mõtlesin, et ei viitsi tellida-tagastada ja lähen käin kohapeal. Loomulikult lahkusin ma sealt ilma kombeta, aga 150€se arvega, sest kui ma seal juba olin ja hinnad olid enam kui head, haarasin lastele kindad ja veel nipet-näpet, mida ma nagunii ostma oleks pidanud talvehooajaks.

Ma tunnistan, ma olen selles suhtes läinud jube “ülbeks” (loe mugavaks) – ma ei viitsi paarikümneeuroseid koostöid teha kui ma jõuan need endale osta. Ma ei viitsi asju promoda, sest peab. Ma promon seda, mis mulle meeldib ja mida ma nagunii ostaksin. Ma ei ütle, et ma kunagi toodete eest koostööd ei tee, raudselt teen, aga siis peab mul seda asja megalt vaja olema. Näiteks paar paari talvekindaid ei ole selline asi, mis paneks mind koostööd tegema toote eest. Samas, kui keegi mulle täiskasvanute kombet pakuks – iga kell teeks koostööd.

Mis mu point on, see, et üks pood ei pea end kinni panema või sapiseid kommentaare saatma, kui keegi teine müüb parema hinnaga. On suur vahe, kas sul on nö üheinimese/pere ettevõte, kus sa ei tööta kaheksast-viieni vaid pigem endale sobivalt vs sa oled suur ettevõte kus sul on töötajad, palgafondid jne – see tähendabki, et pead müüma kallimalt. Kui keegi suudab majandada nii, et saab müüa soodsamalt, siis – milles su probleem on? Kas ta ei tohi müüa? Solgib turgu seepärast? Vaevalt küll. Ta on lihtsalt oma teekonna alguses, et pakkuda sulle tulevikus paremat konkurentsi!