Minu lemmikkokteilid – mida ma joon ja kuidas ma neid teen?

Keegi jättis kommentaari, et ma kirjutaksin mis kokteile ma teen, kuidas ja eriti huvitas teda kuidas ma mojitot teen. No ega ma kade ei ole :)

Ma arvan, et mu lemmikkokteil ongi mojito. Ma joon seda iga kell ja igal kujul st igasuguste lisanditega. Lemmikuks on kindlasti Butterfly lounge’is pakutav vaarika mojito, aga sellesugust suudan ma ka ise kodus teha (st, mul on samad asjad kodus).

Teine lemmik on Tai mojito ämbrid, pole vahet, mis rummi nad seal kasutavad, aga värske piparmünt, laim ja suhkur teevad sellest alati joodava kokteili.

Patongi söögiturul on mul oma kokteilimeister, kelle juures ma aastaid olen ämbreid ostmas käinud. Tema paneb sinna konkreetselt peoga piparmünti, lõikab laimi kaheksaks (seal on väiksemad laimid kui meil ja kui need lõigata hästi väikesteks tuleb mahl ideaalselt välja), paneb suhkrusiirupit, tambib, paneb ämbri ääreni jääd täis, lisab peaaegu liitri rummi ja näpujagu mineraalvett. IMELINE! Jää sulades muutub kokteil aina lahjemaks, seega tegelikult ei joo ma 38kraadist kokteili, eks :)

Kodus teen ma ise mojitot rohkem suvel, kui on värskeid marju või kohe kui esimene rabarber pea välja pistab. Rabarber on hapu, seega laimi ma ei lisa, küll aga pruuni suhkrut või Monini mojitosiirupit. Kusjuures, seda siirupit kasutan ma ma näiteks soolastes külmades kastmetes :)

Mõtlesin, kust ma leian pildi mingist kodusest mojitost – Sandra chatist loomulikult :)

Piparmünt kasvab mul hoovis, panen seda, koos vartega, ja siis tambin nuiaga. Piparmündi varres on kõige rohkem maitset, seega ärge kartke seda kokteilis kasutada. Ja siis on kaks varianti, kas ma tahan alkoholiga – lisan natuke rummi ja peale rabarberi siidrit, või alksivaba – siis lisan mingit pehmemaitsega limonaadi – sel aastal kasutasin palju seda Kanesi karamelli pomelo limonaadi. Mulle veega ei maitse, jääb kuidagi vesine. Eriti alkoholivaba, kui marju ega midagi ei pane. Olen kasutanud ka lihtsalt rabarberisiidrit, ilma rummita. Lihtsalt hea külm jook luristada, pole alksivaba, aga pähe ka eriti ei hakka.

Ja no suvel, kui on marju – vaarikaid, mustsõstraid, maasikaid – kõigest saab mojitot teha. Heaks alternatiiviks on ka need Monini püreed, mõnikord olen ostnud ja siis kasutan pikalt ühemaitselist. Nüüd kokteilikoolituselt jäi jääke alles, sain kõik endale – mõnna :)

Ega ma väga mingeid muid kokteile hullult kodus ei teegi. Meil on küll alati igasuguseid erinevaid jooke, aga kuna ma ise eelistan iga kell veini kangele alkoholile, siis väga ei eksperimenteeri. Nüüd kui meil kokteilikoolitus oli, siis näiteks avastasin, et ginist saab igast jooke teha, mis pole üldse kadakamaitselised. Näiteks teedki rabarberisiirupi/püree, gin ja õunamahl – megahea jook tuli kokku, meil kandis ta rabarberi martini nime.

(4cl gini, 2cl rabarberi püreed, 4cl õunamahla, 1cl sidurnimahla – sheikida ja serveerida)

Nädalavahetusel käisime seal Mehed köögis, seal oli valikus arbuusi martini, mina võtsin ilma alkoholita ja maitses väga hea, tegelikult oligi see ilmselt arbuuspüree mingi mahlaga. Aga väga mõnus limpsimine oli.

Viimase aja uus avastus: mustsõstramaitseline Riia balsam, originaalis jube jook, ega see Vana Tallinn ka teab mis lemmik mul pole, aga see mustsõstramaitseline Riia palsam + värske ingveri viilud (natuke tambid klaasi põhjas) ja peale toonik – no pole ammu nii head jooki saanud. Polnud üldse rõve. Täitsa värskendav. Ingver tõstis mõnusalt pead.

Suvel üks kord teen ma booli, tavaliselt selleks meie esimese juuli peoks. Ma tahaks öelda, et kui inimesed teaks, mis seal sees on, nad seda ei jooks, samas suurem osa me sõpru teab, et meie bool on kange ja et ma kasutan kõik poolikud pudelid riiulist ära, aga neil läheb see vist meelest ja nad joovad seda ikka ja järgmine päev ütlevad, et krt, ma ju teadsin…

Kõigepealt viilutan ma igasuguseid tsitruselisi – laimi, sidrunit, apelsini, pigistan need käevahel poolinõusse. Ja siis lisan alkoholi. Pole vahet, kas see on õunaliköör või viski, kõik leiab oma tee boolinõusse. Kõik pudelilõpud – rummid, viskid, viinad… Poolikud veinid, tekiilad, muud alkohoolsed joogid. Tavaliselt panen sinna ka kõik vahepeal kingiks saadud vahuveinid. KUI MAHUB, ma rõhutan, kui mahub, siis valan peale mingit neutraalset mahla – õuna või marjamahla, mõnikord seda roosat toonikut. Ja valmis ta ongi. Üldjuhul mul enam millegagi otseselt maitsestada pole, sest kõik poolikud pudelid on tühjaks valatud. Sel aastal juhtuski see asi, et peale enam midagi valada polnud ruumi. Sai teine üsna kange, aga ära joodi! Tilgatumaks!

Eelmisel aastal ma mäletan ma arvasin, et mul alksist ei jagu, panin kolmeliitrise veini sügavkülma – sellest tekkis suur jääkamakas, mille tahtsin panna sinna joogi sisse, et hoiab külmana… Aga taaskord sai jooki terve ämber ja pealejook ei mahtunud. Inimesed jõid.. „oo, päris kange..“ „ah, pole hullu, vaata, jää sulab, läheb lahjemaks..“ Ma kihistasin natuke naerda :)

Siin see veinikamakas näha

Mis kokteile teie kodus teete? Jätke mõni hea retsept või trikk kommentaaridesse :)