Rasedablogi 26+0: ma pole paks, mul on hoopis lipödeem

Mida rasedamaks ma jään, seda kangemaks ja puisemaks mu jalad lähevad. Seda, et nad parajad pakud on, on mulle aastaid ka kommentaarides öeldud, aga diagnoosi sain hoopis aastaid hiljem mujalt.

Suve hakul kutsus MediPlus mind endale külla, et mulle reisi jaoks kompressioonsukad välja valida (õigem oleks vist öelda mõõta!), kirjutasin sellest siin!

Tookord sain ma ka sellise kergema massaaži ja selgus, et jalgades on omajagu vett. Seis oli selline ehk need nö väljaulatuvad osad on vesi naha all:

Nüüd kui jalad juba korralikult krambitavad ja õhtuti Meelise mudimisestki enam suurt abi pole, sest ma tunnen, et sääred on niiii kanged ja ei lähe üldse pehmemaks, panin endale uuesti aja sinna massaaži. PS! marimelli koodiga on see massaaž jätkuvalt 20% soodsam!

Mis siis selgus?

Jah, mul on jalgades vett, aga samas üldse mitte nii palju. Asi peab olema milleski muus. Mõõtsime, vaatasime konkreetselt blogist mu sääremõõte enne maovähendusoperatsiooni, pärast, vahepeal, dr Simeonsi dieedi ajal (enne ja pärast) ja.. sain konkreetselt diagnoosi. Lümfiterapeut arvab, et mul on..

Lipedema ehk eesti keeles lipödeem

Ehk siis rasvkoe ebanormaalne kogunemine mingis kindlas keha piirkonnas, enamjaolt säärtel; reitel ja tuharatel, aga ka kõhul ja kätel (unustage oma pirni- ja õuna kehakujudejutt, sellel on diagnoos!). Esineb seda kuni 11 protsendil naistest maailmas. Põhjuseid uuritakse veel. Arvatakse, et tegu on hormonaalse häirega alates sageli puberteedieast, raseduse ajal, peale günekoloogilist operatsiooni või menopausi tekkel. Lisaks mängib rolli geneetika — lipödeem võib esineda põlvkonniti.

Kui nii mõelda, siis mu emal oli see kindlalt, vanaemadel ka – kõik nad olid ka veidi kopsakamad (paksud!), aga see mure, et pika säärega saapaid kanda ei saanud, oli neil kõigil. Nagu ka mul. Isegi kui ma kaalusin 56kg, sain ma kanda pikasäärega saapaid, millel olid taga nöörid või vahepaneelid. Loogiline oleks, et sellise kaalu juures mul ikkagi kummikud loksuks ümber sääre, mul mitte:

2013 | kaal ca 57kg, sääred ikka paksud

Lahendus?

Kui sul on tuhandeid eurosid vaba raha, võid minna rasvaimusse. Suures plaanis peaks see põhinema säärte esteetika kuldlõikel ehk vahemaal pahkluu ja säärelihase alumise piiri vahel. Ideaalis peaks see olema võrdne vahemikuga põlve ja sääremarja kumeruse kõrgeima punkti vahel. Naiste puhul peetakse kõige atraktiivsemaks sääremarja läbimõõtu vahemikus 33–36 cm.

Kui sul on raha vähem, on abiks see sama lümfimassaaž ja kompressioonsukkade kandmine, mis reaalselt mõjub. Te nägite ise Instas mu enne-pärast pilte (keegi küsis hiljaaegu, et jalad jälle paksud.. jah, ma ei saanud neid sukki kanda, sest mu jalad olid niii kanged ja suured ja see oli konkreetne piin!) ja kui ma nüüd pärast massaaži põlvikuid kandsin terve õhtu, siis mu jalad olid palju peenemad. Ehk siis kui korrapäraselt kanda, siis toimib küll.

Mu järgmine plaan ongi tellida endale konkreetselt minu jalgade mõõtudele vastavad rasedate sukkpüksid. Sest poes olevad “standardid” mulle ilmselgelt ei sobi ja tegelikkuses on neid inimesi vähe, kes endale ideaalsed kompressioonsukad poest osta saavad, sest.. kui sul juba on näidustus, siis ei saa sa olla standardmõõdus jalgadega ju. Suht loogiline.

Mis ma oskan lisada, tuleb massaažis edasi käia ja sukki kanda, siis saan ehk siredamad sääred ka kunagi ja vee kehast välja.

13 thoughts on “Rasedablogi 26+0: ma pole paks, mul on hoopis lipödeem

 1. No näed sa siis…vaatasin kunagi su jalgu ja mõtlesin sama (sest minul see diagnoos juba paar aastat, aga mitte Eestist). Samas on sul suhteliselt vedanud, sest sul on kas staadium üks või äärmisel juhul kaks väga alguses ning lisaks ei tundu sul näiteks käed mõjutatud või puusad. Operatsiooniga ei kiirustaks, sest esiteks on Eestis peaaegu puuduv kogemus (ja see ei ole tavaline rasvaimu) ning lisaks on viimasel ajal tähendatud, et ühe piirkonna rasvaimu muudab rasvarakke teistes piirkondades (et siis saba lahti, nokk kinni). Väidetavalt mõjub pisutki süsivesikute piiramine- minul mitte, aga paljudel on mõjunud. Sinu puhul- sul on ilusad jalad! Aga massaaz ja sukad on vajalikud, sest see nõme diagnoos hakkab mingil hetkel jalgades valu tekitama ning seega ei ole sugugi ainult ‘välimuse teema’. (ja siinkohal oleks vajalik arutelu teemal, miks ravi diagnoosile, mida on siiani pandud ainult ja ainult naistele ning nagu mainitud ei ole ainult esteetiline küsimus, ei ole riiklikult rahastatud). Ahjaa, proovi veele lisada natuke soola- see pidada ka aitama.

  1. Kusjuures, ma kirjutasin oma perearstile, et ma saaks sukkadele retsepti, need maksavad mingi miljon, siis ta teatas, et.. KUI EI OLE VÄHIDIAGNOOSI, siis ta ei anna retsepti. Suures plaanis peaks ma retsepti saama kui ma mingi mitu arsti ja riikliku terapeuti läbi jooksen ja “haigekassa plaani täidan” siis jah saaksin selle retsepti lõpuks, aga mulle tundub aeg ka oluline ja 100€ lihtsama väljaminekuna kui mööda arste koroona ajal kolistada.

  2. Täpselt nii ongi, et kuidagi ju saaks, aga aeg on olulisem…tegelikult on nii oluline, et sinu staadiumis sellega aktiivselt tegeleda (mida sa ilmselgelt juba alustanud oled) Sa ei taha seda valu ja järgmisi staadiumeid. Aga vähemalt ei teatanud perearst sulle, et sa pead lihtsalt kaalust alla võtma (kõige tavalisem ütlus neile, kes ei ole KMI järgi alakaalulised) või tegema trenni suunaga sellele piirkonnale (kõige tavalisem ütlus neile, kes KMI järgi on alakaalulised) ning siinjuures on oluline märkida, et enamasti minnakse perearsti juurde alles sellel hetkel, kui juba on valu ning see ikkagi liigselt häirima hakkab.

 2. Olen kimpus täpselt sama asjaga. Kunagi mõtlesin, et see on tulnud sellest et noorena tegin palju sporti, kuid siiski hetkel ei ole vahet mida teen.
  Raske on leida pükse, pikasäärega saapaid ei saa üldse kanda.
  Keda soovitate MediPlus kliinikust? Kelle juurde konsultatsiooni minna`?

  1. Ses asjas olen TLC pealt näinud dok.filmi,kus inimesel üks kehapool oli suurem kui teine. Kuna ta oli kopsakamat sorti, siis leiti lahedus selles, et ühelt poolelt imeti rasvarakud välja ja soovitati edaspidi kogu elu dieedil olla, et “säilida” saadud tulemuses.Hemihypertrphy.

 3. Erinevad kehatüübid on ikka olemas, alates sellest, et kehaehitus/luustik juba inimestel erinev – kui on kitsad õlad ja kitsas rinnakorv pluss laiad puusad, siis on tüübilt pirn ju.

  Aga oskad sa öelda, kas see, kui kehale jäävad kergesti randid, nt pärast sokkide jalast võtmist või kui voodilina on natukenegi kortsus ja pärast ärkamist jääb nähtav jälg sellest pikemaks ajaks, võib ka olla tunnuseks, et keha hoiab vett kinni? Ma ei oska vist hästi seda guugeldadagi.. :/

 4. Ma olen ise terve elu olnud hädas jämedate säärtega. Samamoodi umbes 56kg kaaludes polnud mul lootustki pika säärega saapaid leida kui ei olnud just nööridega reguleeritavad või osa säärt venivast materjalist.
  Mäletan, et kui umbes 64kg kaalusin (mis on minu pikkuse juures minu normaalkaal) , siis mõõtsin mingil põhjusel oma sääreümbermõõtu (ilmselt soovisin netist saapaid tellida) ja see oli 42cm
  Nüüd ülekaalulisena ma üldse ei vaatagi enam pika säärega saapaste poole.
  Lisaks on mul terve elu olnud probleem, et biitsepsi ümbert on pluusid ja jakid kitsad. See probleem on olnud mul ka juba sellest ajast kui kaalusin umbes 56kg ‍♀️

  1. Ahhh, nii hea on kuulda, et selliseid hädalisi ikka ON! Kuigi minu noorus on läbi ,siis mu säär on ka 42 cm, 164 cm pikkuse juures, ja pikki saapaid olen vaid korra elus kanda saanud väljamaa poest tooduna( ärakantuna leidsin mingi kingsepa, kes mulle uued labad jälle otsa pani!) Oma probleemi häbenedes kandsin enamuse elust pükse ja suvel pahkluudeni seelikuid. Sest kannast alates algab mul kohe sääremägi pihta ja eks see ikka raiepaku mõõdu välja annab kah! Aga ega’s elu sellega lõpe, saab ära elatud küll.

 5. Minul lipö -lümfodeem. Käin läbi igal aastal paar korda selle riikliku kava. Võta saatekiri taastusravi arstile. Mina leidsin Tartust Annika Albert-Aksjonov.
  Minu diagnoos tagab mulle tasuta äkki oli 10 korda 60 minutit lümfiteraapiat ja retsepti minu mõõtudega lümfisukapükstele. Olen ülimalt rahul, ise ikka oli hirmus see hind. Ja ega teraapia ka odav olnud.

Comments are closed.