Aasta aega hiljem

Täna, täpselt aasta tagasi kaalusin ma hommikul kell kuus 104 kilogrammi ja seadsin sammud haiglasse.

Kahe ja poole kuuga enne operatsiooni olin suutnud omal käel kaalu alandada umbes seitsme kilo võrra. Võileiva või asendasin salatilehega, keeduvorsti ja kaelakarbonaadi lahja kanasingiga, täisteraleiva kuivikuga, suvalise pakimahla asemel ostsin naturaalselt pressitud mahlu ja nii need kilod ajapikku kadusid. Raha kadus märgatavalt rohkem kui suvalisi pakimahlu ja keeduvorsti süües. Teadsin aga, et tulevikus hoian raha kokku just söögi pealt, sest lihtsalt ei mahu. Suvel, enne operatsiooni ja omaalgatuslikku dieeti oli minu hiigelaeg, kui kaal näitas numbrit 111! Ja nagu ma olen varem öelnud, ma ei näinud ennast sellisena. Praegu vaatan, et kas ma päriselt olin niiiii suur, reaalselt käte ja jalgadega pall. Mu vööümbermõõt oli 131, pikkus 155. Peaaegu pall!

Pärast operatsiooni võttis kõige väiksema jogurtitopsi söömine terve päeva. Hommikul lusikatäis, paar tundi hiljem järgmine ja nii terve päev. Sööki peaaegu ei kulunudki. Igasugused gaasilised joogid, lihad ja happelised asjad nagu õunad ja tomatid olid keelatud. Elasin kanapuljongi ja püreestatud lillkapsa peal. Kuu aega hiljem (24.12.2011). Kui arst ennustas mulle kolme kuuga miinus 20 kilo, siis minu eesmärgid olid suuremad! Tahtsin olla jõululaupäevaks miinus 20 ja seda ma ka olin!

Vaadake sääri – varem olid nad sellised kindla joonega ja kõvad (olidki sellised tummised tükid), aga kuu hiljem olid nad pehmed ja ma ütleks lodevad. PS. sääre ümbermõõdust oli kuuga kadunud 9 sentimeetrit!

Viis kuud hiljem olin kaalust alla võtnud 35 kilogrammi. Inimesed hakkasid märkama. Kui alguses oli, et oled vist alla võtnud, siis nüüd juba nähti, et olen kahanenud. Mäletan, et Meelis rääkis kahe mu endise kolleegiga. Vestlus oli välja näinud selline:

Kolleeg1: Kuule, palju Mari-Leen alla on võtnud, täitsa näha on..
Meelis: Ah, mina ei tea, ma ei saa midagi aru…
Kolleeg1: Ma arvan, et mingi viis-kümme kilo kindlasti!
Kolleeg2: Hull oled, nii vähe, mingi viisteist raudselt…

Tegelikult oli selleks hetkeks kadunud 34 kilogrammi :) Aga suure kaalu puhul ei saagi enne aru kui 25+ kilo kadunud on. 

Pärast maost möödajuhtivat operatsiooni (bypass) toimub järgneva kuue kuu jooksul järsk kaalulangus. Tavaliselt saavutab inimene lõpliku kaalu 18 kuni 24 kuud pärast lõikust. Selle aja jooksul kaotab keskmine bariaatrilise lõikuse patsient keskmiselt 50-60% ülekaalust. Uuringud on näidanud, et on võimalik kaotada kuni 80% üleliigsest kehakaalust. Kui ma suudan pooleteise aastaga saavutada selle, et olen kehamassiindeksi kalkulaatori järgi võetud ideaalkaalus (52 kg), siis olen ma rahul. aga kui ma seda ei saavuta, olen ikka rahul! :)

Mõõtudest ka. Kokku on kadunud mu kehalt 213 sentimeetrit pekki!